Με τη συμμετοχή 600 προσωπικοτήτων από όλον τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν από τις 10 έως τις 15 Μαϊου στο Ζάππειο οι εργασίες του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Στους 10 θεματικούς πυλώνες του Φόρουμ έγιναν συζητήσεις με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Πολιτική, Οικονομία, Ναυτιλία, «Μπλε Οικονομία», Υγεία, Ιστορία, Γεωπολιτική, Πολιτισμός και Πανδημία συζητήθηκαν στα πάνελ του Φόρουμ με εκλεκτούς προσκεκλημένους.
Το Reporter.gr κάλυψε ζωντανά όλες τις ημέρες του Φόρουμ και τώρα παρουσιάζει συγκεντρωμένα τα highlights, τις κορυφαίες στιγμές που ξεχώρισαν και αξίζει να συζητηθούν.
Η τελευταία ημέρα
Η Άμυνα και οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας ήταν η βασική θεματική της ατζέντας του Σαββάτου (15/5), τελευταίας ημέρας του Φόρουμ. Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν παρά να υπερασπίζονται τα ελληνικά εδάφη, όταν απειλούνται. «Ζήτημα αποστρατικοποίηση των νησιών δεν υφίσταται. Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται. Βάση του κυριαρχικού μας δικαιώματος, θα προστατεύουμε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας του ελληνικού κράτους θεωρούμε ότι απειλείται», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ ανάλογη τοποθέτηση έγινε και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνο Φλώρο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ακόμα η συζήτηση για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και τις προσπάθειες να “αναβιώσει”.
Παρουσιάστηκε επίσης και μία έρευνα σχετικά με το πώς βλέπουν Έλληνες και Τούρκοι πολίτες τις σχέσεις των δύο κρατών και αξίζει να σημειωθεί πως και στις δύο πλευρές η συντριπτική πλειοψηφία ζητά ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν, ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο.
Η πέμπτη ημέρα
Οι δηλώσεις του Άλμπερτ Μπουρλά στο Φόρουμ των Δελφών έβγαλαν είδηση, καθώς ο επικεφαλής της Pfizer αποκάλυψε πως οι εκτιμήσεις της εταιρείας είναι πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, ενώ λογικά θα υπάρξει ανάγκη και για τρίτη δόση, περίπου σε 8 με 12 μήνες από τον εμβολιασμό που έχει ήδη ξεκινήσει.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι το 2021 η Ελλάδα θα εισπράξει σχεδόν 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η τέταρτη ημέρα
Η οικονομία “κυριάρχησε” στα πάνελ του Φόρουμ την Πέμπτη (13/5), καθώς η ημέρα άνοιξε με τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, από τον εκδότη του Reporter.gr, Γρηγόρη Νικολόπουλου. Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να προσδοκούν σε 1,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις, με βάση το σχεδιασμό της χώρας.
Πολλά ακόμα πάνελ είχαν στο επίκεντρό τους το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο μίλησαν ο Νίκος Παπαθανάσης, ο Γιάννης Τσακίρης, ο Διοικητής, Νίκος Μαντζούφας, ο Άκης Σκέρτσος, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Στο Φόρουμ συμμετείχε βεβαίως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας, σε μία πιο πολιτική τοποθέτηση.
Από τις συμμετοχές της τέταρτης ημέρας ξεχώρισαν ακόμα αυτές του Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και του Τόνι Μπλερ.
Η τρίτη ημέρα
Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίτης ημέρας του Φόρουμ και παρέλασαν στελέχη από όλες τις ελληνικές τράπεζες. Φιλοξενήθηκε, ομως και ο υπουργός Υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο οποίος εξέφρασε την πίστη του πως το κύμα κόκκινων δανείων που προκύπτει από την πανδημία είναι διαχειρίσιμο.
Μεγάλου, Καραβίας, Μυλωνάς και Ψάλτης, αναφέρθηκε από τη μεριά του στις προκλήσεις του μέλλοντος για τις τράπεζες, καθώς, όμως και στην υποχρέωσή τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Έγιναν, όμως, συζητήσεις και για τις επενδύσεις, με την τοποθέτησή του CEO της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου, να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους δεσμεύθηκαν πως η Πολιτεία θα κάνει από την πλευρά της ό,τι είναι απαραίτητο για την προσέλκυση επενδυτών.
Η δεύτερη ημέρα
Η Ενέργεια είχε την τιμητική της την Τρίτη (11/5), δεύτερη ημέρα του Φόρουμ των Δελφών. Η Ελλάδα επανέρχεται ως σημαντική είσοδος φυσικού αερίου στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον EastMed, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας για το φυσικό αέριο ανέφερε ότι είναι έτοιμη κατά 99%.Τις προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας στην Ανατολική Μακεδονία συζήτησαν σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου και ο αντιπρόεδρος & Project Director της Gastrade Κωστής Σιφναίος. Τις αποφάσεις των κυβερνήσεων για το διαβατήριο εμβολιασμού και το κατά πόσο μπορεί να συμβαδίζει με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συζήτησαν η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε νωρίτερα σήμερα με τον δημοσιογράφο κ. Τάσο Τέλλογλου. Ο κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφέρθηκε στις ψηφιακές συντάξεις, αλλά και στη μεταρρύθμιση που αφορά την επικουρική ασφάλιση.
Η πρώτη ημέρα
Η έναρξη του Φόρουμ έγινε με εισαγωγική ομιλία από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έδωσε έμφαση στα μηνύματα της φετινής χρονιάς, ως της 200ης επετείου από την Επανάσταση του 1821.
Την πρώτη ημέρα ξεχώρισαν ακόμα τα πάνελ για την υγεία και τη Ναυτιλία, ενώ φυσικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσες.
Στα της οικονομίας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως η Ελλάδα θα μπορούσε να περιμένει μία πρώτη εκταμίευση πόρων μέσα στον Ιούλιο.
Η συζήτηση για το σχεδιασμό της ΕΕ για τον καρκίνο ήταν επίσης, εξαιρετική, όπως όμως και οι τοποθετήσεις για τη Ναυτιλία από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Πλακιωτάκη, αλλά και τον Ευάγγελο Μαρινάκη.
Ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τους προθέσεις του Τζο Μπάιντεν έδωσε στην τοποθέτησή του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος