Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενίσχυση απασχόλησης νέων – ανάπτυξη 5,9% φέτος – Τέλος ο φόρος γονικών παροχών

Αρχική » Ελλάδα » Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενίσχυση απασχόλησης νέων – ανάπτυξη 5,9% φέτος – Τέλος ο φόρος γονικών παροχών

Αναθεώρηση του στόχου για το ΑΕΠ του 2021 στο 5,9% (από προηγούμενη πρόβλεψη για 3,6%), εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.  Ανήγγειλε επίσης την προμήθεια συνολικά 24 Ραφάλ.  Ανήγγειλε την οριστική κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές και στις δωρεές έως 800.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις επανέλαβε την μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22% αλλά σε «μόνιμη βάση», αλλά και τις υπερεκπτώσεις για πράσινες και τις ψηφιακές επενδύσεις. Ανήγγειλε φορολογία 15,5% για όσες εταιρείες συγχωνεύονται, επί 3 έτη και για ποσό έως 1 εκατ ευρώ.  

Παράταση ανήγγειλε και για το 2022 στο πακέτο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, σε μεταφορές κλπ (σ.σ. που ισχύει φέτος). Ανήγγειλε και επέκταση του μέτρου σε γυμναστήρια και σχολές χορού. Ανήγγειλε για 3 μήνες το Γέφυρα και το Συνεργασία.  Προιδέασε για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα ανακοινωθούν με τον Προϋπολογισμό. Αλλά και πως ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί.

Για την ακρίβεια, πέρα από τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ προανήγγειλε και αυστηρότατους ελέγχους,

Εισηγήθηκε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία με 4 κατευθύνσεις. Με πρώτο μέτρο την ενίσχυση για 6 μήνες με 1.200 ευρώ για την 1η τους πρόσληψη εκ των οποίων τα 600 θα χρηματοδοτούν τις ασφαλιστικές εισφορές και τα υπόλοιπα 600 θα είναι εισόδημα για τους νέους εργαζόμενους. Επίσης αυξάνονται σε 150.000 από 100.000 σήμερα οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και επεκτείνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης και στους σπουδαστές ΙΕΚ. Επίσης από το 2022 μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων με όφελος περί τα 20 ευρώ.

Για τους νέους 12-17 ετών που θα εμβολιασθούν δίδεται δώρο 50GB δεδομένων και καθιερώνεται σε μόνιμη βάση η ψηφιακή κάρτα νέων από το 2022 για όλους τους πολίτες έως 29 ετών.

 Αναφέρθηκε στην αύξηση των καταθέσεων κατά 35 εκατ ευρώ εκ των οποίων 20 εκατ είναι αποταμιεύσεις νοικοκυριών. Τα έσοδα του τουρισμού ήδη ξεπερνούν τους αρχικούς στόχους πρόσθεσε. Αναφέρθηκε και  στα κόκκινα δάνεια που μειώνονται, ενώ είπε πως λειτουργούν επιπλέον 46.000 επιχειρήσεις σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο.  Προανήγγειλε επίσης την μείωση στο 10% των τελών.

Παρακολουθήστε live την ομιλία του πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ:

Το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16,2% – 5,9% ο νέος στόχος ανάπτυξης

Σήμερα, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, εξαγγέλεται ο νέος στόχος ανάπτυξης από το 3,6% στο 5,9%. Στη διάρκεια της πανδημίας το πρόγραμμα ενίσχυσης που βοήθησε στην προστασία του εισοδήματος, αξίας 41 δις. ευρώ, βοήθησε κάθε οικογένεια και επιχείρηση. 
Υποσχέσεις που έγιναν για νέες επενδύσεις και μεγάλα έργα είναι πλέον πραγματικότητα. Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα αποφέρει πάνω από 2 δις. ευρώ σε βάθος χρόνου, για παράδειγμα, ενώ το μειοψηφικό πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ πωλήθηκε με ένα τίμημα που ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Το επενδυτικό περιβάλλον έχει αναταθεί και οι στρατηγικοί επενδυτές επενδύουν πλέον στην Ελλάδα.

Το είπαμε – το κάναμε

Ο απολογισμός της Ελλάδας και της κυβέρνησης είναι θετικός. Για να συνεχίσει η κυβέρνηση χρειάζεται μια πλατιά συμμαχία της λογικής, είπε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας να απευθυνεται στους νέους.

Τα μέτρα για το 2022 – Νέο διαγενεακό συμβόλαιο

Τα νέα μέτρα προωθούν την ένταξη των νέων στη νόμιμη και σταθερή εργασία. «Μεγαλώσατε βιώνοντας μόνο κρίσεις» είπε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας, την οικονομική κρίση, την πανδημία και την κλιματική κρίση.
Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε ειδικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία. Ένα νέο διαγενεακό συμβόλαιο. Το σχέδιο θα αποκρυσταλλωθεί σε μέτρα με 4 κατευθύνσεις:

 • Ισότητα στις ευκαιρίες
 • Πρόσβαση στη γνώση
 • Εξωστρέφεια
 • Συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική δράση

Επιπλέον μέτρα για τους νέους – 50GB δωρεάν data στους εφήβους

 • Αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας από 100.000 σε 150.000
 • Επέκταση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στους 28.000 σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ.
 • Ενίσχυση των σπουδαστών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους.
 • Μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data στους κάτω των 29 ετών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μετατροπή του Freedom Pass σε Ψηφιακή Κάρτα Νέων, που θα αποτελεί ένα μόνιμο μέτρο ενίσχυσης της νεολαίας κάτω των 29 ετών.
Για τις υπηρεσίες κινητής και ίντερνετ, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μείωση των τελών της κινητής στο 10% αντί του 12-20% και πρόσθεσε ότι θα δωθούν 50GB δωρεάν data σε εφήβους, αφού συμπληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Κοινωνικά μέτρα για όλους το 2022

Για τους ιδιώτες:

 • Το 2022 απαλλάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι από την εισφορά αλληλεγγύης
 • 30% έκπτωση για ηλεκτρονικές δαπάνες από υπηρεσίες συγκεκριμένων κλάδων
 • Παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ 13%
 • Θα συνεχίσει να μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ

Για τις επιχειρήσεις:

 • Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος πέφτει από 24% στο 22% από το 2021 (οικ. Έτος)
 • Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με 15,5% φόρο εισοδήματος, για τρία χρόνια. Σκοπός είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
 • Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% επεκτείνεται σε γυμναστήρια και σχολές χορού
 • Επεκτείνονται οι επιδοτήσεις για 3 μήνες από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και από το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Παροδικό φαινόμενο οι ανατιμήσεις – Μέτρα προστασίας

Ο πρωθυπουργός, ανέφερε επίσης ότι μέσω των μέτρων που πάρθηκαν και μαζί με την άνοδο της επιχειρηματικότητας, έχει κερδίσει ο εργαζόμενος περίπου 4% στο μισθό του. Αυτά τα μέτρα είναι και η πρώτη ασπίδα ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο των ανατιμήσεων. Ελπίζοντας ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τρία βασικά μέτρα απέναντι στις ανατιμήσεις:

 • Στοχευμένα μέτρα χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης
 • Αυστηρότατος έλεγχος του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδιας
 • Κρατική μέριμνα για τις ανατιμήσεις. Θα παρθούν μέτρα για τις αυξήσεις στο ρεύμα. Πρώτο βήμα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα βοηθήσει να προστατευθούν όλοι οι καταναλωτές από τις αλλαγές.

Επίσης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και έτσι, ο ΦΠΑ των ζωωτροφών μειώνεται στο 6%

Για τις ευάλωτες ομάδες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο θα δοθεί το διπλάσιο ποσό, σε όλους τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το παλιό ενεργειακό μοντέλο είναι ακριβό και ρυπογόνο – Έρχεται περιβαλλοντικός νόμος

Το μέλλον της ενέργειας είναι οι ΑΠΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος στην Ελλάδα είναι να κλείσουν όλες οι λιγνιτοπαραγωγικές μονάδες ως το 2028. Η Ελλάδα θέλει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 55% ως το 2030, ακολουθώντας την αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική. 

Δημιουργείται ειδικό ταμείο ενεργειακής μετάβασης, που θα καλύπτει το 80% των αυξήσεων για όλα τα νοικοκυριά. Θα αξιοποιηθεί αποθεματικό 150 εκατ ευρώ. Η επιδότηση θα ισχύσει έως το τέλος του έτους, σε πρώτη φάση, και θα αφορά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα κηρυχθούν προστατευμένες το 30% των θαλασσών και στο 10% αυτών θα απαγορευτεί πλήρως η αλιεία, ενώ προανήγγειλε ότι θα έρθει προς ψήφιση άμεσα ο πρώτος περιβαλλοντικός νόμος στην ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέλαβε ξανά την ευθύνη για τις περιβαλλοντικές καταστροφές του καλοκαιριού και επισήμανε ότι η κρίση του καλοκαιριού ανέδειξε την ανάγκη ίδρυσης του νέου Υπουργείου για τη διαχείριση κρίσεων και πολιτικής προστασίας.

«Η κλιματική κρίση προβάλλει ως η νέα πρόκληση της νέας εποχής» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι πρέπει να γίνει πολιτικός διάλογος για το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και αυτός θα γίνει με τους πολίτες και την κοινωνία.

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει όψη

Η επέκταση του μετρό και το project του flyover μπαίνουν στην τελική τους φάση και, επιτέλους, η πόλη θα έχει το νέο μουσείο του Ολοκαυτώματος, εφόσον και η κυβέρνηση επιλύει τα προβλήματα χωροταξίας στην πόλη.
Σε συνεννόηση με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας, θα ξεκινήσουν τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη, με τελικό σκοπό να γίνει το Χαριλάου περιαστικό άλσος.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του σχεδίου για το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά, το έργο θα ξεκινήσει άμεσα. 
Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου (40 χιλιόμετρα) και την ίδρυση νέου ογκολογικού νοσοκομείου προς αντικατάσταση του Θεαγένειου.

“Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει μαζικός ο εμβολιασμός. Υπενθυμίζοντας ότι η ευθύνη είναι η άλλη όψη της ελευθερίας, αναφέρθηκε στα επιστημονικά οφέλη των εμβολίων, στην ασφάλειά τους και τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον νέα lockdowns, καθώς -όπως τόνισε- υπάρχει η δυνατότητα για όλους να εμβολιαστούν.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στον στίχο του Γ. Σεφέρη που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης “λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα”, απαντώντας ότι  “θα σηκωθούμε πολύ ψηλότερα!”

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια