Η κατασκευή εκτροφείων γουνοφόρων ζώων από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα προωθείται από κυβέρνηση και τοπικές αρχές στην περιοχή των Κορεστείων στην Καστοριά, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους αλλά και τους μικρούς βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους κ.α. που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Η ΤΕ Καστοριάς – Βοΐου του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων, επισημαίνει ότι «μπροστά στα κέρδη, ο σχεδιασμός της ΕΕ, των κυβερνήσεων δεν γίνεται για φιλοζωικούς – φιλοπεριβαλλοντικούς λόγους, αλλά με κριτήριο την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων». Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Η καπιταλιστική κρίση, οι ανταγωνισμοί που οξύνονται και στο εσωτερικό της ΕΕ μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου που θέλουν να επενδύσουν σε πιο επικερδείς κλάδους, όπως και ότι σε μια σειρά από χώρες έχει απαγορευτεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων, οδηγούν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν στην περιοχή για τη δημιουργία νέων μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων.
Μπροστά στα κέρδη, ο σχεδιασμός της ΕΕ, των κυβερνήσεων δεν γίνεται για φιλοζωικούς – φιλοπεριβαλλοντικούς λόγους, αλλά με κριτήριο την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων.
Από την άλλη, η δήθεν φιλοζωική ευαισθησία κάποιων για τερματισμό της εκτροφής γουνοφόρων ζώων είναι υποκριτική, καθώς πίσω από τη βιτρίνα κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί άλλων αναδυόμενων νεοφυεί παραγωγικών διαδικασιών. Οι κόντρες μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο για το πού θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν καθημερινά διαπιστευτήρια στην κατεύθυνση της προώθησης των επενδύσεων. Ο ισχυρισμός πως τέτοιες επενδύσεις μπορούν να διασφαλίσουν ταυτόχρονα το συμφέρον του επενδυτή και τα κοινωνικά συμφέροντα είναι πέρα για πέρα αβάσιμος.
Η αγανάκτηση και η οργή των κατοίκων των οικισμών της περιοχής των Κορεστείων είναι δικαιολογημένη απέναντι σε επενδύσεις που σχεδιάζονται για τη δημιουργίαμονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων, αφού αυτές γίνονται με μοναδικό κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Θα επιδράσουν σε μια σειρά από παραγωγικές δραστηριότητες που στήριζαν το εισόδημά τους, φασολοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι κ.λπ., ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς σε κοντινή απόσταση διέρχεται ο Λαδοπόταμος, που υδροδοτείται η πόλη της Καστοριάς. Ακόμα πιο επικίνδυνη θα γίνει η κατάσταση αν λειτουργήσουν εργαστήρια εντόσθιων και βυρσοδεψείο στην περιοχή, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής.
Ο λαός της ΠΕ Καστοριάς έχει πληρώσει με κίνδυνο την υγεία του τη μόλυνση των νερών της περιοχής λόγω της ασυδοσίας για το κυνήγι του κέρδους από διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γούνας και του δέρματος.
Η στάση της περιφερειακής και δημοτικής αρχής είναι στην κατεύθυνση προώθησης και διευκόλυνσης των συγκεκριμένων επενδύσεων, αφού γνωμοδότησαν θετικά στις ανάλογες επιτροπές, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών εισόδου – εξόδου στα παραχωρημένα αγροτεμάχια ώστε να γίνουν οι επενδύσεις.
H σύνταξη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα ακολουθήσει, γίνεται με βάση μια περιβαλλοντική νομοθεσία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Όπως επίσης δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην τήρηση των όποιων περιβαλλοντικών όρων εκδοθούν για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, καθώς και αυτές παραμερίζονται μπροστά στα κέρδη των εταιρειών.
Η δημιουργία των μονάδων αυτών θα έχει θετικές επιπτώσεις μόνο στην ενίσχυση της κερδοφορίας των ομίλων, ενώ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίζεται η μείωση του εισοδήματός τους, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η αύξηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία.
Ακόμα και οι ελάχιστες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, θα περιλαμβάνουν απαράδεκτες συνθήκες ανθυγιεινής εργασίας, θα είναι σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου, καθιέρωσης 10ωρης δουλειάς, με απλήρωτες υπερωρίες και εξαντλητική εργασία. Αυτό άλλωστε διασφαλίζεται με τον αντεργατικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή από τη ΝΔ, με τις “ευλογίες” των ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ που ψήφισαν τα μισά άρθρα και αποτέλεσε προαπαιτούμενο της εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το δίλημμα που τίθεται για ακόμη μια φορά στο λαό είναι: “Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον”. Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου και της εποχής ή με βάση την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που όλο και πιο πολύ περιορίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών;».