Mouzenidis Travel: Πρόταση εξαγοράς από εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη - OlaDeka

Mouzenidis Travel: Πρόταση εξαγοράς από εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη

Πρόταση εξαγοράς του Mouzenidis Travel, που θεωρείται ως το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο για τον εισερχόμενο τουρισμό από την Ρωσία, φέρεται να έχουν υποβάλλει στην σημερινή διοίκηση της εταιρείας εκπρόσωποι του Ιβάν Σαββίδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ρωσικές ιστοσελίδες και εφημερίδες, που είχαν αποκαλύψει αρχικά και την αναστολή λειτουργίας του πρακτορείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, ο ομογενής επιχειρηματίας φέρεται να υποστηρίζει την αίτηση εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού νόμου (ν.4738/2020) και προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο ως στρατηγικός επενδυτής, με το οποίο θα καλυφθούν συνολικές οφειλές της εταιρείας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στην πρόταση του περιλαμβάνεται κεφάλαιο κίνησης, ρύθμιση (ενδεχομένως με συμφωνία «κουρέματος») των τραπεζικών  δανείων της εταιρείας – ειδικά προς την Τράπεζα Πειραιώς – και διακανονισμός των υπόλοιπων υποχρεώσεων προς ξενοδοχεία, προμηθευτές και πελάτες με προπληρωμένα «πακέτα» διακοπών από την Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Για την υλοποίηση της πρότασης θα γίνει από την πλευρά Σαββίδη συνολική επένδυση πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και εγγυήσεις ή ανάληψη υποχρεώσεων.  

Τα ανοίγματα του ομίλου σε ξενοδοχεία κυρίως της Χαλκιδικής είναι σημαντικά, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό καθώς ο ταξιδιωτικός οργανισμός Mouzenidis Travel, ο οποίος την τελευταία 20ετία είναι ο βασικός φορέας που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για τα ταξίδια τους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας. 

Αν και δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση ή ενημέρωση από την διοίκηση του Mouzenidis Group ή της εταιρείας του Mοuzenidis Travel, το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων στο δημόσιο (ΦΠΑ, φόροι, ΕΦΚΑ), σε προμηθευτές, ξενοδοχεία και πελάτες καθώς και των δανείων σε ελληνικές τράπεζες -σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουριστικής αγοράς- αγγίζει το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ

Τα προηγούμενα χρόνια πριν την πανδημία βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ως όμιλος τα τελευταία 26 χρόνια ο όμιλος εισφέρει ολοένα και αυξανόμενο αριθμό τουριστών και καθαρού συναλλάγματος στη χώρα μας και απασχολεί συνολικά 1.700 εργαζομένους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τζίρο, σε ενοποιημένη βάση, κοντά στα 320 εκατ. ευρώ (εκτός  της περυσινής χρονιάς που ήταν από τις χειρότερες για τον όμιλο).Το 2020 επισκέφθηκαν την Ελλάδα μόλις 25.700 Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι άφησαν στην χώρα μας συνάλλαγμα μόλις 15 εκατ. ευρώ περίπου. Στην πλειονότητά τους όμως ήταν πελάτες του Mοuzenidis Travel και είχαν αφιχθεί στην Ελλάδα με πτήσεις της Ellinair (και της Aeroflot).

Ο Ιβάν Σαββίδης διατηρούσε πολυετή φιλία με τον αείμνηστο ιδρυτή του ομίλου, Μπόρις Μουζενίδη αλλά δεν είχαν επίσημα επιχειρηματική συνεργασία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ρωσία. Όμως, από την πλευρά του Σαββίδη υπήρχε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και φέρεται να είχε υποβάλλει μέσα στο 2020 δυο επίσημες προτάσεις για την απόκτηση του ταξιδιωτικού πρακτορείου, μαζί με το δίκτυο των διεθνών γραφείων του σε 60 πόλεις και τις θυγατρικές του, όπως επίσης και για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στον όμιλο εταιρειών Μουζενίδη, με σκοπό την εξυγίανση και την ανάπτυξή τους. 

Στην Θεσσαλονίκη φημολογείται πως η εταιρία του ομίλου Μουζενίδη έχει ήδη δεχτεί προσφορά και από γνωστό Ρωσικό tour operator, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις πέρα από τις διερευνητικές επαφές εξαιτίας του ύψους των συνολικών οφειλών.

Οι δυο προτάσεις που απορρίφθηκαν

Το καλοκαίρι του 2020 είχε καταθέσει πρόταση απόκτησης μετοχικού πακέτου και την ανάληψη του ρόλου του στρατηγικού επενδυτή στον Μπόρις Μουζενίδη, μετά την έντονη φημολογία για προβλήματα ρευστότητας και καθυστερήσεις πληρωμών εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουριστικό κλάδο. Όμως, η πρότασή του είχε απορριφθεί εξαιτίας των διαπραγματεύσεων του ιδιοκτήτη του ομίλου Μουζενίδη για το Mοuzenidis Travel με την Τράπεζα Πειραιώς για την ρύθμιση των δανείων με ευνοϊκού όρους και την ταυτόχρονη παροχή πιστοληπτική γραμμή για την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας, όπως είχε συμβεί και με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου καθώς αεροπορικές εταιρείες. Παράλληλη, είχε συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης για την αξιοποίηση των ευεργητικών προγραμμάτων, μηχανισμών και «εργαλείων» στήριξης των επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας (φέρεται μάλιστα να είχε συζητήσει το θέμα και με τον Άδωνη Γεωργιάδη), που υποσχόταν την ρύθμιση των τραπεζικών δανείων της εταιρείας του Μουζενίδη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria