Ευ. Μυτιληναίος: «Τέλεια καταιγίδα στο αέριο, τρέμω μία κακοκαιρία»

Αρχική » Ελλάδα » Ευ. Μυτιληναίος: «Τέλεια καταιγίδα στο αέριο, τρέμω μία κακοκαιρία»

Ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση για την πρόωρη απολιγνιτοποίηση, κρινόμενη εκ του αποτελέσματος, ήταν βεβιασμένη.

Ως «τέλεια καταιγίδα» χαρακτήρισε ο κ. Ευ. Μυτιληναίοςπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mytilineos, την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου με τη συνεχή αναρρίχηση των τιμών σε νέα επίπεδα – ρεκόρ. 

Σε επαφές που είχε με αναλυτές ο κ. Μυτιλιναίος υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας διπλός παράγοντας που ωθεί υψηλότερα τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς από τη μία πλευρά ασκούνται πιέσεις από τη Ρωσία για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και από την άλλη υπήρξε η χαμηλή παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) το καλοκαίρι, γεγονός το οποίο ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Επιχειρώντας μία αναλογική σύγκριση, η αύξηση της σημερινής τρέχουσας τιμής στο φυσικό αέριο με την τιμή της βενζίνης είναι σαν να έχει αυξηθεί η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ στα 7 ευρώ το λίτρο, ενώ τόνισε ότι η τιμή του ρεύματος θα είναι στο… έλεος του χειμώνα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τρέμω μια κακοκαιρία τύπου Μήδειας σε όλη την Ευρώπη».

Πράσινη μετάβαση και συνέπειες

Αναφερόμενος στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης, υποστήριξε ότι, κρινόμενη εκ του αποτελέσματος, η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση ήταν βεβιασμένη, ενώ δεν λήφθηκε υπόψη η ασφάλεια εφοδιασμού. Σχετικά με τις ΑΠΕ σημείωσε ότι η αδειοδοτική διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ, για αυτό και καθυστερούν να ενσωματωθούν στο μείγμα, ενώ για τις υπεράκτιες (offshore) μονάδες ΑΠΕ επεσήμανε ότι απαιτείται ακόμα πάρα πολύς χρόνος και πολλά κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη, μαζί με ένα στη Βόρεια Θάλασσα. 

Πρόβλημα υπάρχει και στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς η αντίστοιχη τεχνολογία. Ως εκ τούτου, επεσήμανε ο κ. Μυτιλιναίος, το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι η μόνη τεχνολογία αποθήκευσης, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αντικαταστήσει τις ΑΠΕ. 

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι οι ΑΠΕ δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης πόσω μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Μάλιστα αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος

Ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos άσκησε κριτική και στη στάση των πολιτικών στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, ενώ διαφαίνεται η δημιουργία ενός διχασμού μεταξύ υπέρμαχων και μη υπέρμαχων της «πράσινης» μετάβασης. 

Όπως τόνισε στους υπέρμαχους κατατάσσεται ο Φρανς Τίμμερμανς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος εκτιμά ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερα, ενώ υπάρχουν και πολιτικοί που αντιδρούν στα πολλά μέτρα που ανακοινώνονται. «Αν ρωτήσεις τον οποιονδήποτε αν πιστεύει ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα σου πει φυσικά ναι. Αν ωστόσο του πεις ότι αυτό έχει κόστος για τη τσέπη του, φυσικά θα αντιδράσει. Για αυτό και οι πολιτικοί λένε τη μισή αλήθεια. Η «πράσινη» μετάβαση κοστίζει. Σε επίπεδο τιμών, αυτή τη στιγμή η μεγαβατώρα έχει φτάσει στα 72 ευρώ και πριν τον Μάρτιο δεν αναμένεται να υποχωρήσει», επεσήμανε ο κ. Μυτιλιναίος.

Σε ερώτηση αν πρέπει να μειωθεί ο ΕΦΚ ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos τόνισε ότι είναι ένα δημοσιονομικό θέμα, ενώ αναφορικά με το εάν θα πρέπει να μπει πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όπως συνέβη στη Βρετανία. «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ. Μπορούν να προωθηθούν τα σταθερά τιμολόγια, κάτι που κάνουμε και εμείς. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κουλτούρα σταθερών τιμολογίων. Όταν ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα από αυτό που πρέπει, θα είναι όλα καλά. Όταν οι τιμές δεν θα είναι συμφέρουσες βάσει του τιμολογίου του, θα σπάει το συμβόλαιο και οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αν δεν έχουν ήδη προνοήσει γι’ αυτό», υποστήριξε. 

Οι προοπτικές του ομίλου Mytilineos

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις του ομίλου σημείωσε ότι ετοιμάζεται και το νέο CCGT της εταιρείας με τεχνολογία H Class, προσθέτοντας ότι μόνο ένα εργοστάσιο στη Γαλλία έχει αυτή τη μοναδική τεχνολογία, με μία τουρμπίνα να παράγονται 826 MW.
 
Στον τομέα της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι «τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κτίζουμε σε Ελλάδα και Ιταλία θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιό μας. Αυτά στον υπόλοιπο πλανήτη θα πωλούνται όταν η τιμή είναι καλή. Μας ενδιαφέρει να μεγαλώνουμε με μέτρο και ασφάλεια, προς όφελος των μετόχων μας και όχι να κτίζουμε πάρκα για να τα κρατάμε χωρίς όφελος. Δεν με ενδιαφέρει να διπλασιάσω το ανεκτέλεστο από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης – Με ενδιαφέρει να αναλαμβάνω έργα που μπορώ να φέρω εις πέρας με επιτυχία, όπως τα έργα Energy From Waste (Protos). Οι αυξήσεις στα κόστη των υλικών αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλες».
 
Για τη μεταλλουργία επεσήμανε ότι «αναμένεται να συνεχίζουν οι υψηλές τιμές. Είμαι αισιόδοξος και θα δούμε νούμερα που θα σας αρέσουν». Εν κατακλείδι σημείωσε ότι «αν δεν δούμε μεγάλες ανατροπές, θα δείτε τη ΜΥΤ να αλλάζει κατηγορία».

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια