Έκθεση σοκ του ΟΗΕ: Η Τουρκία χρησιμοποίησε πρώτη φορά θανατηφόρα ρομποτικά drones

Αρχική » Κόσμος » Έκθεση σοκ του ΟΗΕ: Η Τουρκία χρησιμοποίησε πρώτη φορά θανατηφόρα ρομποτικά drones

Η έκθεση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και καταγράφει επιθέσεις των Killer Robots κατά του στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ που υποχώρησε ενώ βρίσκονταν στα περίχωρα της Τρίπολης

ΗΤουρκία ενοχοποιείται εμμέσως από έκθεση του ΟΗΕπως για πρώτη φορά στην ιστορία χρησιμοποίησε ρομποτικά drone για να πλήξει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ την περίοδο που προέλαυναν προς την Τρίπολη της Λιβύης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ τα αυτόνομα αεροσκάφη κυνήγησαν και επιτέθηκαν στρατεύματα στη Λιβύη χωρίς ανθρώπινο έλεγχο. Τα αυτόνομα αεροσκάφη οπλισμένα με εκρηκτικές συσκευές ενδέχεται να επιχείρησαν στη Λιβύη στις μάχες του 2020.

Η πρώτη αληθινή επίθεση ρομπότ

Εάν είναι αλήθεια, η έκθεση χρονολογεί την πρώτη αληθινή επίθεση ρομπότ σε άνθρωπο στον κόσμο. Η έκθεση εξηγεί με έμμεσο τρόπο το λόγο που οι αντικυβερνητικοί μαχητές του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ υποχώρησαν τον περασμένο Μάρτιο μετά από μια ανεπιτυχή επίθεση στην Τρίπολη, όταν συνάντησαν ένα σμήνος από τηλεκατευθυνόμενα drone.

Ρομπότ δολοφόνοι

«Κυνηγήθηκαν» από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και «θανατηφόρα αυτόνομα όπλα. Οι μαχητές του Xαφτάρ δεν είχαν εκπαίδευση να αντιμετωπίσουν αυτά τα όπλα, ούτε είχαν κίνητρα να υπερασπιστούν την αποτελεσματική χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας και υποχώρησαν σε αταξία», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ και συνεχίζει: «Ενώ βρίσκονταν σε υποχώρηση, υπέστησαν συνεχή παρενόχληση από τα ρομπότ δολοφόνους. Δεν είναι σαφές εάν τα αεροσκάφη ήσαν σε επαφή με ανθρώπινους ελεγκτές κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων ή εάν ήταν άμεσα υπεύθυνοι για τυχόν θύματα ή θανάτους».

Τρομακτικό ορόσημο

Εάν λειτουργούσαν αυτόνομα, το σενάριο που περιγράφεται στην έκθεση πιθανότατα θα σηματοδοτήσει ένα τρομακτικό ορόσημο: Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό αληθινά ανεξάρτητων ρομπότ που επιτίθενται σε ανθρώπους στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, η έκθεση δεν προσδιορίζει σε ποιο επίπεδο αυτονομίας λειτουργούσαν τα ρομπότ.

Φέρουν κάμερες και εκρηκτικά

Τα αεροσκάφη ήταν τύπου quadcopter εξοπλισμένα με κάμερες και μεταφέρουν μικρές εκρηκτικές συσκευές. Εντοπίζουν στόχους και βουτούν από τον αέρα και ανατινάσσονται όταν προσκρούουν. Οι συσκευές που εντοπίστηκαν στη Λιβύη ήταν «πυρομαχικά Kargu-2», που αναπτύχθηκαν στο πεδίο της μάχης της Λιβύης από τις τουρκικές δυνάμεις που συμμάχησαν με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζονταν από τον ΟΗΕ και με βάση την Τρίπολη.

Απεικόνιση από την κατασκευάστρια εταιρεία STM του drone Kargu-2
Απεικόνιση από την κατασκευάστρια εταιρεία STM του drone Kargu-2

Απαγορεύεται η χρήση τους

Η ανάπτυξή τους, σημείωσε η έκθεση του ΟΗΕ, παραβιάζει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 2011 που απαγορεύει στα κράτη μέλη να εμπλακούν στην άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά όπλων στη χώρα. Η μετάβαση σε αυτόνομα όπλα έχει προβλεφθεί από αναλυτές εδώ και χρόνια και οι εκκλήσεις έχουν επιβάλει απαγόρευση τέτοιων συσκευών.

Αντιδράσεις για τα Killer Robots

Μεγάλη είναι και η εκστρατεία για να σταματήσει το Killer Robots από συνασπισμό ακτιβιστών ειρήνης, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς που πιέζουν τα Ηνωμένα Έθνη να υιοθετήσουν μια διεθνή απαγόρευση. «Τα τρέχοντα συστήματα που βασίζονται στη μηχανική μάθηση δεν μπορούν να διακρίνουν αποτελεσματικά έναν αγρότη από έναν στρατιώτη», έγραψε ο αναλυτής ασφαλείας Zachary Kallenborn στο Bulletin of the Atomic Scientists την περασμένη εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Οι αγρότες μπορεί να κρατήσουν ένα τουφέκι για να υπερασπιστούν τη γη τους, ενώ οι στρατιώτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια τσουγκράνα για να χτυπήσουν τα drone».

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια