Της Αναλήψεως, γιορτή των Βλάχων σε Κλεισούρα και άλλα μέρη της Ελλάδας

Η Ανάληψη εορτάζεται από την Εκκλησία την 40ή ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου (10 Ιουνίου 2021) –  Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ανάληψη.

Πρόκειται για δεσποτική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Κυρίου επί της Γης.

“Η γιορτή των Βλάχων” στο Νεόκαστρο Ναυπακτίας 

Κάθε χρόνο, από το 1994, ο εκπολιτιστικός σύλλογος “Νεόκαστρο” διοργανώνει την “ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ” ανήμερα της Αναλήψεως. Είναι ένα έθιμο των κτηνοτρόφων.

Εκείνη την ημέρα δημιουργούσαν φιλικές συντροφιές στις στάνες όπου έφτιαχναν τα βραστά, ψητά, κουσμάρ και γιαούρτι και διασκέδαζαν καθώς η ημέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στην Ανάληψη του Κυρίου Ιησού Χριστού που ήταν προστάτης των κτηνοτρόφων. Μάλιστα συνήθιζαν να δωρίζουν το γάλα στον εκάστοτε ιερέα του χωριού. Το έθιμο αυτό αναβιώνει κάθε χρόνο από το 1994 ο εκπολιτιστικός σύλλογος “Νεόκαστρο”.

Όλοι μαζί συγκεντρώνονται στην Κεντρική Πλατεία της Χοχλαστής στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ναυπάκτου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν πέραν του Συλλόγου και των κτηνοτρόφων όλες οι νοικοκυρές του Νεοκάστρου παρασκευάζοντας παραδοσιακές πίτες, ψωμί, γιαούρτι.

Οι κτηνοτρόφοι προσφέρουν το κρέας για τα βραστά και τα ψητά. Οι επισκέπτες συμμετέχουν στην παρασκευή του πανάρχαιου εδέσματος του κουσμάρ.

Ο χορός του Μπισνάκου της Αναλήψεως στην παλιά Κλεισούρα (του Νικόλαου Σιώκη)

Σαν σήμερα στην Κλεισούρα γινόταν ο χορός του Μπισνάκου. Το απομεσήμερο όλοι οι κάτοικοι, άντρες, γυναίκες, μεγάλοι και μικροί, αλλά κυρίως οι νιόπαντρες και οι αρραβωνιασμένες κοπέλες, ακολουθούσαν τους τρεις δρόμους (στην Αρίνα, στο Πλάι και στο Ρούνγκου) και πήγαιναν στον Άγιο Μάρκο, όπου καταλάμβαναν την καλύτερη τοποθεσία.

Εκεί ερχόταν και τα όργανα του χωριού και αμέσως οι νιόπαντρες και οι αρραβωνιασμένες κοπέλες πιάνανε τον χορό. ΟΙ οικογένειες καθόταν τριγύρω και χαίρονταν με τους δικούς τους και καμαρώνανε και φιλοδωρούσαν (κερνούσαν) με επιδεικτική περηφάνια τα όργανα.

Όπως διηγούνται ο χορός αυτός γινόταν στη Βλοάγκα, στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου. Και τότε, κατά το έτος 1800, ένα μπουλούκι Τούρκων από τα γύρω χωριά, κρύφτηκαν στο δάσος του Κρυονερίου και των Αγίων Αναργύρων και ετοιμάζονταν να επιτεθούν στις γυναίκες που χόρευαν. Αλλά κάποιος αντιλήφθηκε το μπουλούκι των κλεφτών και φώναξε: «Συμμαζέψτε τον χορό». Και τότε αυτή που χόρευε μπροστά στον χορό τον έκλεισε όπως ένα σαλιγκάρι. Οι νεαροί και οι άντρες που κοιτούσαν από γύρω χίμηξαν και περικύκλωσαν τον χορό και περίμεναν να χτυπήσουν τους εχθρούς.

Έκτοτε είναι έθιμο η τοποθεσία του Αγίου Μάρκου να αποτελεί το μέρος όπου γίνεται αυτός ο χορός. Και τον αποκαλέσανε ο χορός του Μπισνάκου, επειδή κοντά στον Άη Θανάση είχε σπίτι ένας Κλεισουριώτης που ήταν έμπορος στη Βοσνία.

Δείτε φωτογραφίες και video (Sotiris Afroditi Smixiotis) από τον σημερινό (10/06/21) εορτασμό της Αναλήψεως στον Άγιο Μάρκο Κλεισούρας:

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria