Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις αντιδράσεις τους
Διεθνή κινητοποίηση προκαλούν οι χθεσινές κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια την ώρα που Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις αντιδράσεις τους.
Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ στη Λευκωσία, όπου φτάνει ο Νίκος Δένδιας για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του, έχει συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να οργανώσει τις αντιδράσεις της.
Χαστούκι από Μπλίνκεν σε Ερντογάν
Η πρώτη ηχηρή αντίδραση, πάντως, ήρθε από των Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος καταδίκασε τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων ζητώντας την ανάκλησή τους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μεταφορά τμημάτων των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο. Η κίνηση αυτή είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία ζητούν ρητά τα Βαρώσια να διοικούνται από τα Ηνωμένα Έθνη», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας του στην «συνολική διευθέτηση υπό κυπριακή ηγεσία για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής».
Ενόχληση Βρυξελλών
Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε χθες «απαράδεκτη» την ενέργεια της Άγκυρας ενώ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις ανακοινώσεις του Ερντογάν. Στις Βρυξέλλες επικρατεί μεγάλη ενόχληση και για τις υποτιμητικές και ειρωνικές αναφορές του Τούρκου Προέδρου στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ειδικά στο πρόσωπο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Καταδικάζει η Μόσχα
Παράλληλα, η Λευκωσία οργανώνει ήδη τις πρώτες της αντιδράσεις. Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει και της συζήτησης που πραγματοποιείται σήμερα με τις πρόσφατες εκθέσεις του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ενημέρωσε τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους πρέσβεις των 26 κρατών μελών ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ εκφράστηκε η προσήλωση της Μόσχας στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωση το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Επιστολή Δένδια σε Λε Ντριάν
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας φτάνει σήμερα στη Λευκωσία για επαφές με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Ήδη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε χθες τηλεφωνική επαφή με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νιούλαντ ενώ έστειλε και επιστολή στον Γάλλο ομόλογό του με την οποία εκφράζονται οι ανησυχίες και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς. Στην επιστολή του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η εξαγγελία των τουρκικών αρχών αποτελεί μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι η Τουρκία περιφρονεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2561 (2021), η οποία επαναλαμβάνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επισημαίνει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του υπό διοίκηση των ΗΕ αποτελεί προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων για άλλες πτυχές του Κυπριακού.