Επιχειρήσεις: Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιδότηση πάγιων δαπανών

O οικονομολόγος Αγαμέμνων Σταυρόπουλος έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τη διαδικασία, αλλά και τους δικαιούχους επιδότησης των λειτουργικών δαπανών

Αρχική » Ελλάδα » Επιχειρήσεις: Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιδότηση πάγιων δαπανών

Έναν χρήσιμο οδηγό με επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιδότηση των λειτουργικών πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων παρουσίασε ο οικονομολόγος Αγαμέμνων Σταυρόπουλος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ1, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία, αλλά και τους δικαιούχους επιδότησης των λειτουργικών δαπανών.

Αναλυτικά:

1. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υπαγωγής;

Πρέπει να είναι πληττόμενη από την πανδημία η επιχείρηση και θα πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν εργαζόμενο εξαρτημένης εργασίας με πλήρη απασχόληση.

Πρέπει επίσης να παρουσιάζει πτώση τζίρου το 2020 τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2019.

Ουσιαστικά δημιουργείται ένας κουμπαράς με τον οποίο η επιχείρηση μπορεί να πληρώσει είτε φορολογικές υποχρεώσεις, είτε ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

2. Σε σχέση με την πτώση τζίρου, θα υπάρξει μέριμνα για επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα νέα υποκαταστήματα;

Λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της πτώσης του τζίρου το εάν υπάρχει νέο υποκατάστημα το 2019 ή το 2020. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνονται υπόψη οι ζημιές και όχι η πτώση του τζίρου.

3. Υπάρχει ανώτατο όριο ενίσχυσης;

Δεν μπορεί μια επιχείρηση να επιδοτηθεί με ποσό πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, ή με ποσό μεγαλύτερο από το 90% των ζημιών που είχε.

4. Υπάρχει υποχρέωση διατήρησης προσωπικού;

Ναι, θα πρέπει η επιχείρηση μέχρι τις 31/12/2021 να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό.

5. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα;

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου. Προϋπόθεση για να μπει κάποιος στο σύστημα είναι να έχει υποβληθεί η δήλωση του 2020.

6. Πότε θα ξεκινήσει ο συμψηφισμός;

Στόχος είναι οι συμψηφισμοί να ξεκινήσουν 1η Ιουλίου.

7.Θα προσμετρούνται οι ενισχύσεις που έχουν ήδη δοθεί;

Θα συνυπολογιστεί η όποια βοήθεια έχουν ήδη λάβεις οι επιχειρήσεις που θα μπουν στο πρόγραμμα αυτό μαζί με την πτώση του τζίρου τους και την ζημιά που παρουσιάζουν.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια