«Καλπάζει» διεθνώς το ψηφιακό πορτοφόλι - Στα 2,4 τρισ. δολ. οι πληρωμές μέσω κινητού φέτος - OlaDeka

«Καλπάζει» διεθνώς το ψηφιακό πορτοφόλι – Στα 2,4 τρισ. δολ. οι πληρωμές μέσω κινητού φέτος

Εκτίναξη στη χρήση και την αξία των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω κινητού τηλεφώνου διεθνώς, έφεραν οι συνθήκες της πανδημίας του Covid-19 και η συνεχιζόμενη διεθνής στροφή προς α- χρήματες κοινωνίες.

Το «ψηφιακό πορτοφόλι» κερδίζει έδαφος αλματωδώς, καθώς θεωρείται ένας πιο βολικός και ασφαλέστερος τρόπος διαχείρισης του χρήματος. Και με την επιτάχυνση στην ψηφιοποίηση που έφερε η πανδημική κρίση, οι προοπτικές περαιτέρω ανόδου στις διεθνείς πληρωμές που γίνονται ανέπαφα με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, διαγράφονται θεαματικές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Finaria.it, τα ψηφιακά πορτοφόλια διεθνώς θα φτάσουν φέτος σε αξία 2,4 τρισ. δολαρίων, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 24%. Η τάση ισχυρής ανόδου προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, με τη συνολική αγορά των mobile wallets να φτάνει στα 3,5 τρισ. δολ. μέχρι το 2023.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, η αξία των συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου διπλασιάστηκε. Το 2018, η διεθνής αγορά των mobile wallets ανερχόταν σε 755,6 δισ. δολ. και στους επόμενους δώδεκα μήνες η αξία εκτοξεύθηκε κατά 90%, σε περίπου 1,2 τρισ. δολ., όπως αποκαλύπτει έρευνα της Statista.

Το 2020, οι πληρωμές μέσω κινητού έσπασαν διεθνώς το φράγμα των 2 τρισ. δολ. εξαιτίας της μεγαλύτερης ψηφιοποίησης που έφερε η κρίση του κορονοϊού. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η αξία των συναλλαγών αναμένεται να ενισχυθεί κατά μισό δισ. δολ. επιπλέον το 2021, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 107% μέσα σε μια διετία. Μέχρι το 2023, οι πληρωμές με ψηφιακό πορτοφόλι προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά 40% και μέχρι το 2025, η αγορά των mobile wallets διεθνώς αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 4,6 τρισ. δολ.

Η μέση αξία συναλλαγής ανά χρήστη για ανέπαφες πληρωμές σε POS μέσω κινητού τηλεφώνου υπολογίζεται σε 1.670 δολ. το 2021, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 25% σε σχέση με την αξία της συναλλαγής ανά χρήστη το 2019. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 22% τα επόμενα δύο χρόνια, φτάνοντας τα 2.051 δολ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν το ψηφιακό πορτοφόλι για τη διαχείριση των πληρωμών τους, παρουσιάζει επίσης τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια. Το 2019, 901 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς χρησιμοποιούσαν αυτή τη μέθοδο πληρωμών. Σύμφωνα με την έρευνα της Statista, ο αριθμός των χρηστών αναμένεται να εκτιναχθεί σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο το 2021, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 11%. Μέχρι το 2023, ο συνολικός αριθμός όσων θα χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για ανέπαφες πληρωμές αναμένεται να ενισχυθεί σε 1,7 δισεκατομμύρια διεθνώς.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια γνώρισαν απήχηση, καθώς εξάλειψαν την ανάγκη μεταφοράς χρημάτων, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες κλοπής ή απώλειας. Επιτρέπουν ανέπαφες πληρωμές, απλά περνώντας το κινητό (την εφαρμογή smartphone) πάνω από το τερματικό πληρωμής του εμπόρου. Οι μεταφορές δεδομένων πραγματοποιούνται μέσω της τεχνολογίας NFC (ασύρματη τυπική επικοινωνία με το πρότυπο κοντινού πεδίου) ή με σάρωση ενός κώδικα γρήγορης απόκρισης (QR) για την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής τραπεζικής μεταφοράς.

Η ApplePay, το Google Wallet, το WeChat Pay και το AliPay ηγούνται της αγοράς του ψηφιακού πορτοφολιού.

Γενικά, η αγορά του ψηφιακού πορτοφολιού κυριαρχείται από τις ασιατικές χώρες, με την Κίνα ως παγκόσμιο ηγέτη. Οι συνθήκες στην αγορά της Κίνας έπαιξαν τεράστιο ρόλο για το ότι το ψηφιακό πορτοφόλι έγινε τόσο δημοφιλές. Οι υποδομές υπήρχαν ήδη  και επιπλέον, οι πιστωτικές κάρτες δεν κατάφεραν ποτέ να κερδίσουν την δημοφιλία που είχαν παντού αλλού. 

Σύμφωνα με την έρευνα της Statista, η αξία συναλλαγών της κινεζικής αγοράς προβλέπεται να φτάσει τα 1,3 δισ. δολάρια το 2021. Μέχρι το 2023, η χώρα αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από το 50% όλων των πληρωμών πορτοφολιών για κινητά.

Οι δυτικές χώρες παραμένουν ακόμη πολύ πίσω στη χρήση των ψηφιακών πορτοφολιών, με τους περισσότερους ανθρώπους να προτιμούν μετρητά, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου στον κόσμο, με συναλλαγές αξίας 465,1 δισ. δολαρίων, σχεδόν τρεις φορές λιγότερες σε σύγκριση με την Κίνα. Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με την αξία των συναλλαγών να αυξάνεται κατά 49%, στα 698 δισ. δολάρια το 2023.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία ψηφιακών πορτοφολιών και αναμένεται να φτάσει σε αξία συναλλαγών τα 98,5 δισ. δολ. το 2021, καταγράφοντας άλμα 195% σε δύο χρόνια. Μέχρι το 2023, οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου σε POS στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθούν κατά 60% και να φτάσουν στα 157,8 δισ. δολάρια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria