Αγρότες Καστοριάς – Φλώρινας σε Λιβανό: Ανοίξτε την Κρυσταλλοπηγή τώρα!

“Πρόβλημα με την είσοδο των εργατών στο πρωτογενή τομέα από όμορες τρίτες χώρες”

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Αγρότες Καστοριάς – Φλώρινας σε Λιβανό: Ανοίξτε την Κρυσταλλοπηγή τώρα!

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΙ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ  Π.Ε ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – Π.Ε ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Τετάρτη, 05 Μαΐου 2021
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κο Λιβανό.

​​   Αξιότιμε κε Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την είσοδο των εργατών στο πρωτογενή τομέα από όμορες τρίτες χώρες και να ζητήσουμε άμεση επίλυση αυτού.

Η μετάκληση εργατών στον πρωτογενή τομέα από τρίτες χώρες γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του ν.4251/2014 ( ΦΕΚ Ά 80) και οι οποίες ισχύουν μέχρι 30-09-2021.

Οι διατάξεις αυτές είναι: α) ν.4783/21, άρθρο 16( ΦΕΚ Ά 38), β) ν.4798/21, άρθρο 265 ( ΦΕΚ Ά 62) και γ) Εγκύκλιος Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής αρ. 10776/29-04-2021.

Παρόλο που είναι ξεκάθαρο το νομοθετικό πλαίσιο για την είσοδο των εργατών στον πρωτογενή τομέα και καλύπτει τα θέματα υγειονομικής ασφάλειας η είσοδος αυτών στην περιοχή μας είναι ουσιαστικά αδύνατη λόγω της μη λειτουργίας του συνοριακού σταθμού της Κρυσταλλοπηγής που υπάρχει στην περιοχή μας.

Η όδευση των εργατών προς τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς ο οποίος λειτουργεί, είναι αδύνατη και λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης  που υπάρχει από την περιοχή μας αλλά και εξαιτίας του μεγάλου χρόνου αναμονής που υπάρχει εκεί λόγω φόρτου εργασίας.

Κατόπιν του σοβαρού ζητήματος που έχει προκύψει λόγω έλλειψης εργατών στον πρωτογενή τομέα και της ασφυκτικής πίεσης του χρόνου που υπάρχει για την διεκπεραίωση των εποχικών εργασιών οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και κάποιες από αυτές θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί ‘’ΧΘΕΣ’’ , παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για το άνοιγμα εισόδου του συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής για τους εργάτες πρωτογενή τομέα διότι η ΜΗ διευθέτηση  αυτού του προβλήματος θα επιφέρει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες στις εκμεταλλεύσεις του πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

ΜΕ ΤΙΜΗ1. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΣΟΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ2. Τ.Ο.Ε.Β. ΠΡΕΣΠΩΝ3. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ4. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ 

ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ5. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΜΑΚΕΔΝΟΣ¨ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 6. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ7. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ 

         ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ8. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΥ9. ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ «Γ.Ε.Ο.Κ»10. Τ.Ο.Ε.Β ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ11. Τ.Ο.Ε.Β ΚΟΡΗΣΟΥ12. Τ.Ο.Ε.Β ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΣ13. Τ.Ο.Ε.Β ΒΡΑΧΟΥ

     Πίνακας Αποδεκτών1. Βουλευτές Π.Ε  Καστοριάς & Π.Ε Φλώρινας2. Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κο Κασαπίδη Γεώργιο3. Επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κα Αντωνίου Μαρία   4. Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κο Άμπα Βασίλειο5. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Φλώρινας κο Κιοσέ Ιωάννη6. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καστοριάς κο Σαββόπουλο Δημήτριο  

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια