Ακαρπία στις φασολιές σε Φλώρινα και Καστοριά λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Ακαρπία στις φασολιές σε Φλώρινα και Καστοριά λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι φασολοπαραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία, στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Καστοριάς.

Στην περιοχή των Πρεσπών καταγράφηκαν παρατεταμένο κύμα καύσωνα, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα να προκαλέσει πτώση των ανθών και τεράστια μείωση παραγωγής.

Η μεγάλη μείωση της παραγωγής εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 60 έως 70%. Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στους σταθμούς της περιοχής ξεπέρασαν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασιακό όριο καύσωνα για τον ΕΛΓΑ.

Οι φασολοπαραγωγοί ζητούν την ασφαλιστική κάλυψη της καλλιέργειας ενώ ήδη έχουν προχωρήσει σε αναγγελία για τις ζημιές λόγω καύσωνα στην καλλιέργεια των αναρριχώμενων φασολιών γίγαντες – ελέφαντες (Π.Γ.Ε.) και πλακέ.

«Έγιναν όλα τα έξοδα και δυστυχώς τα χωράφια μας δεν έχουν καρπό. Η ζημία είναι αρκετά μεγάλη. Στην περιοχή μας περιοχή μας δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοιους παρατεταμένους καύσωνες», τόνισε στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» Κώστας Ναλμπαντίδης.

«Προχωρήσαμε στη αναγγελία με την οποία ζητάμε την άμεση αποζημίωση και αναμένεται να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ το προσεχές διάστημα. Συνολικά 250 οικογένειες βιώνουν δύσκολες συνθήκες και κάποιοι παραγωγοί που δεν αντέχουν αναγκάζονται να αποχωρήσουν από την περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Ναλμπαντίδης.

Απογοητευμένος ο παραγωγός Δημήτρης Μανωλόπουλος ανέφερε στη Greenagenda.gr ότι «αντικρίσαμε πολύ άσχημες εικόνες. Από τις υψηλές θερμοκρασίες δεν είχαμε ανθοφορία και προκλήθηκε ακαρπία. Το φασόλι είναι ανθεκτικό μέχρι τους 35 βαθμούς Κελσίου. Υπολογίζεται ότι η ζημιά στα χωράφια κυμαίνεται από 60% έως 70%».

του Νίκου Αβουκάτου

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια