Ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, μετά την «αεροπειρατεία» στο αεροσκάφος της Ryanair και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που απο χθες στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο έχει εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά του Μινσκ και του καθεστώτος Λουκασένκο.
Οι επόμενες κινήσεις της Ε.Ε. θα τεθούν επί τάπητος στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής, η ατζέντα της οποίας αναμενόμενα άλλαξε, έπειτα από τις πρωτοφανείς χθεσινές εξελίξεις.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι Ευρωπαίους αξιωματούχους, στη διάσκεψη των «27» θα συζητηθούν αρκετές επιλογές, όπως:
- η απαγόρευση στα αεροσκάφη της Belavia, του εθνικού αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, να προσγειώνονται στα αεροδρόμια των κρατών – μελών της Ε.Ε.
- η ανακήρυξη του εθνικού εναέριου χώρου της Λευκορωσίας ως μη ασφαλή, κίνηση που ισοδυναμεί επί της ουσίας με αποκλεισμό πτήσεων πάνω από τη χώρα
- η επέκταση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί παλαιότερα – για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων – σε αξιωματούχους του Μινσκ, όπως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Τις πρώτες δύο επιλογές, άλλωστε, ανέδειξε και το Παρίσι, καθώς σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της εξετάζουν τη λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων η αναστολή πτήσεων πάνω από τη Λευκορωσία, καθώς και ο «αποκλεισμός» της Belavia.
Το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται, επιπρόσθετα, και οι μεταφορικές συνδέσεις της Ε.Ε. με τη Λευκορωσία δια ξηράς.
Υπέρ αυστηρών κυρώσεων τάσσεται όμως και η πλευρά της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, με στενό συνεργάτη της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια να καλεί σε «αποκλεισμό» του εναέριου χώρου της χώρας, αλλά και ευρύτερες κυρώσεις στους νευραλγικούς για το Μινσκ τομείς παραγωγής πετρελαίου και ποτάσας, που αποφέρουν σημαντικά κέρδη στο καθεστώς Λουκασένκο.
Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Λευκορωσίας έχουν διαταραχθεί σημαντικά από πέρυσι, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών, που έφεραν τον περασμένο Δεκέμβριο νέο κύμα κυρώσεων κατά του Λουκασένκο και άλλα μέλη του καθεστώτος. Οι Βρυξέλλες, σχολιάζουν οι FT, ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να αποσπάσουν το Μινσκ από την «τροχιά» της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο οι χθεσινές εξελίξεις υπογραμμίζουν πως η επιδίωξη αυτή μοιάζει χαμένη υπόθεση.