Θ. Σκυλακάκης: Ιστορική ευκαιρία για την χώρα το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» - OlaDeka

Θ. Σκυλακάκης: Ιστορική ευκαιρία για την χώρα το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Ελλάδα παίρνει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει το πιο φιλόδοξο σχέδιο από πλευράς δαπανών.

Την πεποίθηση ότι το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα αποδειχθεί μια ιστορική ευκαιρία και θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη και την πορεία της χώρας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του σχεδίου νόμου για τους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης.

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος που υπέγραψε Συμφωνία με την Κομισιόν και ενδεχομένως και η πρώτη χώρα που θα πάρει χρήματα, τα πρώτα δισ. ευρώ, «πιθανότατα, την επόμενη Παρασκευή». Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών γιατί θα δώσει μήνυμα στις αγορές, ότι «η Ελλάδα προχωρά μπροστά».

«Τα 30,5 δισ. ευρώ που έρχονται, μπορούν και θα αλλάξουν την Ελλάδα», είπε ο κ. Σκυλακάκης και υπογράμμισε ότι «μαζί και με τα 12,7 δισ. δάνεια, θα κινητοποιήσουν διπλάσιους επενδυτικούς πόρους, 60 δισ., προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, και θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μόχλευση επενδυτικών πόρων στην ιστορία της χώρας».

Ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε έκθεση της Oxford Economics, για τις επιπτώσεις του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», στην Οικονομία όπου καταγράφει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ότι η Ελλάδα παίρνει τα περισσότερα λεφτά, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με μεγάλη διαφορά, 20% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 15% που είναι το αμέσως επόμενο ποσοστό. Καταγράφει επίσης, υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα που έχει το πιο φιλόδοξο σχέδιο, από πλευράς δαπανών, θα έχει και τη σημαντικότερη αύξηση στο ΑΕΠ, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και θα έχει τη σημαντικότερη αύξηση στην απασχόληση, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης επικαλέστηκε ρεπορτάζ στους Finacial Times, από εκπροσώπους της Κομισιόν, που δεν αναγράφονται, αλλά δηλώνουν ότι το σχέδιο της Ελλάδας είναι από τα συνεκτικά που κατέθεσε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αντίστοιχες εκτιμήσεις, όπως εξάλλου ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, διατυπώθηκε και από το «θερμόμετρο» των αγορών, τον οίκο Moody’s που εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα δει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη νότια χώρα, στο ΑΕΠ, ότι θα έχει χαμηλότερα ελλείμματα και μείωση του βάρους του χρέους, χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν φέρει πρόοδο στην ποιότητα των θεσμών και την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και αυτό φαίνεται στην ταχεία υποβολή και την συνολική «συμπεριληπτικότητα» του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Θέλοντας να απαντήσει στην κριτική που ασκείται ότι το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι για λίγους, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «”Εξοικονομώ κατ΄οίκον” 1,4 δισ. ευρώ, “Εξοικονομώ για ενέργεια”, “υπογειοποίηση” καλωδίων ρεύματος, 250 εκατ. ευρώ, πολεοδομικά σχέδια, πράσινα λεωφορεία- ηλεκτρικά ταξί, ενίσχυση δικτύων ύδρευσης, αντιπλημμυρικά έργα, ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους (πολεοδομίες, κτηματολόγια κ.α.), υγεία, κέντρα υγείας, προαστιακός Δυτικής Αττικής», και πρόσθεσε πως «όλα αυτά δεν αφορούν τους λίγους όπως λέει η αντιπολίτευση, αλλά τους πολλούς».

Αλλά και στην κριτική που διατυπώνεται ότι τα χρήματα θα διατεθούν μέσω των συστημικών τραπεζών, και ότι δεν θα υπάρξει πρόσβαση για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλογιστούν ότι δεν μπορούν να δοθούν δάνεια σε μη αξιόχρεες επιχειρήσεις, γιατί, συν τοις άλλοις, απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Πώς θα δώσουμε δάνεια, χωρίς να τηρούμε τους τραπεζικούς ευρωπαϊκούς κανόνες; Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Η απάντηση είναι “καμία”. Γιατί λοιπόν γίνεται μια τέτοια συζήτηση;», σχολίασε ο υπουργός και απάντησε στην κριτική ότι το Σχέδιο δεν θα ωφελήσει τις μικρομεσαίες κατ΄επιταγή των δανειστών που θέλουν ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων: «Αυτή η κυβέρνηση έδωσε 8,5 δισ. ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή, και τα περισσότερα από τα μισά κατέληξε να είναι μη επιστρεπτέα, τα οποία πήγαν σε ποσοστό 98%, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή η κυβέρνηση και έδωσε και τεράστια άλλα ποσά που πήγαν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε επίσης ότι «η αντιπολίτευση λέει ότι δεν έγινε διαβούλευση. Έγινε διαβούλευση η οποία είχε πολλούς συμμετέχοντες στην πρώτη φάση. Σε πρώτη φάση έγινε μέσω της ΟΚΕ, και έγινε και δημόσια διαβούλευση. Αλλά η ταχύτητα είναι κρίσιμο θέμα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έπρεπε να τρέξουμε», και προσέθεσε πως «το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί συμπληρωματικά με τα άλλα προγράμματα της χώρας όπως το ΕΣΠΑ».

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι το Σχέδιο έχει και περιφερειακή διάσταση, καθόσον λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΕΣΠΑ, το οποίο σημειωτέον προβλέπει έργα 8,4 δισ. για την περιφέρεια «το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ προβλεφθεί για την περιφέρεια», και περιλαμβάνει επίσης και συμπληρωματικά έργα του Προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.

Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε ο κ. Σκυλακάκης στην υποχρέωση τήρησης των κανόνων. «Το Σχέδιο αυτό αποκλείει τη μη τήρηση των κανόνων», είπε και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να παραβιάσουμε συνειδητά τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Και είναι θετικό ότι αυτό το σέβονται και τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ίδια η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης αποκλείει την μη τήρηση των κανόνων».

Απαντώντας στην κριτική ότι το Σχέδιο δεν προνοεί για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και θα οδηγήσει σε νέες ανισότητες, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Η μεγαλύτερη ανισότητα είναι η ανεργία. Μεγάλη ανισότητα όμως είναι και η ανισότητα μεταξύ εκείνων που πληρώνουν τους φόρους τους και εκείνων που κάνουν φοροδιαφυγή. Το Σχέδιο αυτό, “χτυπάει” και τις δύο αυτές ανισότητες. Με την κινητοποίηση πόρων θα αυξηθεί η ζήτηση εργασίας, θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα και αυτό θα επιτρέψει οι μισθοί να αυξηθούν και να μειωθεί η ανεργία. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση για τις ανισότητες. Επίσης, με την ψηφιοποίηση του κράτους και τη μείωση της φορολογίας, θα υπάρξει και μετάβαση από την γκρίζα, στην άσπρη οικονομία και αυτή θα είναι μια εξέλιξη που θα βελτιώσει και την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας. Αυτή είναι η ουσία της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που κάνουμε: εξωστρέφεια, άσπρη οικονομία, χαμηλοί φόροι, αύξηση της παραγωγικότητας».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria