Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εκτός ΕΜΑΚ οι πυροσβέστες που δεν έκαναν το εμβόλιο

Αρχική » Ελλάδα » Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εκτός ΕΜΑΚ οι πυροσβέστες που δεν έκαναν το εμβόλιο

Η πρώτη μετακίνηση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες είναι γεγονός.  Πρόκειται για επτά πυροσβέστες της 3ης ΕΜΑΚ στην Κρήτη οι οποίοι μετακινούνται σε άλλο πόστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι που απομακρύνονται μεταφέρονται σε διοικητική υπηρεσία στο Ηράκλειο. Η μετακίνηση δημοσιεύθηκε και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Όσο για το πως και από ποιους θα καλυφθούν οι κενές θέσεις, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ήδη έχουν καλυφθεί από άλλους πυροσβέστες οι τέσσερις από τις επτά θέσεις και σύντομα θα καλυφθούν και οι υπόλοιπες τρεις.

54 εκτός υπηρεσίας

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τον δρόμο εκτός ΕΜΑΚ αναμένεται να δουν συνολικά 54 άτομα που έχουν αρνηθεί να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.Η διορία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έληγε στα τέλη Ιουνίου, ενώ όλοι τους είχαν λάβει ενημέρωση ήδη από τον Μάιο ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να παραμείνουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των εργαζομένων στις 8 ΕΜΑΚ που υπάρχουν είναι περίπου 400 με την αποχώρηση των 54 εξ αυτών πρόκειται επί της ουσίας για μία έξοδο της τάξεως του 13,5%.

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Όποιος εμβολιαστεί, μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην Υπηρεσία

«Η πόρτα της ΕΜΑΚ είναι πάντα ανοιχτή για όποιους από τους 54 πυροσβέστες, συνολικά, που έχουν μετακινηθεί σε άλλη Υπηρεσία, εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και θέλουν να επιστρέψουν. Λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής των μελών της ΕΜΑΚ, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν εμβολιαστεί», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Αναφερόμενος στις μετακινήσεις ανεμβολίαστων πυροσβεστών διευκρινίζει ο κ. Βαθρακογιάννης: «Από την μεγαλύτερη των ΕΜΑΚ, αυτή της Αττικής, έχουν μετακινηθεί συνολικά 19 άτομα και από 5 κατά μέσο όρο από τις άλλες, εκτός από αυτές των Ιωαννίνων που έχουμε 2 μετακινήσεις και από 1 σε Λάρισα και Λαμία. Όποιος εμβολιαστεί και επιθυμεί να επιστρέψει, τότε αυτό θα γίνει άμεσα. Σημειώστε, ότι όλοι μετακινήθηκαν εντός του νομού όπου υπηρετούν ή όπου αλλού επιθυμούσαν».

Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου στο πλαίσιο ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Η απόφαση αυτή φέρεται να ελήφθη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών με τους εργαζομένους στην ΕΜΑΚ να αποτελούν την πρώτη εργασιακή ομάδα όπου κρίθηκε ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID19 είναι υποχρεωτικός.

Στα τέλη Ιουνίου, μάλιστα, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε την πρώτη απόφαση υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως επιβάλουν τον εμβολιασμό τους επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών.

«Η λειτουργία μάλιστα αυτή δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, ενόψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από τον κορονοϊό COVID-19. Οι επιτακτικοί αυτοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, σταθμιζόμενοι με τους λόγους που προβάλλουν οι αιτούντες κωλύουν, κατά την κρίση της Επιτροπής Αναστολών, τη χορήγηση της αναστολής», ανέφερε χαρακτηριστικά το σκεπτικό της απόφασης.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια