Κοινή ανακοίνωση Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον για θέμα «εθνικής ασφάλειας» - OlaDeka

Κοινή ανακοίνωση Μπάιντεν, Τζόνσον και Μόρισον για θέμα «εθνικής ασφάλειας»

Σύμφωνα με το γραφείο του Τζόνσον, η ανακοίνωση θα αφορά ένα ζήτημα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας.

Ο Λευκός Οίκος και η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσαν απόψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον θα προβούν σε μια κοινή ανακοίνωση, στις 17.00 ώρα Ουάσινγκτον (24.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το γραφείο του Τζόνσον, η ανακοίνωση θα αφορά ένα ζήτημα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το POLITICO, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει μια νέα ομάδα εργασίας με τη Βρετανία και την Αυστραλία για την ανταλλαγή προηγμένων τεχνολογιών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η Κίνα.

Η ομάδα εργασίας θα ονομαστεί AUUKUS και θα διευκολύνει τις τρεις χώρες να μοιράζονται πληροφορίες και τεχνογνωσία σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος, τα υποβρύχια συστήματα και οι ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς.

Πηγή του POLITICO σημειώνει ότι ότι θα υπάρχει ένα πυρηνικό στοιχείο στο σύμφωνο πάνω στο οποίο οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μοιράζονται τις γνώσεις τους. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει τίποτα που να αναφέρει ρητά την Κίνα στην τριμερή συμφωνία, σημειώνουν οι πηγές, αλλά τονίζουν ότι ανακοίνωση είναι ακόμα μια κίνηση των δυτικών συμμάχων που αντιδράσουν στην άνοδο της Κίνας σε στρατιωτικούς και τεχνολογικούς τομείς.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό και εξαιρετικά ευπρόσδεκτο σημάδι της προθυμίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενδυναμώσει στενούς συμμάχους της όπως η Αυστραλία μέσω παροχής βοήθειας σε εξαιρετικά προηγμένη αμυντική τεχνολογία» δήλωσε η Άσλεϊ Τάουνσεντ, διευθύντρια εξωτερικής πολιτικής και αμυντικού προγραμματισμού στο Κέντρο Ηνωμένων Πολιτειών στο Σίδνεϊ. «Αυτό υποδηλώνει μια νέα και πιο στρατηγική προσέγγιση στη συλλογική συνεργασία με τους συμμάχους για τις αμυντικές προτεραιότητες του Ινδο-Ειρηνικού», ανέφερε.

Η Αυστραλία εγκαταλείπει μία συμφωνία με τη Γαλλία για να πάρει αμερικανικά υποβρύχια

Η εφημερίδα Financial Review της Αυστραλίας ανέφερε ότι η Καμπέρα θα εγκαταλείψει μια συμφωνία υποβρυχίων ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία και θα αποκτήσει τώρα ένα αμερικανικής κατασκευής πυρηνικό υποβρύχιο.

Μια νέα κλάση πυρηνικών υποβρυχίων θα έδινε στην Ουάσινγκτον και στους συμμάχους της στον Ειρηνικό ένα νέο ισχυρό εργαλείο για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την κινεζική στρατιωτική επέκταση ερχόταν ως συνέχεια της ανάπτυξης ενός βρετανικού αεροπλανοφόρου στον ειρηνικό και των πρόσφατων διελεύσεων γαλλικών και γερμανικών πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σημειώνει το POLITICO.

Τι σημαίνει η προσθήκη της Αυστραλίας στη συνεργασία ΗΠΑ – Μεγάλης Βρετανίας

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται εδώ και καιρό στα προγράμματα πυρηνικών υποβρυχίων τους, μοιράζοντας τεχνολογία στις διάφορες κατηγορίες πλοίων τους. Η ένταξη της Αυστραλίας θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ικανότητας των τριών χωρών να επιχειρούν από κοινού υποθαλάσσια στον Ειρηνικό, καθώς και για την προσθήκη μιας ισχυρής συμμαχικής δύναμης στην περιοχή, η οποία αυτή τη στιγμή απουσιάζει.

Ανησυχία για το Πεκίνο

Το Πεκίνο έχει στη διάθεσή του ένα αυξανόμενο πυραυλικό οπλοστάσιο και οι δυνάμεις του γίνονται όλο και πιο επιθετικές, πλέοντας τις τελευταίες ημέρες με ναυτικά πλοία κοντά σε ιαπωνικά και αμερικανικά ύδατα. Είναι μέρος της προσπάθειας της Κίνας να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία της στον Ινδο-Ειρηνικό και να διεκδικήσει αμφισβητούμενα εδάφη. Κινέζοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι τα εδάφη που εμπίπτουν στη «γραμμή των εννέα ακτίνων» της χώρας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ανήκουν στο Πεκίνο.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να οικοδομούν συνεργασίες με άλλα έθνη που χρησιμεύουν ως προπύργιο απέναντι στην Κίνα. Μια τέτοια αμυντική συνεργασία έχει ως μέλη τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία. Η ομάδα των τεσσάρων χωρών που σχηματίστηκε το 2017, δεν αναφέρει ποτέ ότι η οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική συνεργασία της αφορά την ανατροπή των στόχων του Πεκίνου, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η συνεργασία δεν θα ήταν τόσο ισχυρή σήμερα αν δεν υπήρχαν οι συνεχείς επιθέσεις της Κίνας.

Εμπορικό πόλεμος Κίνας – Αυτραλίας

Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας και Αυστραλίας έχει επίσης επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών. Η διαμάχη, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020, αφού ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την προέλευση του Covid-19, έχει κοστίσει στα δύο έθνη περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τζος Φράιντενμπεργκ, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, κατηγόρησε αυτό το μήνα το Πεκίνο ότι προσπαθεί να ασκήσει «πολιτική πίεση» με κυρώσεις σε αυστραλιανά προϊόντα.

Που θα μπορείτε να τη δείτε ζωντανά:

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria