Ο πολυπράγμων δισεκατομμυριούχος entrepreneur Έλον Μασκ μετά την αυτοκίνηση και το διάστημα φαίνεται πώς έχει βάλει στόχο να ανατρέψει τα δεδομένα και στον χώρο του διαδικτύου. Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου (πίσω από τον Jeff Bezos της Amazon) βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα της Starlink, η οποία αναμένεται να κάνει δυναμική είσοδο και στην ελληνική αγορά, ακόμα και εντός του 2021.
Μέσω της νέας υπηρεσίας της SpaceX, o Έλον Μάσκ θέλει να γίνει ο νέος “βασιλιάς” του διαδικτύου καθώς στόχος της εταιρείας είναι η προσφορά γρήγορων συνδέσεων Internet σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου χρησιμοποιώντας το δίκτυο δορυφόρων της εταιρείας.
Μετά από αρκετά χρόνια παραμονής σε στάδιο ανάπτυξης ως παράρτημα της SpaceX, η Starlink το 2021 “τρέχει” με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που την αποκαλούν το next big thing στην τεχνολογία του διαδικτύου. Η καινοτόμα υπηρεσία δορυφορικού internet, η οποία φέρει την υπογραφή του ιθύνοντα νου της Tesla, εξυπηρετεί πιλοτικά περισσότερους από 10.000 πελάτες διεθνώς, μεγάλη μερίδα των οποίων πριν την έλευση της Starlink δεν είχε οποιουδήποτε είδους διαδικτυακή κάλυψη.
Ποια είναι η Starlink
Πέρα από παράρτημα της ίδιας της SpaceX, το όνομα Starlink χρησιμοποιείται επίσης για το ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο δορυφόρων της αμερικανικής εταιρείας αεροδιαστημικής τεχνολογίας. Η ανάπτυξη του δικτύου ξεκίνησε το 2015 και οι πρώτοι δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά το 2018.
Την επόμενη τριετία η SpaceX έθεσε σε τροχιά περισσότερους από 1.000 δορυφόρους Starlink. Η βασική ιδέα πίσω από το εγχείρημα του Έλον Μασκ για το διαδίκτυο, είναι η χρήση των προαναφερθέντων δορυφόρων για την παροχή διαδικτυακών συνδέσεων ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της γης, με πολύ υψηλότερες, από τις συνηθισμένες, ταχύτητες.
“Οι υπηρεσίες Starlink είναι κατάλληλα σχεδιασμένες για τις περιοχές του πλανήτη όπου η συνδεσιμότητα αποτελεί ένα βασικό ζήτημα. Χωρίς τα προβλήματα που συνοδεύουν τις παραδοσιακές επίγειες υποδομές, η Starlink προσφέρει υψηλές ταχύτητες broadband internet σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι διαθέσιμη” αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Αυτή τη στιγμή, οι διαδικτυακές υπηρεσίες της SpaceX είναι διαθέσιμες σε συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας, ωστόσο η εταιρεία σχεδιάζει ήδη τα επόμενα της βήματα, θέτοντας σε εφαρμογή, ήδη από τον Ιανουάριο, ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου υψηλών ταχυτήτων το οποίο θα μπορεί να προσφέρει κάλυψη σε όλο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Έλον Μασκ στόχος της εταιρείας είναι η υπηρεσία της Starlink να καταστεί διαθέσιμη παγκοσμίως μέχρι τα μέσα του 2022, οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως ο ρυθμός επέκτασης της υπηρεσίας στις διεθνείς αγορές θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση του επιτυχημένου προγράμματος εκτόξευσης δορυφόρων.
Πόσο γρήγορο είναι το δίκτυο της Starlink
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Starlink, “οι χρήστες θα μπορούν μέσω της νέας υπηρεσίας να απολαμβάνουν ταχύτητες από 50 έως 150 megabits το δευτερόλεπτο” ενώ η εταιρεία δεσμεύεται για ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες καθώς θα μπαίνουν σε τροχιά περισσότεροι δορυφόροι και θα βελτιώνονται οι τεχνολογικές υποδομές της SpaceX.
Χαρακτηριστικά, ο Έλον Μασκ ο οποίος ηγείται του προγράμματος της Starlink, με ανάρτηση στο Twitter το Φεβρουάριο δήλωσε πως “η Starlink θα προσφέρει μέχρι το τέλος του 2021, ταχύτητες έως και 300 Mbps“.
Ποια η διαφορά με τα δίκτυα οπτικών ινών
Το δορυφορικό διαδίκτυο (Internet over Satellite) συνιστά την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών (broadband) με υψηλές ταχύτητες η οποία επιτυγχάνεται μέσω δορυφόρου. Το δορυφορικό διαδίκτυο μπορεί να υποστηρίξει πλήθος εφαρμογών όπως είναι η τηλεκπαίδευση, τηλεϊατρική, VoIP, περιήγηση στον παγκόσμιο Ιστό, μετάδοση βίντεο μέσω διαδικτύου, Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ATM), διασύνδεση λογισμικού ERP, εγκατάσταση WiFi, Hot Spots κ.τ.λ ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή περιοχής.
Αυτή τη στιγμή οι συνδέσεις διαδικτύου οι οποίες στηρίζονται στη χρήση οπτικών ινών προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες upload και download από τις δορυφορικές συνδέσεις. Οι μέγιστες ταχύτητες της Starlink αυτή τη στιγμή φτάνουν μόλις τα 150 Mbps, αρκετά μικρότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των οπτικών ινών.
Παρ’ όλα αυτά, η Starlink φαίνεται να έχει την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Στηριζόμενη στην δορυφορική τεχνολογία της SpaceX, η εταιρεία ισχυρίζεται πως μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις ταχύτητες internet τοποθετώντας σε τροχιά τους δορυφόρους σε χαμηλότερο υψόμετρο (60 φορές πιο κοντά στην επιφάνεια της γης), μειώνοντας έτσι την απόσταση που θα πρέπει να διανύσει το σήμα.
Επιπλέον, το βασικό πλεονέκτημα των δορυφορικών συνδέσεων έγκειται στο γεγονός πως η χρήση οπτικών ινών προϋποθέτει μεγάλες επενδύσεις για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των απαραίτητων υποδομών. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πολλές περιοχές ακόμα και τεχνολογικά προηγμένων χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα συνδεσιμότητας.
Ειδικά για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιωτικά συμπλέγματα ή σε βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, το δορυφορικό διαδίκτυο ενδέχεται να αποτελέσει ιδιαίτερα συμφέρουσα λύση καθώς στις περιοχές αυτές είτε υπάρχει έλλειψη αντίστοιχων επίγειων υποδομών, όπως για παράδειγμα η σύνδεση ADSL που αποτελεί τον κύριο τρόπο ευρυζωνικής σύνδεσης, είτε δεν υπάρχει διεθνής διασύνδεση που να δίνει ικανοποιητική ταχύτητα σε προσιτές τιμές. Εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως η Starlink, αλλά και αντίστοιχοι πάροχοι δορυφορικού internet (HughesNet, Viasat κ.α.) έρχονται για να καλύψουν αυτό το χάσμα, το οποίο παραμένει σημαντικό ιδίως στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Πόσο κοστίζει η υπηρεσία της Starlink
Η SpaceX έχει ξεκινήσει ήδη να δέχεται προπαραγγελίες από ενδιαφερόμενους πελάτες για την beta έκδοση της Starlink. Το κόστος ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 99 δολάρια το μήνα, συμπεριλαμβανομένων φόρων και ειδικών τελών, ενώ το ειδικό δορυφορικό πιάτο για τη σύνδεση στο δίκτυο κοστίζει 500 δολάρια. Η τιμή της Starlink μπορεί να φαντάζει εκ πρώτης όψεως ακριβή, ο Έλον Μασκ ωστόσο υποστηρίζει πως η υπηρεσία μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στο εγγύς μέλλον, ειδικά στους κατοίκους των περιοχών που μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόσβαση σε μια αξιόπιστη σύνδεση διαδικτύου.
Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο των τελικών διαπραγματεύσεων με την αμερικανική εταιρεία, η οποία δεν αποκλείεται να προσφέρει τις υπηρεσίες της ακόμα και εντός του 2021.
Οι συζητήσεις για το project ξεκίνησαν στα τέλη του 2020, ενώ πέρα από το αρμόδιο υπουργείο η SpaceX βρίσκεται σε συνομιλίες και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Βασικό ρόλο στην επικείμενη είσοδο της Starlink στην ελληνική αγορά έχει αναλάβει ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα.
Η εμπλοκή του Έλον Μασκ στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών δεν αποκλείεται να αποτελέσει το έναυσμα για την ουσιαστική αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών, οι οποίες παραμένουν αρκετά πίσω από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.