«Τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν, είναι πολύ συνηθισμένο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) – Η έκκληση στην Κίνα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της έρευνας για την προέλευση της πανδημίας
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε πως ελπίζει σε καλύτερη συνεργασία από την Κίνα, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα για την προέλευση της πανδημίας, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 από την κινεζική πόλη Ουχάν.
«Ελπίζουμε πως θα υπάρξει μια καλύτερη συνεργασία, ώστε να μάθουμε αυτό που πραγματικά συνέβη», ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Πέμπτη στη Γενεύη. «Το πρώτο πρόβλημα είναι να δοθούν σε κοινή χρήση τα ανεπεξέργαστα δεδομένα και έχω πει, από τα συμπεράσματα της πρώτης φάσης της έρευνας πως οφείλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, το δεύτερο (πρόβλημα) είναι πως έχει γίνει μια πρόωρη προσπάθεια μείωσης του αριθμού των πιθανοτήτων, όπως αυτής να έχει διαφύγει (ο ιός) από το εργαστήριο», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους.
Η θεωρία διαφυγής του ιού από εργαστήριο είχε αποκλειστεί από πολλούς επιστήμονες, ήδη, κατά τους πρώτους μήνες εμφάνισης του κορωνοϊού, αν και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε κατηγορήσει ευθέως την Κίνα πως δεν σταμάτησε την διάδοση του ιού στη ρίζα του, παρόλο που αυτό ήταν δυνατόν. Όσο για τον διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν, έδωσε εντολή τον Μάιο στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών μέσα σε 90 ημέρες να του έχουν παραδώσει πόρισμα για την προέλευση του κορωνοϊού, αν δηλαδή ο ιός ξέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν ή την υπαίθρια αγορά τροφίμων της κινεζικής πόλης.
Επικεφαλής ΠΟΥ: «Τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν»
Η παραπάνω υπόθεση έχει απορριφθεί από τις κινεζικές Αρχές, όμως ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ πως καλύπτει την Κίνα, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου και για την δική του εμπειρία ως ερευνητής ανοσολόγος σε εργαστήριο και δήλωσε: «Τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν, είναι αρκετά συνηθισμένο. Το έχω δει και εγώ ο ίδιος κάνω λάθη». Ο ίδιος, ανέφερε πως είναι σημαντικό τα εργαστήρια να δίνουν πληροφορίες για όσα έχουν συμβεί στον χώρο τους, προφανώς, θέλοντας να υπενθυμίσει στην Κίνα πως, όταν τον Ιανουάριο ομάδα επιστημόνων του ΠΟΥ επισκέφθηκε την Ουχάν για να δει την αγορά τροφίμων και το Ινστιτούτο Ιολογίας, τα οποία θεωρούνται από πολλούς η πηγή του ξεσπάσματος της πανδημίας, τους ακολουθούσαν «κατά πόδας» Κινέζοι αξιωματούχοι και πράκτορες με αποτέλεσμα οι κινήσεις τους να είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε πως ελπίζει σε καλύτερη συνεργασία με την Κίνα και τα λοιπά μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού, η οποία, προς το παρόν, έχει σταματήσει. «Το χρωστάμε στα 4 εκατομμύρια νεκρούς της πανδημίας», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.