Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα που όπως επισημαίνουν οι ειδικοί προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και στη χώρα μας.
Ανάμεσα στα ενδεχόμενα που συζητώνται ώστε να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι ακόμα και να ληφθούν αυτά που θα αφορούν την Εκκλησία ώστε να βοηθήσει κι αυτή στο θέμα του εμβολιασμού και της μείωσης των κρουσμάτων.
Καθοριστική η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου
Σήμερα, Τρίτη, στη Μονή Πετράκη πρόκειται να συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στην οποία το παρών μεταξύ άλλων θα δώσουν τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όσο και ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των κληρικών και ακόμα η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την πλευρά των πιστών ώστε να εισέρχονται στους ναούς.
«Αγκάθι» οι κληρικοί αρνητές
Ένα ζήτημα που προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση αλλά και την Ιερά Σύνοδο είναι οι κληρικοί που εξαρχής γυρνούν την πλάτη στις επισημάνσεις των ειδικών και αρνούνται τον εμβολιασμό. Ιεράρχες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιεραρχία της Εκκλησίας – ειδικά το τελευταίο διάστημα – προσπαθούν να πείσουν όσους εκφράζουν αντιδράσεις πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η διασπορά της πανδημίας.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομου, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε πως όποιος δεν εμβολιάζεται, γίνεται πρόξενος θανάτου άλλων και φέρει σοβαρές ευθύνες. «Πρέπει όλοι να δούμε το φαινόμενο της πανδημίας, όπως εξελίσσεται, με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Να αντιμετωπίσουμε αυτήν την εξέλιξη. Για την εκκλησία το θέμα δεν είναι οι συνέπειες που έχει (σσ η πανδημία) στην οικονομία ή στο θέμα του τουρισμού ή αλλά οι συνέπειες που έχει στη ζωή του ανθρώπου», δήλωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συμβουλή του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμου, ο οποίος τόνισε πως μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. «Αναγκαζόμαστε να το πούμε εμείς που προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους για την πνευματική ζωή, ό,τι προβάλλει το Ευαγγέλιο, το προβάλλει για να μας πείσει. Δεν γίνεται με το ζόρι, ούτε υποχρεωτικά. Φτάνουμε όμως στο σημείο εμείς που στηριζόμαστε στην πειθώ όταν κηρύσσουμε να ζητήσουμε μία υποχρεωτικότητα, η οποία θα απορρέει όμως από την ευθύνη που οφείλουμε να έχουμε», επεσήμανε ο Μητροπολίτης.
Ο ίδιος ζήτησε από τους πιστούς «να εμπιστευθούν την Εκκλησία τους. Οταν ο Αρχιεπίσκοπος, όταν η Σύνοδος, όταν οι μητροπολίτες κηρύσσουν πλέον υπέρ του εμβολιασμού, έχουν την εντύπωση ότι εμείς θα θέλαμε ποτέ το κακό των χριστιανών μας;».
«Την Τρίτη θα ενημερωθούμε από τον Μακαριώτατο για τις συναντήσεις του και θα δούμε τι ζητήθηκε και τι θα κάνουμε και θα αποφασίσουμε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Δεν είναι κακό να γίνονται ζυμώσεις και να ακούμε τις απόψεις των μητροπολιτών», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου, Αθηναγόρας.