Ημερήσια εκδρομή στην Καστοριά με τα παιδιά: Πού να πάτε – Τι να δείτε - OlaDeka

Ημερήσια εκδρομή στην Καστοριά με τα παιδιά: Πού να πάτε – Τι να δείτε

Κάθε εκδρομή με τα παιδιά έχει έναν σημαντικό βαθμό δυσκολίας, καθώς δεν βρίσκουν εύκολα κάτι που τα κρατά απασχολημένα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξέλιξη της εκδρομής.

Το μυστικό είναι να τους δίνετε λόγους να είναι «γεμάτα» πριν αναζητήσουν το tablet. Τα παιδιά λατρεύουν τις νέες εμπειρίες…πόσο μάλλον, όταν τις βιώνουν μαζί σας!

Αν ο επόμενος προορισμός σας είναι η Καστοριά και διαβάσετε αυτό τον mini οδηγό- επιμελημένο από locals, χωρίς διαφημιστικά κίνητρα-, δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείτε και να μην θέλετε να επιστρέψετε στην πόλη μας με την όμορφη λίμνη!

Ας ξεκινήσουμε….

Από την  στιγμή που θα ακολουθήσετε την πρώτη έξοδο από τον Κάθετο της Εγνατίας με προορισμό το Δισπηλιό και μετά την πόλη της Καστοριάς, θα αναρωτηθείτε τι είναι αυτά τα επιβλητικά κτίρια, αριστερά και δεξιά του δρόμου, με τις μεγάλες πινακίδες στα Ρωσικά.

Καλωσορίσατε στην Καστοριά, θα απαντήσουμε! Στην πόλη όπου άκμασε για δεκαετίες η γούνα, αφήνοντας έντονα τα σημάδια στην μετέπειτα εξέλιξή της.

Μπορεί η διαδρομή από το Δισπηλιό, μέχρι την είσοδο της πόλης να μη σας γεμίσει το μάτι, μπορεί  να αναρωτηθείτε για τις πινακίδες  «προσοχή πέρασμα αρκούδας» (ελαττώστε ταχύτητα για καλό και για κακό, ειδικά τώρα που είναι στα φόρτε τους οι κερασιές), όταν όμως αρχίσει να φαίνεται η λίμνη, θα αφήσετε πίσω  σας όλα τα ερωτήματα και το βλεμμα σας θα μαγνητιστεί, με τρόπο μαγικό….

  • Η Πρώτη φωτογραφία:

Προσπαθήστε να μην προσπεράσετε το «μπαλκόνι της πόλης», για μια πρώτη ματιά και μια φωτογραφία, μπροστά από την ταμπέλα «I <3 Kastoria».

Το φόντο με τον καθρεφτισμό είναι εντυπωσιακό, δε συμφωνείτε; Η αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη της Καστοριάς είναι έτοιμη να σας αποκαλυφθεί…

Επιλέξτε τη διαδρομή από τη «Λεωφόρο των Κύκνων», δίπλα στη λίμνη, δηλαδή…(στρίψτε δεξιά στην πρώτη διασταύρωση).

Προσοχή: Μπορεί να συναντήσετε χήνες να διασχίζουν τον δρόμο, γι’αυτό ελαττώστε ταχύτητα! Δεν κάνουμε πλάκα…

Στο πάρκο με το συντριβάνι, απέναντι από το μεγάλο πάρκινγκ, θα βρείτε το τουριστικό περίπτερο του Δήμου. Μη διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες για διαδρομές, ωράρια και τιμές κι επιπλέον ενημερωτικό υλικό .

Η πόλη είναι μικρή. Υπάρχουν πινακίδες, αλλά μην ανησυχείτε, όπου κι αν βρεθείτε δεν υπάρχει περίπτωση να  μην βρεθεί κάποιος να σας υποδείξει τη σωστή διαδρομή και να σας απαντήσει σε όποια σας απορία. Η φιλοξενία των ντόπιων είναι κάτι που θα διαπιστώσετε και μόνοι σας.

Οι καλύτερες (κατά την γνώμη μας) επιλογές για μια γεμάτη όμορφη μέρα  με τα παιδιά στην Καστοριά:

  • Βόλτα στο Ντολτσό:

Αφήστε το αμάξι στην παραλία και περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια με τα πόδια. Γνωρίστε τα αρχοντικά της Καστοριάς, ενώ ταυτόχρονα θα αισθάνεστε ότι κάνετε ένα ταξίδι στον χρόνο. Στην περιοχή υπάρχουν πολύ καλές επιλογές για φαγητό, καφέ και γλυκό. Τα παιδιά μπορούν παράλληλα να παίζουν στην πλατεία ή να εξερευνούν τα γκαλντερίμια με τις κρυμμένες Βυζαντινές εκκλησιές.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το λαογραφικό Μουσείο της Καστοριάς που βρίσκεται στην περιοχή. Αν τα αρχοντικά που είδατε μέχρι στιγμής, σάς εντυπωσίασαν εξωτερικά, είναι η ευκαιρία να τα γνωρίσετε και από μέσα. Θα ανακαλύψτε πώς ζούσαν οι παλιοί Καστοριανοί και θα ακούσετε ήθη και παραδόσεις ακρως ενδιαφέρουσες.

  • Γύρος της λίμνης:

Η διαδρομή είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να επιλέξετε, αν αγαπάτε τη φύση.

Επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό Παναγίας Μαυριώτισσας που βρίσκεται στα μισά της διαδρομής, με τις ιδιαίτερες αγιογραφίες στο εξωτερικό. Απολαύστε τη θέα στη λίμνη από τα παγκάκια. Πιθανότατα δίπλα σας  ψαρεύει κάποιος ντοπιος, τον οποίο μπορείτε να ρωτήσετε για τα ψάρια.

Ξαποστάστε στο καφέ εστιατόριο. Θα χαλαρώσετε δίπλα στη λίμνη, ενώ τα παιδιά θα βρουν αρκετά ερεθίσματα στο χώρο τριγύρω . Περπατήστε κάτω από τα πυκνά φυλλώματα των δέντρων.

Καθημερινά εκατοντάδες Καστοριανοί περπατούν, τρέχουν , ποδηλατούν, ψαρεύουν ή απολαμβάνουν απλά μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Οι ρίζες των δέντρων θα αναταράξουν τη διαδρομή προς το τέλος, αλλά έχει κι αυτό την πλάκα του. Ούτε θα καταλάβετε πώς βγήκατε στην άλλη (Βόρεια) πλευρά της πόλης (που είναι ακόμα πιο όμορφη γι΄αυτούς που γνωρίζουν).

  • Σπήλαιο του Δράκου:

Όσα σπήλαια κι αν έχετε επισκεφθεί στην Ελλάδα, το όνομα και μόνο, του Σπηλαίου της Καστοριάς και ο μύθος που το συνοδεύει, συν το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στη λίμνη, θα σας ενθουσιάσουν.

Πληροφορίες για τη λειτουργία του μπορείτε να βρείτε εδώ, στην επίσημη ιστοσελίδα. Η ξενάγηση δε διαρκεί πολύ, όμως θα σας μείνει αξέχαστη.

  • Birdwatching:

Αν αφήσετε το αυτοκίνητο στο parking της Αντιπεριφέρειας, θα δείτε δεκάδες χήνες ξαπλωμένες ή να τριγυρίζουν στην παραλία, σχεδόν παντού. Τα παιδιά σίγουρα θα ενθουσιαστούν ποζάροντας δίπλα στις πουπουλένιες κυρίες. Πάρτε μια σακούλα με λίγο ψωμάκι και δείτε τι θα γίνει…

Επιπλέον, μέσα στη λίμνη θα παρατηρήσετε δεκάδες άλλα είδη πτηνών. Τα αναγνωρίζετε;

Ανάμεσά τους οι εντυπωσιακοί κύκνοι, οι άρχοντες της λίμνης της Καστοριάς!

Εμπειρία ζωής για μικρούς και μεγάλους….

  • Η καλύτερη θέα της πόλης + χώρος για  πικ νικ + γήπεδα 5χ5 & μπάσκετ + ελαφάκια +παγώνια 

Διασχίστε το κέντρο της πόλης και ανεβείτε στον Προφήτη Ηλία. Όσο εσείς θα απολαμβάνετε τη θέα από το καφέ της περιοχής, τα παιδιά θα έχουν πάρα πολλούς λόγους για να είναι απασχολημένα και χαρούμενα. Ειδικά αν έχετε και μια μπάλα μαζί…

Αν σας άρεσε η θέα από ψηλά και ταυτόχρονα σας άνοιξε η όρεξη, ανεβείτε λίγο πιο ψηλά, μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο. Ταξιδέψτε το βλέμμα σας έως τον- σχεδόν πάντα- χιονισμένο Γράμμο και ζήστε μια εμπειρια 360°. Ώρα και για μια mini εξερεύνηση στο βουνό, για τους μικρούς μας φίλους.

  • Λιμναίος Οικισμός:

Στο Δισπηλιό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς, θα βρείτε το Λιμναίο Οικισμό. Περιηγηθείτε στις καλύβες -αντίγραφα του προϊστορικού οικισμού. Ποιος είπε ότι η ζωή στις καλύβες δεν είχε ενδιαφέρον;

  • Βόλτα μέσα στη λίμνη:

Καλοκαίρι είναι, αν νιώθετε ότι ζεσταίνεστε και θα σας άρεσε  μια βόλτα στα νερά της λίμνης, υπάρχει μια επιλογή- ασφαλής για όλες τις ηλικίες- που θα λατρέψετε και δε θα ξεχάσετε ποτέ. Τα παιδιά, ειδικά, θα συζητούν για την εμπειρία τους αυτή για πάρα πολύ καιρό!

Προγραμματίστε και κλείστε το ραντεβού σας , νωρίτερα , για μια βόλτα με Canoe Kayak η ποδήλατα θαλάσσης, στα νερά της Ορεστιάδας, αν φυσικά οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Θα χρειαστείτε καπέλο, αντηλιακό (ίσως και μαγιό αν είστε εσείς ή τα παιδιά πιο τολμηροί) και καλή διάθεση!

Καλή απόλαυση, μόνο αυτό θα σας πούμε!

Πληροφορίες:

Kastoria Outdoors

Adventure Kastoria

Αναρωτιέστε αν θα φάτε καλά στην Καστοριά;

Φυσικά, εφόσον υπάρχουν πολλές επιλογές για κάθε όρεξη. Οι τιμές στα εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και fast food είναι ικανοποιητικές και η εξυπηρέτηση πολύ δύσκολα θα σας απογοητεύσει.

Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ότι θα δείτε δίπλα σας να γευματίζουν μόνιμοι κάτοικοι…είναι παράδοση, ακόμα, τα οικογενειακά τραπεζώματα σε τοπικά μαγαζιά, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για τους Καστοριανούς.

Διαβάστε κριτικές στο Tripadvisor, δείτε εικόνες από πιάτα που ανέβασαν επισκέπτες και επιλέξτε ό,τι σας αρέσει περισσότερο

Τοπικές γεύσεις:

Αν είστε από εκείνους που όταν επισκέπτονται μια περιοχή θέλουν να δοκιμάσουν τοπικές σπεσιαλιτέ, εδώ σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε φασόλια γίγαντες Καστοριάς. Τα φημισμένα φασόλια που θα βρείτε να πουλάνε και στα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Αναζητήστε αρμιόπιτα (παραδοσιακή  πιτα με λάχανο τουρσί) . Σαρμάδες (σαν τους λαχανοντολμάδες, αλλά λίγο πιο νόστιμοι). Κεφτεδάκια με σάλτσα μακάλο. Δοκιμάστε φρέσκο ψάρι της λίμνης. Σε κάποια καταστήματα θα βρείτε σπεσιαλιτέ με μανιτάρια μαζεμένα από το Βίτσι. Λιχουδιές με τοπικά τυριά. Κρασί από τα οινοποιεία της περιοχής. Τσίπουρο, από τα δεκάδες αποστακτήρια του Νομού.

Γλυκά:

Αν θέλετε να δοκιμάσετε (ή να πάρετε μαζί σας) τα γλυκά που επιλέγουν οι ντόπιοι, θα σας προτείναμε να αναζητήσετε τα ζαχαροπλαστεία Τζήλλα (γεύσεις από άλλη εποχή) και Καλαμπούκα (φρέσκο παγωτό, γιαούρτι και γλυκά για κάθε γούστο).

Καστοριανά παραδοσιακά γλυκά δεν υπάρχουν πολλά, δε θα σας πούμε υπερβολές.

Souvenir:

Καστοριά χωρίς ένα ενθύμιο που σχετίζεται με τη γούνα, δε γίνεται..διαλέξτε ένα από τα αρκετά  καταστήματα που σίγουρα θα βρείτε στις βόλτες σας και προμηθευτείτε χρωματιστά γούνινα pon-pon, δερμάτινα καπέλα και φυσικά ζεστές παντόφλες με γούνα για τους συγγενείς και τους φίλους!

(Tip: αν ενώ περιπλανιέστε στα στενά της πόλης βρείτε ένα εργαστήριο γουναρικης ανοιχτό (θα το αναγνωρίσετε εύκολα), μη διστάσετε να ζητήσετε από τους εργαζομένους πληροφορίες ή μια μικρή ξενάγηση στα μυστικά αυτής της παραδοσιακής τέχνης.)

  • Βόλτα στην παραλία με ποδήλατο 4 – 6 θέσεων:

Σκέφτεστε τι ωραία που θα ήταν να είχατε μαζί σας ένα ποδήλατο; Νοικιάσετε ένα ποδήλατο 4 θέσεων από το κατάστημα που θα βρείτε στη Νότια παραλία  και συνεχίστε τη βόλτα σας οικογενειακώς πάνω στις 4 ρόδες. Φανταζεστε τις αντιδράσεις των παιδιών…

Και κάπως έτσι η ώρα θα περάσει και η ημερήσια εκδρομή σας θα φτάσει στο τέλος της…λίμνη, φύση, χαλαροί ρυθμοί, καλό φαγητό και υπέροχες εμπειρίες…που θα θυμάστε μέσα από τις δεκάδες φωτογραφίες που θα πάρετε μαζί σας! 

Αυτή είναι μια (προτεινόμενη) πρώτη γνωριμία με την Καστοριά για οικογένειες. Φυσικά δεν θα έχετε δει τίποτα, αφού δε μιλήσαμε για το Βυζαντινό Μουσείο, την Παναγία Κουμπελίδικη, το Ενυδρείο, το Απόζαρι,  το Ιστορικό Κέντρο, τη Βόρεια παραλία,  τα Μοναστήρια, τα γειτονικά παραδοσιακά χωριά, τα ποτάμια και τα γεφύρια, το River Party, τα Γραμμοχώρια, την Κλεισούρα, το δασάκι της Μεσοποταμίας και άλλα πολλά…!

Αν ακολουθήσετε τις προτάσεις μας, είμαστε βέβαιοι ότι οι 24 ώρες στην Καστορια με τα παιδιά, θα σας φανούν ελάχιστες και θα τα ξαναπούμε πολύ σύντομα!

Μην ξεχνάτε ότι το Χειμώνα η πόλη μεταμορφώνεται…Καθ’όλη τη διαρκεία της χρονιάς πραγματοποιούνται φεστιβάλ, εκδηλώσεις, αθλητικές διοργανώσεις, εμποροπανήγυρεις και άλλα πολλά πολλά….

Η σύνδεση μέσω εγνατίας έχει κάνει τη διαδρομή παιχνιδάκι, γι’αυτό λογικά θα πάρετε και την παρέα σας μαζί…

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria