Μίκης Θεοδωράκης: Η Ρωμιοσύνη θρηνεί – Ο καλλιτεχνικός κόσμος τον αποχαιρετά

Αρχική » Ελλάδα » Μίκης Θεοδωράκης: Η Ρωμιοσύνη θρηνεί – Ο καλλιτεχνικός κόσμος τον αποχαιρετά

Εθνικός θρήνος για τον άνθρωπο, που έβαλε σε όλα τα ελληνικά σπίτια τους μεγάλους ποιητές, για εκείνον που τραγουδήθηκε όσο ίσως κανείς

ΗΡωμιοσύνη θρηνεί και μαζί της θρηνεί και ολόκληρος ο κόσμος για την είδηση του θανάτου του τεράστιου μουσικοσυνθέτη και Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου πέρασε στην αιωνιότητα σε ηλικία 96 ετών. Ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο στο ελληνικό τραγούδι, καθώς ήταν εκείνος που έβαλε με τα έργα του την ποίηση σε όλα τα ελληνικά σπίτια και τραγουδήθηκε ίσως όσο κανένας άλλος.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς σήμερα έξω από το σπίτι του και ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ μεταφερόταν το φέρετρο, φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ πολλοί ήταν αυτοί που τραγούδησαν τα τραγούδια του σαν ύστατο «χαίρε»!

Συντετριμμένος ο κόσμος του πολιτισμού αλλά και πολλοί Έλληνες που μεγάλωσαν με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη βρέθηκαν εκεί για να χαιρετίσουν τον σπουδαίο Έλληνα. «Να τον αγαπάτε για πάντα τον μπαμπά», είπε συντετριμμένη η κόρη του Μαργαρίτα στον κόσμο που βρέθηκε έξω από το σπίτι

Ο κόσμος του πολιτισμού χαιρετά τον Μίκη

Άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά και εκείνοι που μεγάλωσαν με τις συνθέσεις, με τα τραγούδια του, μίλησαν στο OPEN για την ανεκτίμητη προσφορά του. Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ αναφερόμενη στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη σημείωσε: «Αν θέλουμε να πούμε πιο είναι το δημοτικό τραγούδι του 21ου αιώνα θα είναι υπογραφή Μίκης Θεοδωράκης. Δεν είναι απώλεια γιατί αυτά τα τραγούδια δεν θα σταματήσουν ποτέ να εμπνέουν και να τραγουδιούνται».

Από την πλευρά της η κόρη του σπουδαίου δημιουργού Γιάννη ΡίτσουΈρση δήλωσε: «Μας πλουτίζει και θα μας γεμίζει για γενιές ολόκληρες. Ένα έργο που είναι συνδεδεμένο με την Ελλάδα και που θα είναι τροφή για τους Έλληνες του μέλλοντος». 

«Ήταν τόσο γεμάτος από Ελλάδα που ξεχειλίζει», σημείωσε ο δημοσιογράφος και πολιτικός Γιώργος Λιάνης.

Η καλλιτεχνική του αξία αφήνει αποτύπωμα σε όλα τα είδη μουσικής σε όλον τον κόσμο 

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, σημείωσε μιλώντας στο OPEN: «Μου διηγούταν την ζωή του, τους αγώνες την αριστερά, σαν παραμύθι τα έλεγε. Η ζωή του ήταν μόνο μουσική, μουσική και αγώνες.  Ο Μίκης δεν πέθανε. Θα ζει για πάντα στους αιώνες των αιώνων». 

«Για μένα είναι σαν να μου κόπηκε το ένα χέρι. Σήμερα πενθεί όλη η Ελλάδα. Έχουμε εθνικό πένθος. Νομίζω ότι ο Μίκης είναι και ήταν η κορυφογραμμή του ελληνικού τραγουδιού», σημείωσε ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Μητσιάς σημείωσε: Ο Μίκης ήταν μία κολώνα της Ακρόπολης, σίγουρα. Αυτή η τελειότητα που υπάρχει στην Ακρόπολη ήταν ο Μίκης. Ένας πολύ μεγάλος Έλληνας, πατριώτης, δημοκράτης, ένα ελεύθερο πνεύμα, όπως είπα, ανυπότακτο, αλλά πάντα, όμως, υπέρ της πατρίδας υπέρ της Ελλάδας. Η ζωή του τεράστιου Μίκη Θεοδωράκη ήταν συνυφασμένη με την πολιτική δράση και τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία.

«Πέρασε στην σφαίρα της αθανασίας ο Μίκης Θεοδωράκης και θα μείνει ούτως ή άλλως ολοζώντανος» τόνισε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ενώ ο Στέφανος Κορκολής δήλωσε: «Είναι μία μέρα που μόνο σιωπή και, αυτό που λέω, οι νότες σήμερα έχουν βουρκώσει».

Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη η σορός του

Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών  θα εκτεθεί η σορός του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη και πολιτικού Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών βυθίζοντας τη χώρα σε πένθος. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του, οι Έλληνες θα έχουν τελευταία ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα εκτεθεί η σορός του από την ερχόμενη Τρίτη στις 7 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου.  Στη Μητρόπολη θα τελεστεί και η νεκρώσιμος ακολουθία την Πέμπτη στις 15:00.

Η ανακοίνωση της οικογένειας

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

Τρίτη 7/09 και Τετάρτη 8/09 από τις 10:00 π.μ. έως τις 19:00 μ.μ.
Και την Πέμπτη 9/09 από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ
Στις 15:00 μ.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Όσοι επιθυμούν να αποστείλουν στεφάνι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ: 210. 8088000

Η τελευταία του επιθυμία να ταφεί στα Χανιά

Λίγο πριν φύγει από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης μετέφερε την τελευταία του επιθυμία στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του, Ρένα Παρμενίδου και τον πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη.

Ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα ταφεί, επιθυμία του μεγάλου συνθέτη όμως ήταν η ταφή του να πραγματοποιηθεί στην πατρίδα του, το Γαλατά Χανίων.

Η επιστολή στον Δημήτρη Κουτσούμπα: Θέλω να φύγω σαν κομμουνιστής

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής», ανέφερε ο μεγάλος δημιουργός στην επιστολή που έστειλε στον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του ζήτησε να επιληφθεί ο ίδιος προσωπικά για να «γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, μιλώντας στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του, αναφερόμενος στην απώλεια του τεράστιου μουσικοσυνθέτη σε ηλικία 96 ετών, υποστήριξε πως «η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός». «Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού 

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη:

«Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός.

Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός». Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές.

Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».

Τι σημαίνει το τριήμερο εθνικό πένθος

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου εθνικού πένθους οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια, ενώ αναστέλλονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

Την απόφαση έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του νόμου 851/1978 «Περί της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακριτικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια