Κοζάνη: Αγέλη μινκ στην αυλή του Μαμάτσειου νοσοκομείου

Μετά τις βόλτες των αγριογούρουνων στη Θεσσαλονίκη και των αρκούδων στην Καστοριά, μια αγέλη από περίπου δέκα μινκ έκανε την εμφάνισή της το βράδυ της Παρασκευής στον αύλειο χώρο του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, προκαλώντας πρόσκαιρη αναστάτωση σε συνοδούς νοσηλευόμενων που βρισκόταν στον χώρο την ώρα εκείνη, αλλά και στο προσωπικό.

«Πράγματι, μια δεκάδα από ζώα τύπου βιζόν εμφανίστηκε στο προαύλιο του νοσοκομείου μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ο κόσμος επειδή δεν είναι συνηθισμένος σε ανάλογο θέαμα αναστατώθηκε. Για λίγα λεπτά επικράτησε αναβρασμός» τονίζει στο GRTimes, ο διοικητής του νοσοκομείου, Στέργιος Γκανάτσιος.
Αμέσως κλήθηκε αστυνομία και πυροσβεστική

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, κλήθηκαν άμεσα από το προσωπικό του νοσοκομείου αστυνομία και πυροσβεστική. «Κλείσαμε γρήγορα όλες τις πύλες του νοσοκομείου, εσωτερικά και εξωτερικά, έμεινε μόνο μία των επειγόντων περιστατικών και αυτή φυλασσόταν έτσι ώστε να μην καταφέρει να εισέλθει κανένα εντός του νοσοκομείου» προσθέτει ο κ. Γκανάτσιος στο GRTimes.

Και συμπληρώνει ότι «το θέμα αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα. Έγινε έρευνα, δεν εντοπίστηκε κανένα μέσα στο νοσοκομείο, ενώ τα μινκ εξαφανίστηκαν χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του Μαμάτσειου. Είμαστε ήδη σε επαφή με κάποιους εκτροφείς βιζόν για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μην έχουμε ανάλογο περιστατικό στο άμεσο μέλλον».
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Kozanimedia:

Επέκταση σ’ ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία

Την ίδια ώρα βέβαια τα μινκ δεν έχουν κάνει μόνο την εμφάνισή τους στην αυλή του Μαμάτσειου νοσοκομείου, αλλά και στις αυλές των σπιτιών στην Κοζάνη, με τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, Νίκο Παναγιωτόπουλο να μιλά στο GRTimes για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που διαδραματίστηκε πριν από έντεκα χρόνια (2010),  το οποίο και άφησε σοβαρό αποτύπωμα στο οικοσύστημα της περιοχής, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας ειδικότερα.

«Πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε γίνει μια «τρομοκρατική» ενέργεια προς τη φύση, από ανθρώπους που είχαν φιλοζωικά αισθήματα αλλά καθόλου φιλοπεριβαλλοντικά, ελευθερώνοντας από μονάδες εκτροφής περίπου 50.000 μινκ, τα οποία στο πέρασμα των ετών έχουν αφήσει ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ήδη έχει καταγραφεί μια σημαντική μείωση της ορνιθοπανίδας στην περιοχή της Καστοριάς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά και σε άλλα είδη όπως η βίδρα» τονίζει στο GRTimes, o κ. Παναγιωτόπουλος.

Προσθέτει δε, ότι το συγκεκριμένο είδος έχει επεκταθεί και κατά καιρούς έχει εντοπιστεί σε περιοχές όπως η Κόνιτσα, ο Γράμμος, στην Αλβανία, στην Εορδαία, στην Κοζάνη και σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.
Ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα σαρκοβόρα

Δίνοντας κάποια επιπλέον στοιχεία για τα ζώα τύπου βιζόν, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, σημείωσε ότι το «συγκεκριμένο είδος είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα σαρκοβόρα, είναι επεκτατικό, ανθεκτικό στη φωλεοποίηση, με μεγάλες αναπαραγωγές κυρίως σε υδροβιότοπους αλλά και παραλίμνια, κάτι που αυξάνει τον ανταγωνισμό σε σχέση με τα άλλα ζώα».

Σημειώνει δε, ότι το Μινκ «έχει τις συνήθειες ενός κουναβιού με μεγαλύτερη όμως δράση, καθώς δρα κυρίως παραλίμνια, ωστόσο μπορεί να ανεβαίνει άνετα σε στέγες σπιτιών προκειμένου να τραφεί με πουλιά ή αυγά πτηνών, ενώ έχουν σημειωθεί επιθέσεις ακόμη και σε μικρά πρόβατα. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ότι ντόπιοι αποφεύγουν να εκτρέφουν οικόσιτα (βλ. κότες) υπό το φόβο των επιθέσεων. Είναι ζώο δυνατό, που επιτίθεται συνήθως ομαδικά για την τροφή του, την οποία όμως αποθηκεύει και δεν καταναλώνει άμεσα. Μπορεί δηλαδή να σκοτώσει παραπάνω από όσο τρώει».

Πηγή: grtimes.gr – Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria