Φόροι: Ποιες μειώσεις εξετάζει η κυβέρνηση εν όψει της ΔΕΘ

H μείωση του ΕΝΦΙΑ, του συμπληρωματικού φόρου, της εισφοράς αλληλεγγύης, των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος είναι μεταξύ των προτάσεων για τις παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα το 2022

Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας των ζυμώσεων και των διεργασιών για το περιεχόμενο των εξαγγελιών που κάνει ο εκάστοτε πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Έτσι και εφέτος ακολουθείται το παραδοσιακό πρωτόκολλο και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τις ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να παρουσιάσουν ένα ελκυστικό πακέτο που θα στηρίζεται στις μειώσεις φόρων.

Στην κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί ότι στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας θα υπάρξει ένα νέο πακέτο μειώσεων φόρων, που μεταξύ των άλλων θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη.

Μεταξύ των βασικών μέτρων θα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2022, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος.

Ψηλά στην ατζέντα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του συμπληρωματικού φόρου, των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ως δεδομένη θα πρέπει να θεωρηθεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν, μέτρο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για το Δημόσιο

Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσουν να διευρύνουν την γκάμα των ελαφρύνσεων με την επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύηςγια όλους, δηλαδή και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος έχει «παγώσει» η εισφορά αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες.

Από το πάγωμα εξαιρέθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι καθώς τα εισοδήματα τους δεν μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι οριστικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν ότι θα υπάρξει μία πιο σαφής εικόνα για την πορεία της ανάπτυξης το 2021. Το πρώτο δείγμα θα δοθεί με την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ.

Ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης

  • Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, από επιχειρηματική δραστηριότητα και  από κεφάλαιο (ενοίκια, μερίσματα). Το μέτρο έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και ήδη οι μισθωτοί έχουν δει αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές. Εξαιρούνται από την αναστολή, τα εισοδήματα από παροχή μισθωτών υπηρεσιών στο Δημόσιο και συντάξεις. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Το συγκεκριμένο μέτρο αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αναζητεί περίπου 600-700 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταργηθεί το μέτρο από το 2022 για όλους.
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται εμβληματική κίνηση και δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί στο μέλλον. Αντίθετα, εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους εργοδότες εντός του 2021 αλλά και το 2022. Σύμφωνα δε με τους οικονομολόγους, αποτελεί την πλέον ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική για ενίσχυση της απασχόλησης, αύξησης του εισοδήματος των εργαζομένων, μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και αποκλιμάκωσης της ανεργίας.
  • Διάφορα σενάρια εξετάζονται για τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο. Η κυβέρνηση επιθυμεί τη μείωση του κύριου φόρου κατά 8% καθώς και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 358 εκατ. ευρώ. Εφόσον το ποσό είναι περιορισμένο, η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Στην περίπτωση που η μείωση αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα, το κόστος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση που επεκταθεί και στα νομικά πρόσωπα το κόστος σχεδόν διπλασιάζεται.
  • Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή ακόμα και 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν, με στόχο η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική αλλά και για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις την επόμενη μέρα. Αν και τα κίνητρα που θα δοθούν θα διέπονται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, το πλαίσιο θα είναι ευέλικτο χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria