Συνωστισμός στην έξοδο από την Τουρκία, ρεκόρ απώλειας κεφαλαίων

Αρχική » Κόσμος » Συνωστισμός στην έξοδο από την Τουρκία, ρεκόρ απώλειας κεφαλαίων

Οι καθαρές εκροές επενδύσεων από τη χώρα ανήλθαν σε 5,7 δισ. δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απώλεια από τότε που άρχισε να τηρείται αρχείο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ρεκόρ απώλειας ξένων επενδυτικών κεφαλαίων υπέστη η Τουρκία τον Μάρτιο, όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και τον αντικατέστησε με ένα υποστηρικτή των χαμηλών επιτοκίων.

Οι καθαρές εκροές επενδύσεων από τη χώρα ανήλθαν σε 5,7 δισ. δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απώλεια από τότε που άρχισε να τηρείται αρχείο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 6,17 δισ. δολάρια, καθώς επιδίωξε να υπερασπιστεί τη λίρα ενάντια σε ένα ξέσπασμα πωλήσεων.

Ξένοι επενδυτές εγκατέλειψαν τις τουρκικές αγορές το προηγούμενο έτος καθώς η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για να υποστηρίξει το κυβερνητικό σχέδιο για αύξηση των δανείων. Η πολιτική αυτή διεύρυνε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 5,1% του ΑΕΠ. Η τράπεζα αναγκάστηκε να δαπανήσει δεκάδες δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα υπερασπιζόμενη τη λίρα κατά την έξοδο κεφαλαίων, αφήνοντας τα καθαρά αποθέματα σε βαθιά αρνητικό έδαφος.

Κάποιοι επενδυτές είχαν επιστρέψει στην Τουρκία τον Νοέμβριο, όταν ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας Νάτσι Αγκμπάλ ξεκίνησε την τετράμηνη θητεία του. Αύξησε τα επιτόκια στο 19% από 10,25% και δεσμεύθηκε για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, εάν χρειαστεί, για να επιβραδύνει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Η λίρα διαπραγματεύτηκε με πτώση 0,4% στα 8,3 ανά δολάριο την Τρίτη, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των 8,58 ανά δολάριο, όπου είχε υποχωρήσει λίγο πριν την άφιξη του Αγκμάλ.

Ο Σαχάπ Καβτσίολγου, αντικαταστάτης του Αγκμπάλ, έχει συμμεριστεί την αποστροφή του Ερντογάν για υψηλά επιτόκια, εγείροντας φόβους μεταξύ των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια παρά τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιταχύνθηκε στο 17,1% τον Απρίλιο από 16,2% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές μετά την Αργεντινή που επλήγη από την κρίση.

Η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 19% μετά την τοποθέτηση του Καβτσίογλου, ο οποίος αναφέρει ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα κορυφώθηκε τον προηγούμενο μήνα και θα μειωθεί σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, αρνήθηκε να πει εάν είναι έτοιμος να αυξήσει τα επιτόκια εάν χρειαστεί.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι το έλλειμμα ισοζυγίου του Μαρτίου μειώθηκε κατά 2,12 δισ. δολάρια από τον ίδιο μήνα του 2020 σε 3,33 δισ. δολάρια. Το κυλιόμενο έλλειμμα 12 μηνών ανήλθε σε 36,19 δισεκατομμύρια δολάρια, ή λίγο περισσότερο από το 5% που αναφέρθηκε για το 2020.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια