Στα 10 ευρώ το εργαστηριακό τεστ για τους ανεμβολίαστους – Τι είπε ο Οικονόμου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Αρχική » Ελλάδα » Στα 10 ευρώ το εργαστηριακό τεστ για τους ανεμβολίαστους – Τι είπε ο Οικονόμου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Στα 10 ευρώ θα ορίζεται το αντίτιμο για το εργαστηριακό τεστ στους ανεμβολίαστους για όπου απαιτείται για να μπουν σε κλειστούς χώρους, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον κορονοϊό.

Σε συνέντευξή του στο MEGA, ο κ. Οικονόμου, σημείωσε πως «υπάρχει κόσμος που επιμένει να μην εμβολιάζεται με επιχειρήματα που δεν γίνονται αποδεκτά από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση η οποία δεδομένου ότι η στάση αυτή αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους και το σύνολο της κοινωνικής ζωής, δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια».

«Δεν μπορούμε να εξαντλούμαστε σε αέναο διάλογο. Θα τους παραπέμπουμε στους επιστήμονες αλλά πρέπει να λάβουμε μέτρα. Θα υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί. Για παράδειγμα σε έναν κλειστό χώρο εστίασης εκεί, δηλαδή, που η μάσκα δεν μπορεί να σε προστατέψει, εκεί θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή με πιστοποιητικό νόσησης».

Στα 10 ευρώ το αντίτιμο των τεστ για είσοδο σε κλειστούς χώρους

«Σε μια άλλη σειρά χώρων πολιτισμού εκεί όπου η μάσκα μπορεί να προσφέρει προστασία μπορεί να επιτρέπεται και στους ανεμβολιαστους να έχουν πρόσβαση με ένα τεστ 48 ωρών rapid ή μοριακό» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ στο ερώτημα πόσο θα είναι το κόστος απάντησε «νομίζω ότι θα είναι της τάξης των 10 ευρώ αλλά θα το δούμε αναλυτικά στις ανακοινώσεις».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού είπε ότι ναι μεν είναι «στο τραπέζι» αλλά εντούτοις «κανείς δεν είναι ώριμος να πει ποιος κλάδος θα είναι ο επόμενος». «Όχι, σήμερα δεν θα ακούσουμε για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονομου.

Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, ερμητικά κλειστοί θα παραμείνουν οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης και της ψυχαγωγίας (καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.α.) για τους ανεμβολίαστους το φθινόπωρο. Μένει να αποσαφηνιστεί αν στα σινεμά και στα θέατρα – όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας- η είσοδος θα μπορεί να γίνεται και με πρόσφατο τεστ.

Σε αυτή τη φάση δεν προκρίνεται η εφαρμογή ανάλογων μέτρων σε εμπορικά καταστήματα, όπου θα πρέπει βέβαια  να τηρούνται τα μέτρα προστασίας (συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά και μάσκες). Πάντως αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα εξεταστούν εισηγήσεις για επαναφορά του click away στα εμπορικά καταστήματα, αυτή τη φορά μόνο για τους ανεμβολίαστους. Εκτός συζήτησης παραμένει η επιβολή ανάλογων μέτρων σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία κ.α. (όπου πάντως παραμένει  η μάσκα και προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τετραγωνικά).

Όσον αφορά στις μετακινήσεις (π.χ. αεροπλάνα, πλοία, ΚΤΕΛ) θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο το πλαίσιο για την κινητικότητα. Τέλος υπάρχει και το θέμα της επαναφοράς της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς σταδιακά πέφτει η θερμοκρασία και επομένως είναι ευκολότερη η χρήση της.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια