Καστοριά: Ηχηρή παρέμβαση του Παναγιώτη Γαβριηλίδη στο facebook για τη ΔΕΗ - OlaDeka

Καστοριά: Ηχηρή παρέμβαση του Παναγιώτη Γαβριηλίδη στο facebook για τη ΔΕΗ

«Κατά την άποψή μας, τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που θέτει ο Τσακαλώτος στον Υπουργό Οικονομικών για τη ΔΕΗ, είναι πολύ σοβαρά και τεκμηριωμένα και χρήζουν εξ ίσου σοβαρής και τεκμηριωμένης απαντήσεως από την Κυβέρνηση. Περιμένουμε…..»

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα λεγόμενα των σχολιαστών στην ανάρτηση του:

Πασχάλης Οικονομίδης:

«ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. θεωρώ ότι είναι ένα ακόμη βήμα στο δρόμο για την ανάπτυξή της.Η επιλογή της αύξησης κεφαλαίου, αντί της πώλησης ποσοστού 17%, επιτρέπει στη Δ.Ε.Η. να αντλήσει πόρους για την ενίσχυσή της και όχι έσοδα που θα πήγαιναν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους.Είναι γνωστό ότι είχε φτάσει στα όρια της κατάρρευσης. Το 2018 έγραφε ζημίες 2,8 εκατ. ευρώ ημερησίως.Η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη Δ.Ε.Η. να επενδύσει στις Α.Π.Ε., τόσο εντός της χώρας όσο και στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους -και μάλιστα όχι πρόσκαιρα- αλλά σε διάρκεια δεκαετιών.Το κρίσιμο ερώτημα σε σχέση με τη Δ.Ε.Η. είναι ποια Δ.Ε.Η. θέλουμε. Θέλουμε τη Δ.Ε.Η. της εποχής του κ. Φωτόπουλου που κατέβαζε διακόπτες ή θέλουμε μια σύγχρονη επιχείρηση, η οποία θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο χώρο της ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια.Ο σχεδιασμός για τη Δ.Ε.Η πρέπει να είναι ένα άλμα στο μέλλον…»

Christos Pavlou:

«Πασχάλη Οικονομίδη πες ότι παίρνουμε την περίπτωση που λες,ότι έφτασε στα όρια της κατάρρευσης.

1)Είναι μια Δημόσια επιχείρηση, άρα για την κατάρρευση της ευθύνονται κάποιοι, που έχουν ονοματεπώνυμα

2)Μήπως οδηγήθηκε σκόπιμα σε κατάρρευση, για να πωληθεί???

3)Πώς εξηγείται μία επιχείρηση σε κατάρρευση πρίν , να μοιράζει πρίν 3 μήνες, χιλιάδες ευρώ σε μισθούς και μπόνους στα μεγαλοστελέχη και golden boy’s της????

4)Πώς χαρακτηρίζεις κάποιον ιδιοκτήτη εταιρείας,(Ελληνικό Δημόσιο), που προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς να συμμετέχει στην αύξηση και να χάνει την πλειοψηφία και την εταιρεία????

5)Η λέξη ΔΗΜΌΣΙΑ, θα αφαιρεθεί τώρα από τη ΔΕΗ????……………6)Ο Αυστραλός επενδυτής “πέταξε “τα ευρώ του,αγοράζοντας μια επιχείρηση σε …κατάρρευση????»

Πασχάλης Οικονομίδης:

«Προσωπικά Παναγιώτη, αυτή την εξέλιξη προτιμώ για την ΔΕΗ και βάσει ιδεολογίας αν θέλεις..»

Παναγιώτης Γαβριηλίδης:

«Υπαρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Αυτές τις απαντήσεις περιμένουμε. Δες τα ερωτήματα Πασχάλη»

Δείτε τα ερωτήματα στα οποία αναφέρεται ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης από άρθρο στο ΕΘΝΟΣ:

ΔΕΗ: 12 ερωτήματα Τσακαλώτου ως απάντηση σε Σταϊκούρα

Πυρά από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον υπουργό Οικονομικών για τη ΔΕΗ

Με ανακοίνωσή του, στην οποία παραθέτει δώδεκα ερωτήματα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά στον Χρήστο Σταϊκούρα για το ζήτημα της ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή η κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας. 

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Χθες στη Βουλή, οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο κ. Γεωργιάδης εξέτρεψαν την κουβέντα και έτσι δεν δόθηκε απάντηση στον κ. Σταϊκούρα. Αλλά επειδή τίποτα δεν πρέπει να μένει αναπάντητο:

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η ΔΕΗ έφυγε από το δημόσιο και πήγε στο υπερταμείο.

Βουλή
 1. Γνωρίζει ο κύριος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Οικονομικών, ότι ο μόνος μέτοχος του υπερταμείου είναι «το ελληνικό δημόσιο όπως αυτό εκπροσωπείται από Υπουργό Οικονομικών»; Ν. 4389/2016, άρθρο 190, παρ. 2.
 2. Γνωρίζει ότι το υπερταμείο δεν είναι ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά, όπως προβλέπεται ρητά στον νόμο, στοχεύει στην «μακροπρόθεσμη επαύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει» χρησιμοποιώντας μια σειρά από εργαλεία όπως η προώθηση μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις, η βελτίωση της εταιρικής τους διακυβέρνησης και διαφάνειας, η προαγωγή υπεύθυνης διοίκησης, κοινωνικής ευθύνης, αειφορίας, καινοτομίας και οι βέλτιστες εταιρικές πρακτικές; (άρθρο 204 παρ.2).
 3. Γνωρίζει ότι το υπερταμείο δεν μπορεί να κάνει ιδιωτικοποίησεις αν δεν συμπεριλάβει αυτή του την πρόθεση στους Στρατηγικούς του Στόχους τους οποίους εγκρίνει ο υπουργός, εφόσον είναι σε συμφωνία με τις Κατευθύνσεις που έχει στείλει ο ίδιος; (άρθρο 190, παρ.2α).
 4. Γνωρίζει ότι μόνο ταμείο που είναι ουσιαστικά ταμείο ιδιωτικοποιήσεων είναι το ΤΑΙΠΕΔ, που ιδρύθηκε το 2011; Όπως φαίνεται και από τον νόμο 3986/2011, άρθρο 5, το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να διαχειρίζεται και να διατηρεί τα περιουσιακά στοιχεία αλλά να τα πωλεί ή στην… καλύτερη περίπτωση να τα παραχωρεί.
 5. Γνωρίζει ότι στις στρατηγικές κατευθύνσεις που ως Υπουργός Οικονομικών και άρα εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο είχα στείλει στο υπερταμείο, αναφέρεται συγκεκριμένα για την ΔΕΗ ότι «Η ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων, τα οποία συνιστούν τον κορμό των ενεργειακών συστημάτων μιας χώρας, αποτελεί το κλειδί για την μελλοντική ευημερία της κοινωνίας και της οικονομίας. Για αυτό το λόγο, κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στα τρέχοντα επίπεδα»;
 6. Αλήθεια, οι οδηγίες που έστειλε ο κ. Σταϊκούρας στην εταιρία για το καινούργιο στρατηγικό σχέδιο τι γράφουν για το θέμα της ιδιοκτησίας;
 7. Όσον αφορά το πρόσφατο ιστορικό της ΔΕΗ, έχουν γραφτεί πολλά. Όμως ο Γιώργος Σταθάκης, μεταξύ άλλων, έχει εξηγήσει εξαιρετικά το τι έχει συμβεί:
 8. Γνωρίζει λοιπόν ο κ. Σταϊκούρας ότι το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε τη «μικρή ΔΕΗ», την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την πώληση του 17% (που μεταφέρθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου το ποσοστό του κράτους να μειωθεί από το 51% στο 34%;
 9. Γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τη «μικρή ΔΕΗ» και ανέστειλε επ’ αόριστον την πώληση του 17% ενώ κέρδισε την μάχη της διατήρησης των υδροηλεκτρικών υπό τη ΔΕΗ (είναι με διαφορά η πιο προσοδοφόρα παραγωγή ενέργειας);
 10. Γνωρίζει ότι η ΔΕΗ μέχρι το 2015 είχε σημαντικά προβλήματα στα χρηματοοικονομικά της, και ένα από τα βασικότερα ήταν οι κόκκινοι λογαριασμοί ύψους 1,4 δις που προέκυψαν από την τρελή ιδέα της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 40% την περίοδο 2012-2014, όταν κατέρρεε η οικονομία;
 11. Γνωρίζει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ (των κόκκινων λογαριασμών του υπέρογκου και αρρύθμιστου δανεισμού κ.α.) έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με μόνιμη σταθερά την τιμή του ρεύματος; Ότι πρωταρχική μέριμνα ήταν να μείνουν σταθερές οι τιμές ρεύματος (για την ακρίβεια μείωση κατά 12% στη διάρκεια των 4,5 χρόνων), προκειμένου να βοηθηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να υπάρχει ισχυρό κοινωνικό τιμολόγιο για την μείωση της ενεργειακής φτώχεια;
 12. Γνωρίζει ότι η ΔΕΗ είχε κερδοφόρες όλες τις χρονιές με εξαίρεση το 2018/19 όταν η έκρηξη των τιμών του CO2 και η εξυπηρέτηση των πληρωμών στους παραγωγούς ΑΠΕ (όπου μειώθηκε ο χρόνος αποπληρωμής από 14 σε 5 μήνες) δημιούργησαν ζημιές της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ; Ότι η εγγράφηκαν παραδόξως και λανθασμένα, προβλεπόμενες πιθανές υποχρεώσεις από δικαστικές διαμάχες 500 εκατομμύρια ευρώ;

Αλήθεια γιατί η ΝΔ στην προπαγάνδα της παρουσίαζε τις δικαστικές διαμάχες ως ζημιές χρήσης, μιλώντας για 800 εκατ. ζημιές –όπερ κάνει και σήμερα, με τάση κατά περίπτωση να τα αυξάνει και στο 1 δισ. ευρώ; Τι εξυπηρετεί αυτό;

Καιρός να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Μια για πάντα».

Πηγή

Κοινοποίηση
loading...
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria