Καστοριά: Νεκρή βίδρα που παγιδεύτηκε σε δίχτυα

Μία νεαρή βίδρα (Lutra lutra) βρέθηκε νεκρή, παγιδευμένη σε “νταούλι”, ένα αλιευτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στη λίμνη της Καστοριάς. Το νταούλι είναι μια παγίδα από δίχτυ που τοποθετείται κοντά σε μέρη που συχνάζουν ψάρια και δολώνεται εσωτερικά, ώστε να τα προκαλέσει να μπούνε μέσα.

Η άτυχη βίδρα έφερε έντονα σημάδια τραυματισμού στη μουσούδα της, κάτι που δηλώνει την έντονη αγωνία του ζώου να κόψει τα δίχτυα της παγίδας για να απελευθερωθεί, πριν τελικά καταλήξει από ασφυξία.

Δείκτης υγείας των ορεινών υδάτων

H ευρασιατική βίδρα (ή ενυδρίδα) ζει στις όχθες των ορεινών ποταμών και των λιμνών, σε έλη με ανεπτυγμένη παρόχθια βλάστηση, καθώς και σε παράκτιες περιοχές που διαθέτουν  πρόσβαση σε γλυκό νερό, το οποίο της είναι απαραίτητο για να καθαρίζει τη γούνα της. Αποτελεί δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, καθώς δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα πολύ καθαρά νερά. Θεωρείται είδος απειλούμενο με εξαφάνιση και, ειδικά η ευρασιατική βίδρα, θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της Ευρώπης.

Η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς είναι προστατευόμενη τοποθεσία του Δικτύου Natura 2000 και είναι πολύ σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα, διαβατικά και διαχειμάζοντα είδη. “Ο χαρακτηρισμός αυτός προωθεί και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που εξασφαλίζει τη συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης” δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, προσθέτοντας πως η Εταιρεία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ενημέρωση και την διατήρηση του σπάνιου αυτού θηλαστικού, πού αποτελεί έναν ολιγάριθμο πυρήνα της λίμνης.

“Η παγίδευση από αλιευτικά εργαλεία πού χρησιμοποιούν οι αλιείς στην λίμνη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την συνύπαρξη των ειδών, πολλές φορές έχει μοιραία κατάληξη” πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Καθεστώς προστασίας

Η βίδρα θεωρείται απειλούμενο είδος και προστατεύεται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας, στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (ΙUCN) καθώς και στα Παραρτήματα ΙΙ και IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Επίσης, προστατεύεται σύμφωνα με το Π.Δ. 67/81, τη Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης (1979) και τη Σύμβαση της Ουάσιγκτον για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας (CITES, 1973). Τέλος, περιλαμβάνεται στον Κόκκινο Κατάλογο των Παγκοσμίως Απειλούμενων Ζώων και Φυτών των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή:ertnews.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria