Ο δεκαπενταύγουστος πέρασε, η Δέλτα φέρνει νέα lockdown; - OlaDeka

Ο δεκαπενταύγουστος πέρασε, η Δέλτα φέρνει νέα lockdown;

Τα «νέα» δεν είναι καλά. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά – και πάλι – ολόκληρο τον πλανήτη. Λίγα 24ωρα από τον φετινό δεκαπενταύγουστο και τη… χαλάρωση των διακοπών, δυναμώνουν τα σημάδια επιστροφής σε κορύφωση της πανδημίας σε Υγεία και Οικονομία. 

Πέρα από τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα και τους διασωληνωμένους στην Ελλάδα και τις προβλέψεις για διπλασιασμό των κρουσμάτων μέχρι τον Οκτώβρη, στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι η επέκταση της πανδημίας έχει και πάλι τέτοια δυναμική που τα περιοριστικά μέτρα (με αυστηρά τοπικά lockdown) είναι πιθανό ότι θα χρειασθεί να επεκταθούν μέχρι τις αρχές του 2022. 

Στις ΗΠΑ, ο ταχύτατα αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων θα καταστήσει, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, σύντομα την χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους «κανόνα». 

Στην Κίνα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων για την πανδημία, η αύξηση των κρουσμάτων είναι κατακόρυφη σε 16 επαρχίες και επεκτείνεται με τέτοια ταχύτητα, ώστε χρειάσθηκε να κλείσουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και του πλανήτη, σε μεταφορά φορτίου (με βάση το βάρος των προϊόντων) και τρίτο μεγαλύτερο σε μεταφορά κοντέινερ. 

Στην Αυστραλία, τα μέτρα περιορισμού και αυστηρότητας στην είσοδο και έξοδο από την χώρα παρατείνονται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Στην γειτονική Ν. Ζηλανδία επιβλήθηκε lockdown.

Στη Λατινική Αμερική και την Αφρική ο έλεγχος πια έχει χαθεί…

Για την Ευρώπη, πέρα από το σήμα που εξέπεμψε το Γερμανός υπουργός Υγείας, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ανατολική Ευρώπη. 

Και όλα αυτά πριν καν επιστρέψουμε στα «κρύα» του φθινοπώρου. 

Η ένταση της πίεσης από την μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο ισχυρή που «χρειάσθηκε» ένα γεγονός σαν αυτό της επιστροφής των Ταλιμπάν για να φύγει από την πρώτη θέση της διεθνούς επικαιρότητας.

Τα «νέα» όμως είναι ακόμα χειρότερα από την πλευρά της οικονομίας. Δεν είναι μόνο οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβλέψεων για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, των ΗΠΑ ή της Ευρώπης. Δεν είναι τα επίσης κατώτερα των προβλέψεων στατιστικά στοιχεία στους επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, παρά το «άνοιγμα» του τουρισμού σε διεθνή κλίμακα.

Δεν είναι το νέο σοκ στις διεθνείς αλυσίδες ανεφοδιασμού που έχει προκληθεί από το νέο κύμα της πανδημίας στα λιμάνια της Κίνας στις ακτές του Ειρηνικού ή το πρωτοφανές «μποτιλιάρισμα» και η αδυναμία εκφόρτωσης των φορτηγών πλοίων στο «απέναντι» μεγαλύτερο λιμάνι των ΗΠΑ στο Λος Άντζελες.  

Δύο πολυαναμενόμενα άλλα στοιχεία φαίνεται να βαραίνουν περισσότερο: Οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγού τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ έχουν κάνει νέα ρεκόρ. 

Και είναι πλέον θέμα χρόνου το πότε θα αρχίσουν να επηρεάζουν τις λιανικές τιμές, καθιστώντας έμπρακτα αναξιόπιστες τις προβλέψεις για προσωρινότητα των ήδη σημαντικών αυξήσεων στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. 

Όταν αυτή η «στιγμή» φτάσει στην κατανάλωση ή ήδη καρκινοβατούσα εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις διακηρύξεις των Κεντρικών Τραπεζών δεν είναι υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς ότι θα είναι παρελθόν… 

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο στους Κεντρικούς Τραπεζίτες να αποφύγουν άλλη μία αναβολή στις ήδη διακηρυγμένες προθέσεις τους για απόσυρση της νομισματικής χαλάρωσης… 

Στην Κίνα με την καλπάζουσα επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα, έχουν αρχίσει να το κάνουν ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ανοίγοντας και πάλι τους κρουνούς ρευστότητας εκεί που είχαν αρχίσει να τους κλείνουν. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο «θόρυβος» της αναίμακτης εισόδου των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, επέτρεψε να απομακρυνθούν αυτά τα «νέα» από τις οθόνες της τηλεόρασης. 

Στην Ελλάδα βέβαια είχαν ήδη αποσυρθεί με τις πυρκαγιές… 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria