Αλλεπάλληλες επιχειρηματικές συμφωνίες και έντονη κινητικότητα στο χρηματιστηριακό ταμπλό με καταλύτη τα τεράστια ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα ψηφιακής μετάβασης.
Στην Intertech χθες άλλαξε χέρια μέσω χρηματιστηρίου το 29,5% του μετοχικού κεφαλαίου, οι Epsilon Net και Entersoft εν μέσω μεταβιβάσεων σημαντικών πακέτων έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, οι μετοχές των Space Hellas, Performance, Byte Computer και Ίλυδα κατέγραψαν σημαντική άνοδο, ενώ την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε η εξαγορά του 60% της Intelli Solutions από την Quest Συμμετοχών έναντι 3,8 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η εταιρεία Real Consulting θα αποτελέσει σύντομα την πρώτη εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια, ενώ για πρώτη φορά δύο εταιρείες (Epsilon Net και Entersoft) μεταπήδησαν από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου. Συνάμα,η εισηγμένη Ideal, μέσω αύξηση κεφαλαίου μετατρέπεται σε holding και γίνεται η «ομπρέλα» για την –έμμεση– εισαγωγή στο Χρηματιστήριο δύο άλλων εταιρειών, της Αφοί Βυτόγιαννη και της Three Cents.
Τι κοινό έχουν όλες οι παραπάνω εταιρείες; Ότι ανήκουν στον ίδιο κλάδο. Τον ευρύτερο κλάδο της Πληροφορικής που αποδεικνύεται ότι είναι ένας από τους πλέον… hot κλάδους στο ελληνικό επιχειρείν, καθώς τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους και ιδιωτικού τομέα είναι τεράστια.
Ο κλάδος, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο βρίσκεται σε διαδικασία εμφατικής «επιστροφής» τόσο στα επιχειρηματικά όσο και στα χρηματιστηριακά δρώμενα, έχοντας δώσει πολλαπλά deal έως τώρα, σημαντικές αποδόσεις εντός του χρηματιστηρίου αλλά και βελτιωμένα αποτελέσματα.
Τα έργα που μένουν να γίνουν είναι πολλά και σύνθετα, απαιτούνται νέα ισχυρότερα σχήματα ώστε να μπορούν να «σηκώσουν» κάποια από τα εξαιρετικά εξειδικευμένα projects. Εκτός από τον παραδοσιακό κλάδο της πληροφορικής, στο «κόλπο» των μεγάλων έργων έχουν μπει για τα καλά και οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως ΟΤΕ, Wind και Vodafone που «χτίζουν» συμμαχίες διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται.
Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πληροφορικής, νέων τεχνολογιών, ασφάλεια διαδικτύου, εκσυγχρονισμού δημοσίων υπηρεσιών και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, είναι τεράστια. Μόνο για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημοσίου έχουν ήδη προϋπολογιστεί περί τα 565 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που αναμένεται να κατευθυνθεί προς την ψηφιακή μετάβαση της χώρας μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος προσεγγίζει το τεράστιο ποσό των 6 δισ. ευρώ.
Υπάρχει μια ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων υπό την ομπρέλα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες θα εκτελεστούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Ψηφιακή υπογραφή, νέες ταυτότητες, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενοποίηση κρατικών υπηρεσιών, σύστημα παρακολούθησης δημοσιονομικού συστήματος, Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS) του Δημοσίου, που θα ενοποιεί και θα «παντρεύει» περισσότερους από 3.500 φορείς, με επεξεργασία δεδομένων και πλήρη διαλειτουργικότητα στα συστήματα.
Ένας χορός… δισεκατομμυρίων έρχεται τα επόμενα χρόνια μέσα από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους αλλά και επιχειρήσεων, ενώ η πανδημία όχι μόνο έκανε πιο επιτακτική αυτή τη διαδικασία, αλλά ουσιαστικά επιβάλει τη νέα τάξη πραγμάτων. Η ψηφιακή μετάβαση είναι ένας… μονόδρομος που η χώρα μας καλείται να σπεύσει να διαβεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.
Στην Ελλάδα, έχουμε την τύχη να έχουμε πολύ καλή εξειδίκευση, εξαιρετικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αλλά και στελέχη λίαν ανταγωνιστικά διεθνώς. Σε μια εποχή που πολύς λόγος γίνεται για την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, ο κλάδος της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στο πέρασμα στη νέα εποχή. Παράλληλα, ο κλάδος λειτουργεί και ως ανάχωμα στο λεγόμενο brain drain, δεδομένου ότι τα στελέχη και οι μηχανικοί υπολογιστών μένουν στην Ελλάδα, ή επιστρέφουν από το εξωτερικό.
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες
Η Quest Συμμετοχών, λοιπόν, την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε την εξαγορά του 60% της Intelli Solutions, μέσω της 100% θυγατρικής της Uni Systems, η οποία είναι ο βραχίονας του ομίλου στα εξειδικευμένα έργα πληροφορικής.
Το τίμημα της συμφωνίας για την απόκτηση του 60% ανέρχεται σε 3,8 εκατ. ευρώ, μέσω εξαγοράς ποσοστού από τους παλαιούς μετόχους και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η συνολική επένδυση μπορεί να ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ στην επόμενη διετία μέσω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τους παλαιούς μετόχους. Η εν λόγω επένδυση εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σε ετήσια βάση περί τα 3,5 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα στον όμιλο Quest με EBITDA margin περί το 30%.
Κορυφαία εξέλιξη στον κλάδο την τελευταία διετία ασφαλώς είναι η εξαγορά της Singular Logic από το σχήμα των Space Hellas και Epsilon Net, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 είχαμε την εξαγορά της Wedia από την Entersoft και την εξαγορά του 56,5% της κυπριακής εταιρείας CloudfinLTD από την Inform Λύκος έναντι 1 εκατ. ευρώ. Η κυπριακή εταιρεία δραστηριοποιείται στην αυτοματοποίηση εταιρικών διαδικασιών και καταχωρίσεων.
Στα μέσα του 2020 η Epsilon Net εξαγόρασε το 51% της πολωνικής Hoteliga International, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο η ίδια εταιρεία εξαγόρασε το 80% της Data Communication έναντι 6,3 εκατ. ευρώ.
Επίσης τον Οκτώβριο του 2020 η Entersoft εξαγόρασε από την Computer Life ABEE το Λογισμικό ERP, ενώ στα τέλη του έτους έκλεισε η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας Optimum, έναντι 5,1 εκατ. ευρώ, κάνοντας άνοιγμα στην αναπτυσσόμενη εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics.
To περασμένο έτος η Space Hellas έκανε σημαντικό άνοιγμα στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων και εφαρμογών στην ευφυή γεωργία, μέσω της επένδυσης στην εταιρεία «Αγροτικές Εφαρμογές Ι.Κ.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Agro Apps Ι.Κ.Ε.» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Το Μάρτιο του 2021 η Profile, που είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη διεθνοποίηση στον κλάδο, ανακοίνωσε τη δεύτερη εξαγορά της (μετά τη γαλλική Login το 2018) στο εξωτερικό, αποκτώντας το σύνολο των μετοχών της Euronext Centevo, η οποία εδρεύει στη Στοκχόλμη και αναπτύσσει συστήματα διαχείρισης επενδύσεων.
Η Euronext Centevo δραστηριοποιείται στην αγορά από το 1991, εδρεύει στη Στοκχόλμη και αποτελείται από δύο μονάδες, μία στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και μία στο Όσλο της Νορβηγίας. Με έσοδα 5,5 εκατ. ευρώ το 2020, η Centevo εξυπηρετεί τους μεγαλύτερους Asset και Fund Managers, καθώς και τράπεζες της ευρύτερης περιοχής (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), διαθέτοντας πελατολόγιο που αριθμεί περισσότερους από 65 διαφορετικούς οργανισμούς. Σύμφωνα με το management της Profile, η εταιρεία στοχεύει σε μια ακόμη εξαγορά διεθνώς, μέσα στο 2021.
Νέα εταιρεία από τον εφοπλιστή Θ. Πριόβολο
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο όμιλος North Star (συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου) ανακοίνωσε την ίδρυση της εταιρείας Pyletech Intelligent Solutions. Η νέα εταιρεία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις υψηλής τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών, που συμβάλλουν στη μετεξέλιξη επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε “Intelligent Enterprises” (Έξυπνες Επιχειρήσεις).
Διευθύνων σύμβουλος της Pyletech Intelligent Solutions είναι ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος, στέλεχος με επιτυχημένη πορεία για περισσότερα από 30 χρόνια στην αγορά ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και λογισμικού για επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ο Γ. Θεοδωρόπουλος ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SingularLogic μέχρι την εξαγορά της.