Κεραμέως: Άμεσα ο διορισμός 11.700 μόνιμων εκπαιδευτικών - Αλλάζουν όλα στα διαγωνίσματα που δίνουν οι μαθητές - OlaDeka

Κεραμέως: Άμεσα ο διορισμός 11.700 μόνιμων εκπαιδευτικών – Αλλάζουν όλα στα διαγωνίσματα που δίνουν οι μαθητές

Για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «σήμερα υπάρχει ένα αναλυτικό πλάνο για το πότε πρέπει να μπαίνουν διαγωνίσματα και πόσες ώρες. Εμείς λέμε ότι οι εκπαιδευτικοί ξέρουν καλύτερα και τους αφήνουμε να αξιολογούν με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν τους μαθητές τους»

Ως βασικό κρίκο των συνολικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι το υπουργείο προχωρά άμεσα σε 11.700 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στην γενική εκπαίδευση.

Κατά την εισήγηση των προωθούμενων διατάξεων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τόνισε ότι το σχέδιο νόμου βασίζεται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες: την ενίσχυση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, την θεσμοθέτηση μηχανισμού αξιολόγησης και την ενίσχυση των δομών υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου.

Αναφορικά με την αυτονομία σχολικής μονάδας, η κυρία Κεραμέως είπε πως «πάνω από το 80% των αποφάσεων λαμβάνεται σε κεντρικό επίπεδο. Σε άλλες χώρες με αποκεντρωμένη διοίκηση το ποσοστό είναι 35%. Στόχος αποτελεί η απελευθέρωση της δημιουργικής πρωτοβουλίας των εκπαιδευτικών που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις ανάγκες του σχολείου. Ενδεικτικές ρυθμίσεις είναι: ελεύθερη επιλογή βιβλίου (πολλαπλό βιβλίο) ώστε οι εκπαιδευτικοί να επιλέγουν το βιβλίο που θέλουν να διδάξουν. Ολο αυτό το υλικό θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή βιβλιοθήκη για να κατευθύνουν οι εκπαιδευτικοί τους μαθητές σε πηγές. Ελευθερία ως προς τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών. Σήμερα υπάρχει ένα αναλυτικό πλάνο για το πότε πρέπει να μπαίνουν διαγωνίσματα και πόσες ώρες. Εμείς λέμε ότι οι εκπαιδευτικοί ξέρουν καλύτερα και τους αφήνουμε να αξιολογούν με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν τους μαθητές τους».

Για τον μηχανισμό αξιολόγησης των εκπαιδευτικών υπογράμμισε ότι ο χαρακτήρας του είναι βελτιωτικός και όχι τιμωρητικός.

«Κανένα σύστημα δεν μπορεί να βελτιωθεί αν πρώτα δεν αξιολογηθεί. Αν δεν καταγραφούν τα θετικά σημεία και εκείνα που επιδέχονται βελτίωσης» εξήγησε η υπουργός.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η θετική αξιολόγηση θα δίνει μόρια στους εκπαιδευτικούς ώστε να ανελιχθούν στην πυραμίδα διοίκησης ενώ σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης θα ενεργοποιούνται επιμορφωτικές διαδικασίες.

Αναφορικά με την ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης η κυρία Κεραμέως επισήμανε ότι το υπουργείο προχωρά άμεσα σε θέσπιση 1.100 οργανικών θέσεων για ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Πέραν αυτών, η υπουργός υπενθύμισε ότι ήδη έχουν θεσπιστεί και θα εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο: η δίχρονη προσχολική αγωγή σε κάθε Δ¨ημο της χώρας, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, 123 νέα προγράμματα σπουδών, διπλάσια πειραματικά και πρότυπα σχολεία.

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε και στην δημοσκόπηση του «Πρώτου Θέματος» της Κυριακής σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 πολίτες κρίνουν θετικά της μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία.

Τέλος, η υπουργός υπενθύμισε ότι το υπουργείο προχώρησε πέρυσι σε 4.500 μόνιμους διορισμούς ειδικής αγωγής και άμεσα προχωρά «σε 11.700 μόνιμους διορισμούς στην γενική εκπαίδευση τους πρώτους μετά από 12 χρόνια»

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria