Διχάζει την Αυτοδιοίκηση και τα Δημοτικά –Περιφερειακά Συμβούλια η ρύθμιση Βορίδη-Πέτσα για τις δια ζώσης συνεδριάσεις τους-Ότι συνέβη στο ΔΣ της Αθήνα προμηνύει τι θα γίνει παντού - OlaDeka

Διχάζει την Αυτοδιοίκηση και τα Δημοτικά –Περιφερειακά Συμβούλια η ρύθμιση Βορίδη-Πέτσα για τις δια ζώσης συνεδριάσεις τους-Ότι συνέβη στο ΔΣ της Αθήνα προμηνύει τι θα γίνει παντού

Διχασμένη και λαβωμένη κινδυνεύει να βγεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης από τη ρύθμιση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών , για το ποιοι έχουν δικαίωμα να παρίστανται στις δια ζώσης συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων .
Η κυβέρνηση επέλεξε και σ΄αυτό το θέμα , να ισχύσουν σ΄ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση« δυο μέτρα και δυο σταθμά», φυσικά σε …βάρος της .
Με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Εσωτερικών , απαγορεύεται συγκεκριμένα η δια ζώσης συμμετοχή στις συνεδριάσεις των μη εμβολιασμένων ακόμη και αν έχουν αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ, όπως ισχύει για του βουλευτές στο Κοινοβούλιο ή ακόμη και για…αθλούμενους στα γυμναστήρια.
Επίσης ορίζεται ότι θα είναι « κεκλεισμένων των θυρών» οι συνεδριάσεις όταν επιτρέπονται δεκάδες σε άλλους κλειστούς χώρους , όπως κινηματογράφων , θεάτρων κλπ ή ορίζει ότι σ΄ένα σχολικό τμήμα των μόλις 30-40 τμ μπορούν να είναι μέχρι…27 μαθητές!

Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις χαρακτηρίζουν τα παραπάνω και καταγγέλλουν ευρύτατες αυτοδιοικητικές δυνάμεις και παρατάξεις , όπως επιβεβαιώθηκε και στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας (Κυριακή 5/9). Από την οποία απείχαν εξ΄αρχής τρεις παρατάξεις: Αθήνα είσαι εσύ», « Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και « Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα».Ενώ , στη συνέχεια αποχώρησε και η « Ανοιχτή Πόλη».
Η συνεδρίαση
Το θέμα του αποκλεισμού είχε θέσει πρώτος και αμέσως μόλις εκδόθηκε ο τρόπος που θα συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο , ο επικεφαλής της παράταξης « Αθήνα είσαι εσύ» Παύλος Γερουλάνος.
Με επιστολή του , προς το δήμαρχο , Κώστα Μπακογιάννης , τον κάλεσε να παρέμβει στο υπουργείο Εσωτερικών και να ζητήσει να τροποποιηθεί η απόφαση και να επιτρέπεται η δια ζώσης συμμετοχή στις συνεδριάσεις των μη εμβολιασμένων αν έχουν αρνητικό μοριακό ή rapid τεστ ( Οι επιστολές στη συνέχεια του κειμένου).
Λόγω της στάσης του δημάρχου και της μη παρέμβασης του , όπως αναφέρει , προς το υπουργείο Εσωτερικών , τελικά η παράταξη Γερουλάνου απείχε από τη συνεδρίαση .

Ηλιόπουλος
Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» , Νάσος Ηλιόπουλος , το χαρακτήρισε « προβληματικό» το πλαίσιο αυτό και κατέθεσε σχετικό ψήφισμα για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το προτεινόμενο ψήφισμα ανέφερε ότι « ο δήμος Αθηναίων στηρίζει το μαζικό εμβολιασμό, Η ΚΥΑ για τη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων δεν ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,θέτει αποκλεισμούς και για αυτό ζητάμε ν΄αλλάξει και οι δια ζώσης συνεδριάσεις να γίνονται παρουσία και των μη εμβολιασμένων Δημοτικών Συμβούλων με αρνητικά μοριακά ή rapid τεστ».
Ωστόσο η πλειοψηφία το απέρριψε , με το δήμαρχο , Κώστα Μπακογιάννη , ότι « ρίχνει νερό στο μύλο εκείνων που κρατούν την κοινωνία μας πίσω» ενώ το στήριξε η « Λαική Συσπείρωση»

Σοφιανός
Ο επικεφαλής της « Λαικής Συσπείρωσης» , Νίκος Σοφιανός , τόνισε ότι « όφειλε ο δήμαρχος ν΄ανοίξει το θέμα της απαράδεκτης απόφασης του ΥΠΕΣ».


Καπερνάρος

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης « Αθήνα το Σπίτι μας» , ο οποίος ζήτησε να ισχύσει στην Αυτοδιοίκηση ότι ισχύει και για τους βουλευτές στο Κοινοβούλιο.

Μπακογιάννης
Ο δήμαρχος Αθηναίων , Κώστας Μπακογιάννης , αν και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα « θόλωνε τα νερά και το μήνυμα» που οφείλει να στείλει η Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για τους εμβολιασμούς , είπε ότι η Δημοτική του Αρχή είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών για να βελτιωθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, «όσο περισσότερο γίνεται για να διασφαλίσουμε αφενός τη δημόσια υγεία και αφετέρου τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου
Ωστόσο χαρακτήρισε «τεχνητή» τη συζήτηση αυτή και το μόνο που πετυχαίνει είναι να θολώνει τα νερά σ΄ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που είναι οι εμβολιασμοί». Επίσης ότι υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητας αλλά και ότι « έχει σημασία να μείνουμε πιστοί και στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου»
Όπως είπε, « δεν πιστεύω ότι το τωρινό μοντέλο φαλκιδεύει δικαιώματα ή θολώνει το δημοκρατικό μας χαρακτήρα. Το Δημοτικό Συμβούλιο , πρόσθεσε « οφείλει ομόθυμα να δώσει το καλό παράδειγμα» και να στείλει « ξεκάθαρο μήνυμα για τους εμβολιασμούς.Να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι το μήνυμα ευθύνης που θα έπρεπε να στείλει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο, δίνοντας το καλό παράδειγμα»

Γερουλάνος
Ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», μ΄ανακοίνωση του , αμέσως υπογράμμιζε ότι έχουν ταχθεί « από την πρώτη στιγμή υπέρ του εμβολιασμού για την προστασία από τον Covid 19. Όμως, αυτό δεν γίνεται να προκαλεί περιορισμούς και αποκλεισμούς στις δημοκρατικές διαδικασίες. Θεσμοί, όπως ο μεγαλύτερος Δήμος της Ελλάδας χρειάζεται να βρίσκουν λύσεις ώστε να μην επηρεάζεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι».
Και στην επιστολή του προς τον Δήμαρχο σχετικά με την επερχόμενη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων , ανέφερε τα εξής :
« Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Στην πρόσκληση για τη 16η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5 Σεπτεμβρίου 2021 αναφέρετε πως μπορούν να μετάσχουν μόνον οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες Δημοτικοί Σύμβουλοι σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ. Η παράταξή μας υποστηρίζει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την προστασία από τον Covid19 αλλά παράλληλα πιστεύουμε πως ο αποκλεισμός από την εκλογική διαδικασία για τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τυχόν ανεμβολίαστων συναδέλφων παραβιάζει βασικές αρχές του Συντάγματος τη στιγμή που θα μπορούσαν όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν προσκομίζοντας αρνητικά μοριακά ή rapid τεστ, τα οποία η ελληνική Κυβέρνηση αποδέχεται για την προσέλευση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες και για την αεροπορική ή ακτοπλοϊκή μετακίνησή τους.
Ως ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας θα έπρεπε να επισημαίνουμε και να συμβάλλουμε στη διόρθωση λαθών της κεντρικής Κυβέρνησης και όχι να ακολουθούμε τυφλά τις όποιες οδηγίες μας έρχονται ειδικά όταν εμπεριέχουν εξόφθαλμα ατοπήματα.
Ως εκ τούτου εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία, εάν δεν βρείτε τρόπο να διασφαλίσετε τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων Δημοτικών Συμβούλων που επιθυμούν να μετάσχουν».

Απόφαση
Με νεότερη ανακοίνωση του , την προηγουμένη της συνεδρίασης τόνιζε ότι ύστερα από την επιστολή του, «, η δημοτική Αρχή προέβη σε διευκρινίσεις και διορθωτικές κινήσεις σχετικά με την προσέλευση και τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων στη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κυριακής 5 Σεπτεμβρίου 2021. Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για προσχηματικές ενέργειες που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε μια πρόχειρη και λανθασμένη κυβερνητική ΚΥΑ και σε θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι δεν διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων στη διαδικασία (συζήτηση και εκλογή).

Υπενθυμίζουμε ότι η παράταξή μας, ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ, από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού για την προστασία από τον Covid 19, θεωρώντας ότι είναι το πλέον αξιόπιστο εργαλείο για να μας βγάλει από την κρίση που περνάμε. Όμως, αυτό δεν γίνεται να προκαλεί περιορισμούς στις δημοκρατικές διαδικασίες. Και φυσικά δεν είναι δυνατόν να απαιτούνται άλλα μέτρα για την προσέλευση στο δημοτικό συμβούλιο και άλλα για την προσέλευση των πολιτών σε ένα γυμναστήριο.
Από τη στιγμή που, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, δεν μπορείτε να επιτρέψετε την προσέλευση των δημοτικών συμβούλων με την προσκόμιση αρνητικού μοριακού ή rapid τεστ, τότε για τη διασφάλιση της ισοτιμίας των δημοτικών συμβούλων θα πρέπει η συνεδρίαση να γίνει με τηλεδιάσκεψη κι αν δεν υπάρξει απευθείας επικύρωση της πρότασης του υποψηφίου της πλειοψηφήσασας παράταξης κι απαιτηθεί μυστική ψηφοφορία για το αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε να προσέρχονται κατά μόνας οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να ψηφίσουν.
Κατόπιν τούτων εμμένουμε στην απόφασή μας να μη μετάσχουμε στη διαδικασία, εάν δεν διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή όλων των συναδέλφων Δημοτικών Συμβούλων που επιθυμούν να μετάσχουν.
Η απόφασή μας αυτή με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να ληφθεί ως μομφή στο πρόσωπο του προτεινόμενου Προέδρου, Λευτέρη Σκιαδά, τον οποίο και εκτιμούμε και θα βοηθήσουμε στο έργο του.
Παρεμπιπτόντως, το γεγονός ότι την τακτική συνεδρίαση για την εκλογή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου συγκαλεί η πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφήσασας παράταξης, κ. Αλεξία Έβερτ, και την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει με διαφορά μισής ώρας συγκαλεί ο παραιτηθείς πρόεδρος, κ. Χρήστος Τεντόμας, μόνο μειδιάματα μπορεί να προκαλέσει για την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να διατηρεί τη θεσμικότητα».


Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria