Σύκο: Τα ευεργετικά οφέλη για την υγεία - OlaDeka

Σύκο: Τα ευεργετικά οφέλη για την υγεία

Γνωστό και αγαπημένο από αρχαιοτάτων χρόνων, το σύκο – φρέσκο και αποξηραμένο – είναι γεμάτο ευεργετικά οφέλη για την υγεία

Νόστιμα, γλυκά, χορταστικά και λατρεμένα από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο λόγος για τα σύκα (Ficus carica) που σήμερα θεωρούνται τα σύκα κάτι λιγότερο από ένα τρόφιμο – θαύμα! Οι Αρχαίοι Έλληνες άλλωστε τα θεωρούσαν δώρο των θεών, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το προσέφεραν στους θεούς!

Σπουδαίο αλλά υποτιμημένο συστατικό της κουζίνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους τα χαρακτηρίζει  ο Δρ Christopher Gardner καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Stanford.

Ενα σύκο έχει 37 θερμίδες, και μας παρέχει το 2,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΔ) καλίου, 2%  μαγνησίου, 1% σιδήρου και ασβεστίου.

Έξι αποξηραμένα σύκα παρέχουν 125 θερμίδες και υψηλότερες ποσότητες μαγνησίου (8%), καλίου (7%), ασβεστιου (6%) και σιδήρου (6%).

Τα σύκα αποτελούν πηγή βιταμίνης Κ η οποία σημειώνεται ωστόσο, ότι μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής με βαρφαρίνη (warfarin).

Είναι πλούσια σε σάκχαρα και φυτικές ίνες – περισσότερες στα αποξηραμένα – γεγονός που τα καθιστούν ιδανική επιλογή για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Έξι ξερά σύκα έχουν 5 γρ φυτικών ινών και 24 γρ σακχάρων.

Διόλου τυχαία στη παραδοσιακή ιατρική τα σύκα χρησιμοποιούνται για την δράση τους ως καθαρτικά.

Έρευνες μικρής κλίμακας σε πειραματόζωα διαπιστώνουν ότι το εκχύλισμα σύκου σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης σε πειραματόζωα. Επίσης σε άλλη μικρή έρευνα δέκα ενηλίκων διαπιστώθηκε ότι συγκριτικά με ρόφημα υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, το εκχύλισμα σύκου ήταν πιο αποτελεσματικό στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.

Πλούσια σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά τα σύκα αναδεικνύονται σε ένα πολύτιμο υπερτρόφιμο γεμάτο οφέλη τόσο φρέσκο όσο και αποξηραμένο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria