Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ αναλαμβάνει δράση για την τρομακτική έκταση του φαινομένου αδειοδότησης και εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε κάθε κορυφογραμμή της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, χωρίς κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό. Το φαινόμενο απειλεί τη φύση και τη βιοποικιλότητα και έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καταστρέφοντας ολοσχερώς την ορεινή ταυτότητα και φυσιογνωμία του ελληνικού τοπίου και κατ’ επέκταση της χώρας.
Σύνδεσμος Καμπάνιας Οικονομικής Στήριξης: https://bit.ly/3ze3lBh
Η Καλλιστώ συμμετέχει ήδη σε 4 (+1) δικαστικές υποθέσεις στα εξής σημεία: Αετός + Αερορράχη (Φλώρινα), Άγραφα, Οίτη, νησίδες του νοτίου Αιγαίου (ή αλλιώς Γκαλαπάγκος της Μεσογείου). Για τον λόγο αυτό διοργανώνουμε καμπάνια οικονομικής στήριξης ώστε να:1. Υποστηρίξουμε τις ένδικες ενέργειες στις οποίες ήδη συμμετέχει η Καλλιστώ,2. Συστήσουμε ομάδα νομικών συμβούλων που θα κατευθύνει και θα συμβουλεύει την Καλλιστώ για τις ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να αναλάβει ανάλογα με την περίπτωση του αιολικού που πρέπει να δράσει,3. Πραγματοποιήσουμε και να συμμετέχουμε σε δράσεις/ εκδηλώσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και φορέων.
Οι αιολικοί σταθμοί, όταν σχεδιαστούν σωστά, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
Όταν όμως σχεδιαστούν λάθος, οδηγούν σε μία σειρά προβλημάτων.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τη δρ. Βασιλική Κατή, έχει προσφάτως δημοσιεύσει μελέτη η οποία αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό: Με σωστή χωροθέτηση, η Ελλάδα μπορεί την ίδια στιγμή και να πετύχει τους στόχους της ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και να μην δημιουργεί προβλήματα για την φύση όπως τα παρακάτω:
I. Απώλειες σε βιοποικιλότητα:
Η βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία ξεχωριστών ειδών πανίδας και χλωρίδας σε μια περιοχή. Τα έργα που σχεδιάζονται να γίνουν για αυτούς τους 4+1 αιολικούς σταθμούς, οδηγούν στην καταστροφή του οικοσυστήματος που είναι «το σπίτι» αρκετών ειδών που απειλούνται όπως η αρκούδα, ο λύκος, ο ασπροπάρης, κ.α.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με έναν από τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ που είναι ανάσχεση του ρυθμού απώλειας βιοποικιλότητας έως το 2030.
II. Καταστροφή αδιατάρακτων περιοχών:
Αδιατάρακτες περιοχές είναι εκείνες που έχουν μείνει ανεπηρέαστες μέχρι στιγμής από τον άνθρωπο. Σήμερα αποτελούν μόνο το 3% της συνολικής επιφάνειας της Γης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ΠΑΔ (Περιοχές Άνευ Δρόμων), οι οποίες είναι πολύ σημαντικές τόσο για τα είδη της άγριας πανίδας και χλωρίδας, όσο και για τις υπηρεσίες που μας προσφέρει η φύση όπως ο καθαρός αέρας και το πόσιμο νερό. Τέτοιες είναι και οι 4 περιοχές που έχουμε αναφέρει. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις ΠΑΔ.
III. Μη αναστρέψιμη αλλοίωση της γεωμορφολογίας αλλά και του ανάγλυφου του τοπίου:
Η αλλοίωση αυτή δεν έχει να κάνει με την αισθητική. Έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στο ισοζύγιο υπόγειων υδάτων, στην λειτουργία των λεκανών απορροής καισυνολικά στον κύκλο του νερού. Και δυστυχώς αν την αφήσουμε να συμβεί, μετά δεν μπορούμε να την «διορθώσουμε».
IV. Επιπτώσεις που θα έχει το έργο σε Αερορράχη-Αετό (Φλώρινας) στα πρώην αιχμάλωτα ή τραυματισμένα ζώα
Σε πολύ κοντινή απόσταση ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ φιλοξενεί 45 αρκούδες και λύκους που δεν μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό περιβάλλον. Η όχληση που θα προκαλεί η εγκατάσταση και η λειτουργία των ανεμογεννητριών θα στρεσάρει τα ζώα χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν από το σημείο. Συνεπώς κρίνεται επιτακτική μία μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του έργου στα ζώα αυτά.
V.Καταστροφή σπάνιων και απομονωμένων φυσικών οικοσυστημάτων που θεωρούνται φυσικά εργαστήρια εξέλιξης των ειδών
Τέτοιες είναι οι 23 νησίδες του Νοτίου Αιγαίου οι οποίες έχουν λάβει το όνομα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», ακριβώς γιατί αποτελούν ένα από τα τελευταία παγκοσμίως αυθεντικά «εξελικτικά εργαστήρια», όπου τα οικοσυστήματα και τα είδη εξακολουθούν να λειτουργούν υπό φυσικές διαδικασίες ανεπηρέαστα από τον άνθρωπο. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την σημασία των νησίδων αυτών.Ευτυχώς, για την συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε ήδη μία σημαντική νίκη (διαβάστε περισσότερα εδώ), στην επίτευξη της οποίας συμμετείχε και η Καλλιστώ.
Στηρίξτε τον ένδικο αγώνα μας για να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συμβαδισει με την προστασία της βιοποικιλότητας, και δεν θα είναι η μία εις βάρος της άλλης!
Για την προστασία της φύσης ο χρόνος κυλάει χωρίς επιστροφή, ας μην αφήσουμε ούτε λεπτό, να πάει χαμένο!
Youtube Video embed code: