Ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τα ξεχωριστά μήλα της Καστοριάς και τη μειωμένη στο μισό φετινή παραγωγή (βίντεο)

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τα ξεχωριστά μήλα της Καστοριάς και τη μειωμένη στο μισό φετινή παραγωγή (βίντεο)

Στο τέλος της συγκομιδής της ξεχωριστής και λιγότερο γνωστής ποικιλίας των μήλων τους βρίσκονται οι κάτοικοι της Καστοριάς. Οι 250 μηλοπαραγωγοί του νομού βλέπουν με ανησυχία την παραγωγή να μειώνεται κάθε χρόνο.

Τα μήλα διακινούνται τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Τα περισσότερα σχεδόν το 95% εξάγονται στην Ασία, και την Αφρική, σε χώρες με  εξωτικά ονόματα. Βιετνάμ, Τουρκμενιστάν, Νιγηρία κ.α. Οι προτιμήσεις διαφέρουν, σημειώνει ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος της ΓΕΟΚ. Οι μουσουλμανικές χώρες προτιμούν τα κόκκινα μήλα ενώ οι Ρώσοι επιλέγουν τα πράσινα και ξινά.

Η άριστη ποιότητά τους οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες του νομού. Οι παραγωγοί της ΓΕΟΚ, παράγουν συνήθως 20.000 τόνους, αλλά οι φετινές καιρικές συνθήκες δεν θα δώσουν περισσότερο από 11.000 τόνους. Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και αυτό όπως εξηγεί ο κ. Μωυσίδης οφείλεται στις κλιματικές κρίσεις, που δίνουν παγετώνες και βροχές όταν δεν πρέπει. Κάθε φέτος και χειρότερα τονίζει.

Η ΓΕΟΚ, εταιρεία λαϊκής βάσης, με μετόχους 867 ντόπιους καλλιεργητές μήλων, τομάτας και κηπευτικών, διαπιστώνει ότι τα επόμενα χρόνια οι συνθήκες θα χειροτερεύσουν. Εν τούτοις οι αγρότες δηλώνουν αφοσιωμένοι στο προϊόν και την δουλειά τους.

Ρεπορτάζ: Σοφία Ζουζέλη

Σύνταξη: Ευμορφία Δημητρακοπούλου

Πηγή:ertnews.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια