Προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης σε δημόσιο & συνταξιούχους – Σχέδιο δωρεάν στέγης για νέους - OlaDeka

Προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης σε δημόσιο & συνταξιούχους – Σχέδιο δωρεάν στέγης για νέους

Ένα πακέτο παρεμβάσεων με αναπτυξιακό πρόσημο, αλλά και που να μεταφέρει το σήμα της στόχευσης στην πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη και στη νέα γενιά, στην άνοδο της απασχόλησης και στη στήριξης των νοικοκυριών σχεδιάζει η κυβέρνηση την επομένη της ΔΕΘ. Βάζει σε προτεραιότητα την επέκταση της απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στο δημόσιο αλλά και στους συνταξιούχους αμέσως μόλις βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος.

Επίσης, σχεδιάζει μέτρα που δεν έχουν άμεσο κόστος στον προϋπολογισμό, αλλά στηρίζουν ομάδες υψηλής σημασίας για την ανάκαμψη. Στο επίκεντρο τίθενται οι νέοι με σχέδιο για δωρεάν διάθεση κατοικιών σε οικονομικά ευάλωτα νέα ζευγάρια μέσω του ΟΑΕΔ αλλά και από το απόθεμα ακινήτων που τελούν στην κατοχή του Δημοσίου (σ.σ. μόνο στην ΕΤΑΔ υπάρχει ένα απόθεμα 70 χιλιάδων ακινήτων που δεν είναι προς αξιοποίηση). Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί μέρος μίας συνολικής στρατηγικής για τη στήριξη της οικογένειας που δρομολογείται αλλά και του εθνικού σχεδίου δράσης για τη νεολαία που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πως θα τεθεί σε διαβούλευση και θα συζητηθεί σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, τους επόμενους μήνες. 

Ολική απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης – μόνιμη μείωση εισφορών

Ο επόμενος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για μόνιμες αναπτυξιακές παρεμβάσεις μείωσης φόρων και εισφορών πέρνα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τρεις κινήσεις (πέρα από τη δρομολογημένη παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ που συνδέεται όμως και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών). Σε προτεραιότητα τίθεται η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα και της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή η ισχύς τους και μετά το 2022).

Εφόσον ο «χώρος» αυτός διασφαλισθεί πως θα υπάρχει, το επόμενο βήμα που θα συνδέεται με νέα παρέμβαση. Αυτή θα είναι η επέκταση της απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στο δημόσιο αλλά και στους συνταξιούχους.

Οι παραπάνω κινήσεις είναι μέρος του προεκλογικού προγράμματος της Κυβέρνησης το οποίο ξεδιπλώνεται πλέον με πιο αργούς ρυθμούς παράλληλα με  τα μέτρα θωράκισης από την πανδημία και από την ακρίβεια τα οποία γίνονται όλο και στοχευμένα και με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου φτάνουν πλέον στα 42,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ για φέτος και κάτι περίπου  500 εκατ. για το 2022.

Ο δημοσιονομικός «χώρος» και ο νέος απολογισμός

Όπως εξηγούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για κάθε επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%, το δημοσιονομικό περιθώριο αυξάνεται κατά 0,31%. Δηλαδή παραπάνω από μισό δισ. ευρώ.

Η νέα πρόβλεψη λοιπόν για ανάπτυξη κατά 5,9% φέτος, αντί για 3,6% που είχε προηγουμένως υπολογισθεί, καλύπτει το κόστος για τα παραπάνω επιπλέον μέτρα του 2021, αλλά και για τη δαπάνη που θα εγγραφεί φέτος στον προϋπολογισμό από τα 500 εκατ. ευρώ της πρόσθετης πρόβλεψης για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Το ζήτημα είναι κυρίως ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται για το 2022. Ένας νέος απολογισμός θα γίνει σε 2 εβδομάδες από τώρα εν όψει του Προϋπολογισμού και της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Θα αποτιμηθούν τα αναλυτικά στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και για άλλα στοιχεία (πχ τουρισμός, ακρίβεια) ώστε να φανεί αν έχει ισχυρή βάση η πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ υψηλότερη και από το 5,9% φέτος και κυρίως αν αυτή η τάση θα συνεχισθεί και το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ατζέντα της κυβερνήσεως, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από την πανδημία και την στροφή σε δαπάνες για μέτρα στήριξης, θα έπρεπε έως το 2023 να προχωρήσει στην επιπλέον μείωση κατά 1,1% των ασφαλιστικών εισφορών (συνολικά κατά 5%), στην οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%. 

Προς το παρόν μπορεί – με βάση τη ρήτρα διαφυγής  – να υλοποιεί και το 2022 προσωρινά μέτρα. Και οι αποφάσεις για μονιμοποίηση παρεμβάσεων και για νέες αναπτυξιακές κινήσεις/ελαφρύνεις συνδέονται όχι μόνο με την πορεία της πανδημίας, αλλά και με δύο ακόμα αγνώστους «Χ»: με την πορεία του πληθωρισμού (η οποία προς το παρόν εκτιμάται ότι είναι προσωρινό φαινόμενο συνδεδεμένο με τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως και η επίσημη εκτίμηση παραμένει πως θα εξισορροπηθεί από τον επόμενο χρόνο), αλλά και με τα πρωτογενή πλεονάσματα του μέλλοντος.

Η μεγάλη διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς κανόνες δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τελειώσουν και γαλλικές εκλογές, δηλαδή μεταφέρεται για μετά το καλοκαίρι του 2022… Ωστόσο εκτιμάται πως θα υπάρξουν βελτιώσεις που θα υποχρεωθεί να κάνει η Ευρώπη λόγω της ανάγκης να παραμείνει βιώσιμο το χρέος της Ιταλίας. Και πέρα από τη «ρητορική» περί πειθαρχίας στο Σύμφωνο ως έχει επισημαίνεται από διπλωματικές πηγές πως υπέρ της αλλαγής του είναι και ο συνήθως «αυστηρός» των θεσμών Κλάους Ρέγκλινγκ. Με ένα επιπλέον νέο μέτωπο, την ανάγκη κάλυψης της δαπάνης για κλιματική αλλαγή.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria