Πλήγμα από το G7 στα κρυπτονομίσματα: Το σχέδιο για ψηφιακά νομίσματα

Συμφωνία στο Λονδίνο από υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες για συντονισμένα βήματα προς τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών, που θα γίνουν το αντίπαλο δέος των κρυπτονομισμάτων.

Ένα ισχυρό πλήγμα από τις κυβερνήσεις των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών δέχθηκαν τα κρυπτονομίσματα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G7 κατέληξαν χθες, στο Λονδίνο, σε συμφωνία επί της αρχής για τον συντονισμό των κινήσεών τους προς την κατεύθυνση της έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ έβαλαν «φρένο» και στα stablecoins, τα σταθερά κρυπτονομίσματα που η αξία τους συνδέεται με κάποιο καθιερωμένο νόμισμα ή περιουσιακό στοιχείο, όπως ο χρυσός.

Ο προβληματισμός για τη δυνατότητα των κρυπτονομισμάτων να εξελιχθούν σε πραγματικά νομίσματα – μέσα πληρωμών είναι διάχυτος το τελευταίο διάστημα διεθνώς και αντανακλάται στην αξία του bitcoin, το οποίο δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τον Έλον Μασκ, όταν ο ιδρυτής της Tesla ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται η εταιρεία πληρωμές σε bitcoin και εξέφρασε προβληματισμό για τις ενεργειακές απαιτήσεις του κορυφαίου σε αξία κρυπτονομίσματος.

Το bitcoin προσπάθησε να κερδίσει έδαφος τις προηγούμενες ημέρες, ξεπερνώντας τα 39.000 δολ., αλλά ένα νέο tweet από τον Μασκ, που ερμηνεύθηκε σαν προαναγγελία «διαζυγίου» από το bitcoin, σε συνδυασμό και με τις ανακοινώσεις από το G7, το έφεραν σήμερα κάτω από τα 35.000 δολάρια, για να ανακάμψει ελαφρώς αργότερα.

Το χθεσινό ανακοινωθέν από το G7 ίσως επιβεβαιώνει αυτό που υποστηρίζουν αρκετοί οικονομικοί αναλυτές: ότι η άνοδος των κρυπτονομισμάτων, που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα νέο πεδίο στην παγκόσμια οικονομία, μακριά από κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και εμπορικές τράπεζες, τελικά θα κινητοποιήσει τις αρχές παγκοσμίως για να δημιουργήσουν ψηφιακά μέσα πληρωμών που θα συνεχίσουν να ελέγχονται από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες και θα ακυρώνουν τη χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των Επτά,

  • Η καινοτομία στο ψηφιακό χρήμα και τις πληρωμές δυνητικά φέρνει σημαντικά οφέλη, αλλά ταυτόχρονα εγείρει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και ρύθμισης.
  • Οι κεντρικές τράπεζες του G7 έχουν αρχίσει να διερευνούν ευκαιρίες και προκλήσεις, όπως και τις επιπτώσεις σε θέματα νομισματικής πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (Central Bank Digital Currencies – CBDCs).
  • Δεσμευόμαστε να εργασθούμε από κοινού ως υπουργεία Οικονομικών και κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, για να διερευνήσουμε τις ευρύτερες επιδράσεις των CDBCs στην οικονομική πολιτική.
  • Σημειώνουμε ότι οποιοδήποτε CDBC ως χρήμα κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο ως ένα ρευστό στοιχείο ενεργητικού με ασφάλεια εκκαθάρισης, όσο και ως μια άγκυρα για τα συστήματα πληρωμών.
  • Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα CDBC εδράζονται στις μακροχρόνιες δεσμεύσεις των αρχών για διαφάνεια, κράτος δικαίου και σταθερή οικονομική διακυβέρνηση. Τα CDBCs θα πρέπει να είναι ανθεκτικά και ενεργειακώς αποτελεσματικά, να υποστηρίζουν την καινοτομία, τον ανταγωνισμό, την κοινωνική συνοχή και να διευρύνουν τις διασυνοριακές πληρωμές.
  • Θα πρέπει να λειτουργούν εντός κατάλληλων πλαισίων πολιτικής και να ελαχιστοποιούν τη διάχυση αρνητικών επιπτώσεων σε άλλους τομείς.
  • Θα εργασθούμε στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης κοινών αρχών και θα δημοσιεύσουμε τα συμπεράσματά μας αργότερα εντός του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετή πρόοδο στην κατεύθυνση της δημιουργίας του ψηφιακού ευρώ έχει σημειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ήδη ολοκλήρωσε σχετική διαβούλευση και εξετάζει όλες τις παραμέτρους του ψηφιακού νομίσματος πριν ληφθούν απόφασεις από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως έχει γράψει το BusinessDaily, «επανάσταση» χαρακτήρισε πρόσφατα το ψηφιακό ευρώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας θέλησε να διαλύσει ορισμένες παρανοήσεις για το ψηφιακό ευρώ, που προκύπτουν από τη σύγκρισή του με τα κρυπτονομίσματα ή την ηλεκτρονική χρήση του ευρώ σε καθημερινές συναλλαγές.

Το ψηφιακό ευρώ, εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι ένα Ψηφιακό Νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας (Central Bank Digital Currency) και, από αυτή την άποψη, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «δεν έχει καμία σχέση με τα κρυπτονομίσματα». Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, στην πραγματικότητα η δυνατότητα να πληρώνουμε με ψηφιακό ευρώ θα είναι μια διευκόλυνση της ταμειακής διαχείρισης.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε τη μεγάλη διαφορά που θα έχει το ψηφιακό ευρώ της ΕΚΤ από την ψηφιακή μορφή του ευρώ στις ήδη υφιστάμενες ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω των τραπεζών και άλλων: η επαναστατική αλλαγή είναι ότι θα δοθεί στον ιδιώτη για πρώτη φορά πρόσβαση στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, όπου έχουν τώρα πρόσβαση μόνο οι τράπεζες και τα κράτη. Με άλλα λόγια, θα έχουν για πρώτη φορά το δικαίωμα ιδιώτες να κρατούν, σε ψηφιακή μορφή, τις καταθέσεις τους όχι σε μία εμπορική τράπεζα, αλλά στην κεντρική τράπεζα.

Τι συμφωνήθηκε για τα stablecoins

Για τα κρυπτονομίσματα με σταθερή αξία, που ήδη υπάρχουν στις αγορές και συνδέονται με υποκείμενες τοποθετήσεις σε καθιερωμένα νομίσματα ή στον χρυσό, το G7 «πάτησε φρένο», σημειώνοντας δεν θα πρέπει να αρχίσει λειτουργία οποιουδήποτε stablecoin σε παγκόσμιο επίπεδο, εάν πρώτα δεν αντιμετωπισθούν επαρκώς οι σχετικές νομικές, ρυθμιστικές και εποπτικές απαιτήσεις μέσα από κατάλληλο σχεδιασμό του νομίσματος και με συμμόρφωση σε καθορισμένα πρότυπα. Σχετικές εργασίας γίνονται στο πλαίσιο του G20 για να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης και να ενισχυθούν οι διασυνοριακές πληρωμές και το G7 δηλώνει ότι υποστηρίζει αυτή τη συνεργασία για να διαμορφωθεί ένα κοινά συμφωνημένο πλαίσιο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria