Μελέτη στον Guardian:Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ήλιος σκοτώνει τον κορωνοϊό - OlaDeka

Μελέτη στον Guardian:Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ήλιος σκοτώνει τον κορωνοϊό

Τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας και η ικανότητα ξήρανσης στον αέρα συσχετίζονται σταθερά με τα επίπεδα Covid-19 σε όλες τις χώρες

Είναι γνωστό ότι η γρίπη είναι εποχική, κορυφώνεται το χειμώνα σε εύκρατες περιοχές και κατά την υγρή περίοδο σε τροπικές περιοχές. Ακολουθεί λοιπόν η Covid-19 ένα παρόμοιο εποχιακό μοτίβο; Σύμφωνα με τον Guardian, για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση συγκρίθηκαν τα ποσοστά κορωνοϊού μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021 σε πέντε χώρες, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ινδία, την Αιθιοπία και τη Χιλή, με βάση την ημερήσια μέση θερμοκρασία, την υγρασία, την υπεριώδη ακτινοβολία και την ικανότητα ξήρανσης στον αέρα (πόσο γρήγορα εξατμίζονται τα σταγονίδια).

Σε χώρες με εύκρατο κλίμα, διαπιστώθηκε ότι η Covid-19 κορυφώθηκε κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η θερμοκρασία και η υγρασία ήταν χαμηλές. Την ίδια στιγμή, σε χώρες με τροπικό κλίμα, ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε αύξηση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μουσώνων, όταν η υγρασία ήταν υψηλή. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό GeoHealth, αποκαλύπτουν ότι υπήρχαν δύο μεταβλητές, τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας και η ικανότητα ξήρανσης στον αέρα, που συσχετίζονται σταθερά με τα επίπεδα Covid-19 σε όλες τις χώρες. Ο φωτεινός ήλιος και η γρήγορη εξάτμιση συνδέονται με τη μείωση των ποσοστών του κορωνοϊού, ενώ ο νεφελώδης ουρανός και η αργή εξάτμιση φαίνεται να βοηθούν στην εξάπλωση του.

Η πρόβλεψη της εποχικότητας της Covid-19 θα είναι σημαντική για την καταπολέμηση της εξάπλωσής της, διασφαλίζοντας ότι θα δοθούν ενισχυτικά εμβόλια πριν από την περίοδο αιχμής, για παράδειγμα. Αλλά η εποχικότητα είναι μόνο ένας παράγοντας, καθώς εξαιρετικά σημαντικά θεωρούνται, σύμφωνα με τη μελέτη, τα μέτρα προστασίας.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι πράγματι η εποχή και η θερμοκρασία έχουν αντίκτυπο στην εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά θεωρούν ότι ο αντίκτυπος αυτός δεν είναι τόσο σημαντικός. Ο καθηγητής John Edmunds, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (Sage) της βρετανικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι οι περισσότερες μολύνσεις πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους.

«Η μετάδοση έξω είναι ελάχιστη», ανέφερε ο Edmunds, επιδημιολόγος στο London School of Hygiene & Tropical Medicine. «Εάν έξω έχει ηλιοφάνεια, οι ιοί θα πεθάνουν γρηγορότερα, καθώς δύσκολα επιβιώνουν σε υψηλές θερμοκρασίες».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria