Ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας / Αναλυτικά τι προβλέπει

Αρχική » Ελλάδα » Ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας / Αναλυτικά τι προβλέπει

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν παρέστησαν στην on air υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και τους ομολόγους τους Ζαν-Ιβ Λεντριάν και Φλοράνς Παρλί και στη συνέχεια προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η στρατιωτική συμφωνία μαμούθ εκτός από την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας περιλαμβάνει την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι «οι υπουργοί μας υπέγραψαν στρατηγική εταιρική σχέση για την άμυνα και την ασφάλεια και είναι το προϊόν μιας σχέσης που έρχεται από μακριά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τους τελευταίους δύο μήνες εργάστηκε εντατικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και μέσα στο 2020»«Πήρατε την απόφαση να αγοράσετε τις τρεις φρεγάτες και να δούμε πώς θα συνεχιστεί σε βιομηχανικό επίπεδο η συνεργασία αυτή», τόνισε επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Έχουμε τη βούληση να εντατικοποιήσουμε την εταιρική μας σχέση σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Θέλουμε να ενισχύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών μας» σημείωσε ακόμα και χαρακτήρισε «στρατηγικά τα διακυβεύματα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

«Συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία. Μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί εάν δράσουμε μαζί» διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ακόμα ότι στόχος όλων αυτών είναι η αμυντική ανεξαρτησία της Ευρώπης και πρόσθεσε πως «θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν δράσουμε από κοινού για την σχέση αυτή». 

«Στενή η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας. Τους τελευταίους δύο αιώνες έχουμε προχωρήσει μαζί» τόνισε επίσης και ανέφερε πως «η εταιρική μας σχέση είναι σε απόλυτη συνάφεια με τα συμφέροντα μας». 

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε πως «σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». 

«Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της» ανέφερε ακόμα.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες, η πίστη στην ελευθερία στην δημοκρατία και ο σεβασμός και η προάσπιση του διεθνούς δικαίου. Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει αυτή την συνετή πορεία. Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα τολμηρό βήμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» υπογράμμισε.

«Μετά τα 24 Rafale, η Ελλάδα αποκτά τρεις νέες φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως επισήμανε, υπάρχει «εθνικό κίνητρο, καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας, έχει όμως και ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία».

«Η συμφωνία έχει και χαρακτήρα ευρωατλαντικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αφού οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

«Αποκτά πραγματικό περιεχόμενο η συζήτηση για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού στρατού. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της. Μπορεί να το κάνει μόνο αν μπορεί να επιχειρεί χωρίς τη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι μια χειρονομία για να καταλαγιάσει την κρίση με της ΗΠΑ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «αυτό που υπογράφουμε είναι μια στρατηγική συμφωνία δική μας. Μίλησα με τον κ. Μπάιντεν και εκφράστηκα επ’ αυτού σε σχέση με το αυστραλιανό σύμφωνο. Η επιλογή της Αυστραλίας δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική της Γαλλίας στον Ειρηνικό. Έχουμε πολλούς εταίρους στην περιοχή, και η Γαλλία είναι μια δύναμη στην περιοχή αυτή ανεξάρτητα από κάθε σύμβαση. Έχουμε πολλούς Γάλλους στην περιοχή, και επίσης 8 χιλιάδες στρατιώτες. Η επιλογή της Αυστραλίας με κάποιες συνέπειες που θα δούμε τις εβδομάδα που ακολουθούν, δεν έχει αντίκτυπο στην Ινδοειρηνική στρατηγική της Γαλλίας. Αυτή η στρατηγική εκφράστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σύμβαση με την Αυστραλία ήταν μια εμπορική συμφωνία που ανήκε στους επικεφαλής των αντίστοιχων υπουργείων, υπήρχε όμως η κατασκευή υποβρυχίων στην Αυστραλία για τους Αυστραλούς. Οι επιπτώσεις για τη Γαλλία περιορίζονται σε κάποιες εκατοντάδες θέσεις μηχανικών».

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ακόμη ότι ανεξάρτητα από αυτό το θέμα «αυτό που υπογράφουμε σήμερα είναι μια δομικής φύσεως συνεργασία που είναι σε απόλυτη συνοχή με αυτό που είμαστε».

Στο ερώτημα αν θα επηρεαστούν από την συμφωνία οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η συμφωνία αυτή δεν ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αλλά λειτουργεί στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή συμφωνία στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής με τις ΗΠΑ, τόνισε ακόμα και είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Γαλλίας για το χρονικό όριο που έχει τεθεί. Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί αυτή ήταν η εισήγηση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Τα πλοία αυτά θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία αλλά θα μπορέσει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να συνεισφέρει και έτσι θα υπάρχει και ελληνική προστιθέμενη αξία. Η συμφωνία αυτή δεν είναι αντιστάθμισμα σε άλλες σχέσεις που έχει η χώρα». 

Ο Εμανουέλ Μακρόν στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία είπε με νόημα ότι «η Ελλάδα δεν ήταν αυτή που επέδειξε πολεμοχαρείς τάσεις το 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον μας να σταθούμε στο πλευρό της για να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα». 

Και συνέχισε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς. Όταν έχουμε ένταση και μας πιέζουν οι μεγάλες δυνάμεις το να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι και εμείς έχουμε ισχύ και δύναμη δεν είναι κλιμάκωση της βίας αλλά είναι άμυνα. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι της Γαλλίας, έχουμε τεράστια ιστορική φιλία αλλά τα τελευταία 10 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν στραφεί γύρω από τον εαυτό τους. Να είμαστε ρεαλιστές και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι υποκατάσταση αλλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας για εμάς τους ίδιους και προστατεύουμε τον εαυτό μας».

Κυβερνητικές πηγές: Τι σημαίνει η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Συμφωνία που εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών σε άμυνα και εξωτερική πολιτική

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική.

Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

Κυβερνητικές αναφέρουν επίσης ότι η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην ‘Αμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας σημαίνει τα εξής:

1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.

5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».

8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και ‘Αμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια