Στ. Πέτσας: “Πιθανότατα 20-24 Μαΐου το άνοιγμα Βρεφονηπιακών – Παιδικών Σταθμών”

20-24 Μαΐου πιθανότατα το άνοιγμα των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε σημείο της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», το πρωί της Πέμπτης.

Η συνέντευξη ανά σημείο

Για την πορεία των εμβολιασμών

«Η ανακοίνωση του εμβολιασμού νεότερων ηλικιών έδωσε μία ανακούφιση στην κοινωνία μας, καθώς πρόκειται για παραγωγικές ηλικίες, για τις ηλικίες δηλαδή εκείνες που δουλεύουν καθημερινά και θα πρέπει να μετακινούνται με μεγαλύτερη άνεση. Μέσα στον Μάιο, αναμένουμε πολλά εκατομμύρια εμβολιασμών. Χθες, μάλιστα, σπάσαμε και το φράγμα των 100.000 εμβολιασμών την ημέρα και αυτό θα βοηθήσει πραγματικά να φτάσουμε, μέσα στον Ιούνιο, στο σημείο που όποιος θέλει να κάνει εμβόλιο, να μπορεί να εμβολιάζεται την επόμενη κιόλας ημέρα. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, χθες, είναι σαφές ότι θα έχουμε ξεπεράσει τους 5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαΐου, άρα είναι προφανές -με βάση τον προγραμματισμό των δόσεων από όλες τις εταιρείες- ότι από τον Ιούνιο και μετά θα υπάρχει πληθώρα εμβολίων για όλους.  

Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα ήταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων στην πρώτη φάση, δηλαδή τους μήνες από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο, για τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδίως στην επαρχία. Αυτό το ποσοστό αναμένουμε ότι θα αυξηθεί πολύ γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες. Εάν και τότε διαπιστώσουμε κάποια «αντίσταση», τότε θα πρέπει να εξετάσουμε εάν οι θεωρίες συνωμοσίας και όλα αυτά τα θέματα που οδηγούν σε κάποια επιφυλακτικότητα, έχουν βρει κάποιο έρεισμα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πιστεύω, όμως, ότι δεν είμαστε εκεί. Ας μην ξεχνάμε ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών έχει συμβεί τον τελευταίο μήνα. Είναι, πάντως, σαφές ότι διαθέσιμα εμβόλια θα υπάρχουν, όλο το επόμενο διάστημα, για όλους.»

Για τους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

«Είναι μία συζήτηση που, το τελευταίο διάστημα, έχει γίνει και με το συναρμόδιο υπουργείο -το Υπουργείο Εργασίας που έχει υπό την ευθύνη του τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών εποπτεύει τους δημοτικούς- αλλά και με την Επιτροπή. Τα βασικά επιχειρήματα, από την πλευρά των ειδικών, είναι ότι τα παιδιά είναι πιο δύσκολο -σε αυτήν την ηλικία- να υποβληθούν σε αξιόπιστα self tests και να φορούν μάσκα. Για αυτούς τους λόγους, πηγαίνουμε μία με δύο εβδομάδες πιο πίσω σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων μας. Πιθανότατα, μιλάμε για άνοιγμα των παιδικών και των βρεφονηπιακών σταθμών στο διάστημα 20 με 24 Μαΐου. Είμαστε συνεχώς σε συνεννόηση με την Επιτροπή των ειδικών και το θέμα θα ξανασυζητηθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις.»

Για το Νομοσχέδιο για τα Ζώα Συντροφιάς

Υπάρχει ένας δημόσιος διάλογος για το θέμα, γιατί αφορά σχεδόν κάθε ελληνικό νοικοκυριό, καθώς ένας στους δύο Έλληνες έχει στο σπίτι του κάποιο κατοικίδιο. Η άτυπη διαβούλευση που χρειάστηκε για το θέμα, ολοκληρώθηκε. Το Σχέδιο Νόμου βρίσκεται πλέον στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία το επεξεργάζεται νομοτεχνικά και είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε δημόσια διαβούλευση για δύο εβδομάδες, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Έχει γίνει ήδη πολλή δουλειά. Το Σχέδιο Νόμου μιλάει για αναπαραγωγή με κανόνες, για υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, αλλά και των Δήμων, για προστασία των αδέσποτων ζώων σε οργανωμένα καταφύγια, μιλάει για στείρωση, για θέματα που έχουν να κάνουν με τη σήμανση των ζώων, καθώς και για πλατφόρμες που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση τόσο των δεσποζόμενων, όσο και των αδέσποτων ζώων. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πλέγμα παρεμβάσεων, το οποίο θα επιτρέψει να κάνουμε πράξη μία προεκλογική μας δέσμευση: «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο». Η άτυπη περίοδος διαβούλευσης αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι ήταν κρίσιμη και, τις επόμενες ημέρες, περνάμε στη δημόσια διαβούλευση.

Μία πολύ σημαντική τομή, επίσης, που φέρνει το Σχέδιο Νόμου που έχουμε επεξεργαστεί, είναι το πρόγραμμα «Άργος», το οποίο φροντίζει να υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι, αφενός, για να κατασκευαστούν καταφύγια στους Δήμους που δεν διαθέτουν καταφύγια αδέσποτων ζώων, και αφετέρου, προκειμένου οι Δήμοι να μπορούν να κάνουν όσα προβλέπει το Νομοσχέδιο και σχετίζονται με τη σήμανση, την κτηνιατρική φροντίδα και τη στείρωση όπου χρειάζεται. Μέχρι σήμερα, οι πόροι για τους οποίους μιλάμε ήταν πολύ περιορισμένοι. Ήταν περίπου 600.000 ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πλέον, μιλάμε για ένα ποσό που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες υποδομές και τα 15 εκατ. ευρώ, ετησίως, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τη δυνατότητα των Δήμων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Επομένως, αλλάζουμε ταχύτητα και μαζί με τις αρμοδιότητες μεταφέρουμε σοβαρούς πόρους στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου με τη σειρά της να μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Παράλληλα, στα μητρώα θα υπάρχει μία πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή, γεγονός που θα επιτρέψει μία πολύ καλύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και έναν πολύ καλύτερο έλεγχο απέναντι σε εκείνους που παραβιάζουν το προβλεπόμενο πλαίσιο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria