Για 62η φορά αναμετρώνται Παναργειακός και Αστραπή Μεσ/μίας – Η μεγάλη προϊστορία του El Clásico - OlaDeka

Για 62η φορά αναμετρώνται Παναργειακός και Αστραπή Μεσ/μίας – Η μεγάλη προϊστορία του El Clásico

Στον ίδιο όμιλο, τον 3ο,  κληρώθηκαν και φέτος στον θεσμό της Α’ φάσης Κυπέλλου Ερασιτεχνών οι δύο ιστορικές ομάδες του νομού, Παναργειακός και Αστραπή Μεσοποταμίας.

Θα είναι το 62o El Clásico στην ιστορία των δύο ομάδων, σε όλα τα επίπεδα διοργανώσεων (Πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ, Δ’ Εθνική, Τελικοί Κυπέλλου, Ημιτελικοί Κυπέλλου, Β’ φάση Κυπέλλου), ενώ για πρώτη φορά θα ανταμώσουν σε αγώνα Κυπέλλου Α’ φάσης. 

Μάλιστα, εφόσον προκριθούν στην επόμενη φάση, είναι πιθανό στη συνέχεια του θεσμού να αναμετρηθούν εκ νέου, κάτι που θα εξαρτηθεί από την κλήρωση. Αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία τους που θα αναμετρηθούν δύο φορές στον θεσμό του κυπέλλου την ίδια αγωνιστική περίοδο!!!

Eπίσης, τη φετινή περίοδο οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν άλλες δύο φορές στο πλαίσιο του πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας και συγκεκριμένα την 10η αγωνιστική για τον α’ γύρο στην έδρα της Αστραπής και την 23η για τον β’ γύρο.

Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ – sentranews.gr)

Συμμετοχές – Τίτλοι – επιτυχίες

Το 62ο El Clásico του νομού Καστοριάς θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 2η2 αγωνιστικής για την Α’ φάση κυπέλλου

Δύο από τις πλέον ιστορικές ομάδες, πολυνίκες σε τίτλους πρωταθλημάτων και κυπέλλων, ο Παναργειακός και η Αστραπή Μεσοποταμίας, θα αναμετρηθούν για 61η φορά συνολικά σε όλα τα επίπεδα διοργανώσεων.

Ο Παναργειακός, (ιδρύθηκε το 1953), θα συμμετέχει φέτος για 24η χρονιά στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Καστοριάς και μάλιστα για 8η συνεχόμενη (το 2011 πανηγύρισε το 8ο και τελευταίο του πρωτάθλημα). Στον θεσμό του κυπέλλου, το 2012 πανηγύρισε για τελευταία φορά την κατάκτηση του κυπέλλου, ενώ το 2013 αναδείχθηκε φιναλίστ.

Συνολικά στα 42 χρόνια ιστορίας της ΕΠΣ Καστοριάς, στις 23 συμμετοχές του έχει κατακτήσει ΟΚΤΩ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Α’ κατηγορίας, και μαζί με την Αστραπή Μεσ. είναι οι ΠΟΛΥΝΙΚΕΣ του θεσμού.

Στον θεσμό του κυπέλλου έχει 15 συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου εκ των οποίων 7 φορές αναδείχθηκε κυπελλούχος.

Η Αστραπή Μεσοποταμίας (ιδρύθηκε το 1957) θα συμμετέχει φέτος για 25η χρονιά στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Καστοριάς. Το 2018-19 κατέκτησε τον 8ο της τίτλο. Συνολικά στα 42 χρόνια ιστορίας της ΕΠΣ Καστοριάς, στις 24 συμμετοχές της έχει κατακτήσει ΟΚΤΩ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Α’ κατηγορίας, μοιράζεται δηλαδή με τον Παναργειακό την 1η θέση της «Χρυσής βίβλου».

Στον θεσμό του κυπέλλου είναι πολυνίκης, καθώς έχει 16 συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου, εκ των οποίων 10 φορές αναδείχθηκε κυπελλούχος, ενώ το 2013 πανηγύρισε την τελευταία της κατάκτηση σε Τελικό Κυπέλλου.

Το 62ο El Clásico 

Στα 61 συνολικά – σε όλα τα επίπεδα – ματς που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα, 26 νίκες μετράει ο Παναργειακός, έναντι 25 της Αστραπής Μεσοποταμίας, ενώ 10 αγώνες έληξαν ισόπαλοι.

Οι δύο ομάδες στα 42 χρόνια συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα και κύπελλα της ΕΠΣ Καστοριάς, αλλά και σε αυτά που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής (Περιφερειακό), έχουν δώσει συνολικά 61 αγώνες (εντός και εκτός έδρας)!!!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που διαθέτουμε αποκλειστικά στο αρχείο μας και μετά την ανάλυση των 61 αγώνων που κάναμε, διαπιστώθηκε ότι :

– Ο Παναργειακός είναι αυτός που έχει ένα ελαφρό προβάδισμα, καθώς μετράει 26 ΝΙΚΕΣ, 10 ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ και 25 ΗΤΤΕΣ.

– Στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, υπάρχει απόλυτη ισορροπία. Οι δύο ομάδες έχουν δώσει συνολικά (εντός – εκτός) 32 αγώνες και μετράνε από 13 νίκες η κάθε μία και 6 ισοπαλίες.

– Για το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, ο Παναργειακός έχει σημαντικό προβάδισμα.  Τα δύο σωματεία έχουν συναντηθεί στον ίδιο όμιλο και έδωσαν συνολικά (εντός – εκτός) 20 αγώνες, με τον Παναργειακό να έχει τα πάνω χέρι με 11 νίκες, έναντι 5 της Αστραπής, ενώ 4 ματς έληξαν ισόπαλα.

– Στον θεσμό του Τελικού Κυπέλλου, η Αστραπή Μεσοποταμίας είναι αυτή που έχει προβάδισμα. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί έξι φορές, με την Αστραπή να μετράει 4 νίκες, έναντι 2 του Παναργειακού, ενώ άλλες δύο φορές αναμετρήθηκαν σε ημιτελικούς κυπέλλου, όπου και εκεί οι κιτρινόμαυροι υπερέχουν με ισάριθμες νίκες, όπως επίσης και πέρσι στην Β’ φάση Κυπέλλου.

Αήττητη από το 2014 η Αστραπή Μ. στον Παναργειακό!!!

Σε 16 αναμετρήσεις τους  – όλες για το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας – από το 1994 μέχρι σήμερα, στο γήπεδο του Άργους Ορεστικού «κοκκινόμαυροι» έχουν ΟΚΤΩ (8) νίκες,  ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4)  ισοπαλίες,  ενώ ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) φορές γνώρισαν την ήττα.

Ωστόσο, η Αστραπή Μεσοποταμίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από το 2015) έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία θετική παράδοση, αφού είναι αήττητη με τρεις  νίκες και δύο ισοπαλίες.

Οι μεγαλύτερες σε έκταση σκορ νίκες που πέτυχαν οι δύο ομάδες είναι για τον Παναργειακό το 5-1 το 1998,  το 4-0 το 2014 και το 0-4 το 2001, ενώ για την Αστραπή το 5-0 το 2016, το 5-1 το 1994 και το 4-0 το 2004. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους τα περισσότερα ματς είχαν χαμηλά σκορ με διαφορά ενός ή δύο τερμάτων

Το 2014 ήταν η τελευταία φορά που ο Παναργειακός ήταν ο νικητής στο El Clásico, επικρατώντας με σκορ 4-0.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι, οι δύο ομάδες μέχρι και το 1993, αγωνίζονταν σε διαφορετικές κατηγορίες – ή και μαζί στη Δ’ Εθνική – δηλαδή, το 1994, ήταν πρώτη  χρονιά ιστορικά που αναμετρήθηκαν σε επίσημο αγώνα πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας. Έκτοτε, όσο παράξενο και αν φαίνεται, δεν έτυχε να ανταμώσουν σε πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής!!!

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria