ΔΕΔΑ: Προκήρυξη των πρώτων έργων «άφιξης» του αερίου στη Δυτ. Μακεδονία - OlaDeka

ΔΕΔΑ: Προκήρυξη των πρώτων έργων «άφιξης» του αερίου στη Δυτ. Μακεδονία

Το πρώτο κύμα έργων που «φέρουν» το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία, προκήρυξε η ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου). Ο διαγωνισμός αφορά την ανάπτυξη δικτύων διανομής στην Καστοριά, τους Μανιάκους και το Άργος Ορεστικό, τα οποία θα καλύψουν το σύνολο των αστικών ιστών, δίνοντας έτσι σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές πρόσβαση στο καύσιμο. 

Υπενθυμίζεται ότι η «άφιξη» του φυσικού αερίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, καθώς το καύσιμο προορίζονται να αποτελέσει και «γέφυρα» για την αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής. Ο δρόμος για τη δημοπράτηση των έργων από τη θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών άνοιξε στα τέλη Φεβρουαρίου, με την ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020». 

Η ένταξη αφορά και την ανάπτυξη δικτύου διανομής στα Γρεβενά. Το έργο αυτό θα προκηρυχθεί σε δεύτερο χρόνο, καθώς το συγκεκριμένο δίκτυο θα είναι αυτόνομο, τροφοδοτούμενο με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). 

Στην περίπτωση της Καστοριάς, των Μανιάκων και του Άργους Ορεστικού, η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί από τον αγωγό ΤΑΡ μέσω εξόδου που θα κατασκευαστεί από τον ΔΕΣΦΑ στη θέση Πορειά, μέσω αγωγού μέσης πίεσης που θα συνδέει την έξοδο με τα τρία δίκτυα διανομής. Στην Πορειά θα κατασκευασθεί επίσης ο σταθμός συμπίεσης, από τον οποίο το CNG θα μεταφέρεται οδικώς στα Γρεβενά. 

Κατασκευή 117 χλμ. δικτύου

Το κόστος των έργων στις τρεις πόλεις εκτιμάται σε 11,7 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ), ενώ προβλέπεται πως θα ολοκληρωθούν εντός 25 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Η τελική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών είναι η 5η Ιουλίου, οι οποίες θα αποσφραγισθούν δύο ημέρες αργότερα (9 Ιουλίου) για την ανάδειξη του ανάδοχου. 

Ο ανάδοχος θα αναλάβει να κατασκευάσει δίκτυα μέσης και χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 117 χιλιομέτρων. Μέσω των δικτύων, η ΔΕΔΑ εκτιμά πως θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών. Αν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία, αυτή θα καλυφθεί πλήρως και ο αριθμός των συνδέσεων θα είναι πολλαπλάσιος.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΔΑ «ωριμάζει» τις διαδικασίες ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο αέριο και οι λεγόμενοι ενεργειακοί Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι, τα έργα για τη Φλώρινα, συνολικού προϋπολογισμού 20,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Επίσης, τα τεύχη δημοπράτησης έχουν ήδη εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΠΑνΕΚ, ανοίγοντας τον δρόμο για την προκήρυξη του διαγωνισμού, με χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης του δικτύου διανομής το φθινόπωρο του 2021. Παράλληλα, η θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών προχωρά τον σχεδιασμό της ώστε να αναπτυχθούν δίκτυα μέσης πίεσης στους Δήμους Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας (Πτολεμαΐδας) και Αμυνταίου. για την πρόσβαση βιομηχανικών καταναλωτών. Όπως είναι γνωστό, για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των κατοικιών των τριών πόλεων, θα ενοποιηθεί το δίκτυο τηλεθερμάνσεων, ενώ για τη λειτουργία του θα κατασκευασθεί μία μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) από τη ΔΕΗ. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria