DBRS: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 5% φέτος – Το δυσμενές σενάριο

Στο 5% εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο το 2021 όσο και το 2022, με βάση το κεντρικό σενάριό του, υψηλότερα από τις πιο πρόσφατες προβλέψεις διεθνών οργανισμών.

Αντίστοιχα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία προβλέπει και η Bank of America και συγκεκριμένα 5,1% για φέτος και 3,8% για το 2022.

Το βασικό σενάριο του DBRS λαμβάνει υπόψη την επιτυχία στη συγκράτηση του κορονοϊού στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και εκτιμά ότι θα συνεχισθεί η χαλάρωση των περιορισμών.

Το δυσμενές σενάριο του προβλέπει ανάπτυξη 3% φέτος και 1,5% το 2022. Το σενάριο αυτό υποθέτει περιορισμένη επιτυχία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, με πολλές χώρες να διατηρούν αυστηρότερους περιορισμούς. Κατά συνέπεια, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι επίσης σημαντικά βραδύτερη και θα διακόπτεται από τοπικές εξάρσεις της πανδημίας έως το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ο DBRS εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε καλή τροχιά, με αιχμή τις αναπτυγμένες οικονομίες που έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους και έχουν μειώσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

«Ωστόσο, η παγκόσμια πανδημία δεν έχει τελειώσει και συνεχίζει να θέτει κινδύνους για την ανάκαμψη», σημειώνει.

Τα βασικά στοιχεία που σημειώνει ο οίκος στην εκτίμησή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι τα εξής:

• Οι εμβολιασμοί έχουν αποδειχθεί γενικά αποτελεσματικοί στη μείωση της μετάδοσης και της έντασης της COVID-19. Αυτό είναι θετικό για την ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το 2022. Ωστόσο, η εμφάνιση μεταλλάξεων της COVID-19 και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να αποτελούν πηγές κινδύνων.

• Η ανεργία και η στεγαστική αγορά έχουν εξελιχθεί καλύτερα από το αναμενόμενο. Τα οικονομικά των νοικοκυριών είναι σε καλή κατάσταση, με τη στήριξη των επεκτατικών δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών.

• Στις αναπτυγμένες οικονομίες που ηγούνται της παγκόσμιας ανάκαμψης, οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και οι διαταραχές στην παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες δημιουργούν  πληθωριστικές πιέσεις. Αν και αυτό φαίνεται να είναι προσωρινό φαινόμενο, παρατεταμένοι περιορισμοί της προσφοράς μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τον δομικό πληθωρισμό και να προκαλέσουν προσδοκίες αύξησης του πληθωρισμού στο μέλλον.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria