Προωθείται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας, το οποίο θα επιτρέπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να μπαίνει στο πεδίο ευθύνης των ρυθμιστικών αρχών.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η «μητέρα των μαχών» μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και διαφόρων ανεξάρτητων αρχών, και κυρίως της Εθνικής Επιτροπής Ταχυδρομειών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία κοινοτική οδηγία για τον ανταγωνισμό (European Competition Network Plus).
Η χώρα μας έπρεπε να έχει ενσωματώσει τη συγκεκριμένη οδηγία από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις και διαφωνίες, μεταξύ άλλων, και στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός. Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 30 ανεξάρτητες αρχές αλλά ελάχιστες είναι ενεργές (περίπου μία στις τρεις!).
Το νομοσχέδιο βρίσκεται από τον Απρίλιο στην γενική γραμματεία της κυβέρνησης αλλά καθυστέρησε καθώς υπήρχαν αντιδράσεις κυρίως για το άρθρο 2Α το οποίο, κατά τους άσπονδους φίλους του κ. Λιανού, δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να πάρει αρμοδιότητες από την ΕΕΤΤ μέσω της πρόβλεψης για «οικοσυστήματα». Μέσω της συγκεκριμένης πρότασης, που στηρίζεται στο γεγονός πως σήμερα, όπως έχει υποστηρίξει πολλές φορές ο κ. Λιανός, υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ διαφορετικών κλάδων της οικονομίας (π.χ. οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών παρέχουν και υπηρεσίες ασφάλισης, υπηρεσίες πληρωμών, κ.α.), η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να παρεμβαίνει σε τομείς αρμοδιότητας της ΕΕΤΤ ή άλλων εποπτικών αρχών.
Οσοι διαφωνούν θεωρούν πως κακώς ο κ. Λιανός ήταν πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αφού είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΠ.ΑΝΤ.). Προσθέτουν πως δύο μέλη της συγκεκριμένης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής διαφώνησαν με το μοντέλο του «οικοσυστήματος» που επιτρέπει στην ΕΠ. ΑΝΤ. να παρεμβαίνει σε κλάδους όπου υπάρχει άλλη αρχή που ρυθμίζει την αγορά. Ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ξεκαθαρίσει πως θα παραιτηθεί από τη θέση στην περίπτωση που υπάρξουν ουσιώδεις αλλαγές στο σχέδιο νόμου που παραδόθηκε στην γενική γραμματεία της κυβέρνησης.
Πριν, πάντως, κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση, όπου αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως από φορείς (κρατικούς και ιδιωτικούς) που δεν βλέπουν με καλό μάτι την κινητικότητα που δείχνει ο κ. Λιανός. Ο πρόεδρος της ΕΠ. ΑΝΤ. είναι εξαιρετικά δραστήριος και στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ δεν διστάζει να απαντήσει προσωπικά σε καταγγελίες ή ερωτήματα πολιτών. Πρόσφατα, με αφορμή συζήτηση στο Twitter για το κόστος των χειρουργικών επεμβάσεων στην Ελλάδα είχε απαντήσει πως «έχω ήδη αναγγείλει κλαδική έρευνα της ΕΠ. ΑΝΤ. στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας από τον Ιούνιο».
Το επικείμενο σχέδιο νόμου θα κρίνει πάντως πολλά, όπως λένε στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Υπενθυμίζουν πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε περάσει τον Σεπτέμβριο του 2020, με ρεκόρ ψήφων στη Βουλή, διατάξεις για συμμόρφωση της χώρας με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Τηλεπικοινωνιών. Αν περάσει η πρόβλεψη για τα «οικοσυστήματα» τότε η ΕΕΤΤ δε θα μπορεί να επικαλείται αυτές τις διατάξεις και ανοίγει ο δρόμος για παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών.