Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Πέτσας: Ανοιχτό ενδεχόμενο επέκτασης- η απώλεια εισοδήματος ως ισχυρό κίνητρο για τον εμβολιασμό - OlaDeka

Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Πέτσας: Ανοιχτό ενδεχόμενο επέκτασης- η απώλεια εισοδήματος ως ισχυρό κίνητρο για τον εμβολιασμό

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την απώλεια εισοδήματος ως ισχυρό κίνητρο για τον εμβολιασμό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους αφήνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, την απώλεια εισοδήματος ως ισχυρό κίνητρο για τον εμβολιασμό.

«Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο. Αυτό αποδείχθηκε από το άλμα που έγινε στα ποσοστά εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Προσδοκούμε ο εμβολιασμός να επιταχυνθεί και στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό, όπου φαίνεται ότι υπάρχει ένα χαμηλό ποσοστό, αλλά και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων. Είμαστε εδώ για να προσαρμόζουμε μια στρατηγική με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και φυσικά της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας που έχει πληγεί πάρα πολύ τους τελευταίους 18 μήνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ΕΡΤ ο κ. Πέτσας.

Δε θα ξανακλείσει η οικονομία από Σεπτέμβριο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σημείωσε ότι φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να μην επιτρέψει την οικονομία να ξανακλείσει ξανά από τον Σεπτέμβριο και μετά. 

«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε να πείσουμε τους πολίτες ότι είναι καλό για τον εαυτό τους και τους γύρω τους να εμβολιαστούν. Όταν τα ποσοστά εξακολουθούν να παραμένουν στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, όταν ένα εκατομμύριο πολίτες τον Αύγουστο προτίμησαν να κάνουν τις διακοπές τους και να μην εμβολιαστούν, πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα. Επειδή όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν αλλά και να νοσηλευθούν, τότε παίρνουμε μέτρα και επιτρέπουμε την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα στους εμβολιασμένους, με λιγότερους περιορισμούς».

Υγειονομικά δεδομένα και πορεία εμβολιασμών

Τα υγειονομικά δεδομένα θα καθορίσουν την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, κυρίως σε εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, αλλά και άλλους εργαζόμενους σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας, αν επιδεινωθούν τα υγειονομικά δεδομένα. Αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τους ειδικούς, θα προχωρήσουμε και σε άλλες υπηρεσίες (…} Αυτό θα το δούμε το φθινόπωρο, όσο προχωράει η πορεία της πανδημίας. Έχει σημασία να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τα κίνητρα που δόθηκαν χθες, είναι ικανοποιητικά για να έχουμε μια αύξηση από τα επίπεδα των 30.000 εμβολιασμών την ημέρα που είναι σήμερα. Πρέπει να χτίσουμε όσο το δυνατόν υψηλότερο τείχος ανοσίας πριν να χειροτερεύσει ο καιρός», σημείωσε. 

Η Εκκλησία

Σε ό,τι αφορά τις απόψεις που διατυπώνονται για εξαίρεση της Εκκλησίας από τα νέα μέτρα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, ενώ επικρότησε τη στάση της Ιεράς Συνόδου στο ζήτημα.

«Δεν νομίζω ότι εξαιρείται η Εκκλησία. Υπάρχουν ανακοινώσεις και για την Εκκλησία και την προσέλευση των πιστών στην γενική παλέτα των μέτρων στις χθεσινές ανακοινώσεις. Η Εκκλησία, όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ήταν αρωγός. Η τελευταία ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τέλος Ιουλίου, ήταν καθοριστική για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειες εμβολιασμού και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας», σημείωσε.

Τα πανεπιστήμια

Αναφορικά με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ο κ. Πέτσας ανέφερε, σύμφωνα με την ertnews, ότι «σε αυτή τη φάση κρίθηκε να προχωρήσουμε έτσι, με ένα αρκετά αυξημένο ποσοστό ελέγχων, ώστε να μπορούμε να είμαστε περισσότερο ασφαλείς, όταν θα επανέλθουν στις σχολικές αίθουσες τα παιδιά μας. Από εκεί και πέρα η προέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που θα το δούμε».

Προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά των ανεμβολίαστων

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα καλυφθούν τυχόν κενά, τα οποία ενδεχομένως δημιουργηθούν σε νευραλγικές υπηρεσίες από την άρνηση του προσωπικού να εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε, σε προσλήψεις προσωπικού. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να το κάνει και με έκτακτο τρόπο και με μόνιμο τρόπο. Επομένως, δεν νομίζω ότι το πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι πώς θα καλυφθούν τα κενά. Το θέμα είναι να μην υπάρξουν κενά, πείθοντας τους συμπολίτες μας, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό, να κάνει το αυτονόητο».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria