Η ελληνική Startup δημιούργησε, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, την πρώτη ηλεκτρονική αγροτική βιβλιοθήκη σε 12 γλώσσες και κέρδισε την αναγνώριση του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O.) των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα ανέπτυξε το μεγαλύτερο marketplace αγροτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας τη μοναδική δυνατότητα για απευθείας ψηφιακές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
«Ψηφιακή επανάσταση» στο χώρο της γεωργίας και της αγροτικής παραγωγής κατάφερε να προκαλέσει μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια μια ελληνική Startup. Η πρωτοποριακή ιδέα των ιδρυτών του Wikifarmer, Πέτρου Σάγκου, Χάρη Παριανού και Hλία Σούση, που ξεκίνησε από την Ελλάδα το 2018 με σκοπό να εκπαιδεύσει τους αγρότες στους βέλτιστους τρόπους παραγωγής και να παρέχει ενημέρωση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σύγχρονη γεωργία σε πέντε γλώσσες, εξελίχθηκε μέσα σε λίγους μήνες σε «σημείο αναφοράς» σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γι’ αυτό ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O.) των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε την πλατφόρμα ως «τη Wikipedia του αγροτικού τομέα», υπογραμμίζοντας τον πολύτιμο εκπαιδευτικό και πληροφοριακό της χαρακτήρα (ως ηλεκτρονική αγροτική βιβλιοθήκη), καθώς προσφέρει δωρεάν χιλιάδες πληροφορίες για την καλλιέργεια διαφορετικών ειδών.
Έτσι, μέσα στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας προσέλκυσε πάνω από 8,5 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο και ανέπτυξε σταδιακά πλούσιο περιεχόμενο σε 12 γλώσσες, βοηθώντας αγρότες από 237 χώρες να αναβαθμίσουν την παραγωγή τους και να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικοί. Με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή και τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της γεωργίας, η ελληνική Startup παρουσίασε στις αρχές του 2020 το Wikifarmer marketplace, μια σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα όπου κάθε παραγωγός μπορεί να ανεβάσει τα προϊόντα του και να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Ουσιαστικά, η πλατφόρμα του Wikifarmer έδωσε τη δυνατότητα στους αγρότες να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας σε επιχειρήσεις, εμπόρους και καταναλωτές. Η εμπορική πλατφόρμα του Wikifarmer αποδείχθηκε πως έχει ιδιαίτερη αξία για τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες αγρότες, ειδικά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας COVID-19, αφού έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν περισσότερα κανάλια διανομής των προϊόντων, να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση στους καταναλωτές και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους εμπόρους χονδρικής και τους μεσάζοντες, αυξάνοντας την κερδοφορία τους μέχρι και 300%.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το πρώτο 10μηνο λειτουργίας του marketplace σχεδόν 5.500 αγρότες προώθησαν πάνω από 18.000 μοναδικά προϊόντα και ολοκλήρωσαν περισσότερες από 150.000 πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
Καινοτομία και επιτυχία σε χρόνο-ρεκόρ
Όσον αφορά στην Ελλάδα, μεγάλη ζήτηση υπήρξε για φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται για το μέλι. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ψηφιακή πλατφόρμα του Wikifarmer έδωσε την ευκαιρία σε παραγωγούς μελιού από τον Ψηλορείτη, τη Λέσβο και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας να αποκτήσουν πελάτες όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας πωλήσεις στη Στοκχόλμη, στο Άμστερνταμ και το
Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον συνιδρυτή του Wikifarmer Πέτρο Σάγκο, αυτήν τη στιγμή ο αριθμός των παραγωγών από την Ελλάδα που έχει εγγραφεί στην πλατφόρμα και τη χρησιμοποιεί για την προώθηση αγροτικών προϊόντων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, έχει ξεπεράσει τις 2.000, αλλά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της πλατφόρμα έως το τέλος του έτους θα έχει φτάσει τις 10.000 από όλη τη χώρα. Εξαιτίας της πανδημίας και της ακύρωσης των εμπορικών εκθέσεων ανά τον κόσμο, το Wikifarmer λειτουργεί και ως ένα μέσο έκθεσης και προβολής των αγροτικών προϊόντων: μια παγκόσμια «ψηφιακή βιτρίνα».
Πώς λειτουργεί το marketplace των αγροτικών προϊόντων
Το Wikifarmer marketplace αποτελεί ένα ψηφιακό κανάλι πώλησης αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς, αγρότες και επιλεγμένους εμπόρους απευθείας σε χιλιάδες επιχειρήσεις και καταναλωτές. Έχει σχεδιαστεί με σκοπό να ψηφιοποιεί τις αγορές χονδρικής και να επιλύει βασικές παθογένειες της αγοράς αγροτικών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο
και στο εξωτερικό.
Έτσι, δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα να πουλήσει το προϊόν του σε πολύ περισσότερους αγοραστές, στους καταναλωτές (ιδιώτες) να προσφέρει καλύτερης ποιότητας φρούτα και λαχανικά καθώς και δυσεύρετα αγροτικά προϊόντα (σπάνια μέλια, βότανα κ.λπ.) με άμεση παράδοση και σε καλές τιμές, ενώ στις επιχειρήσεις και στους αγοραστές χονδρικής να παρέχει εγγύηση ποιότητας και επιστροφής χρημάτων.
Πρόσφατα προστέθηκε στην πλατφόρμα και η δυνατότητα online διαπραγμάτευσης καλύτερων τιμών για μεγάλες ποσότητες, αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας Αιτήματος Προϊόντος όπου ο αγοραστής μπορεί να καταχωρίσει το αίτημά του για ένα συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν και να λάβει απαντήσεις από παραγωγούς με συγκεκριμένη προσφορά καλύτερης τιμής σε σχέση με τις αρχικές τιμές, καθώς αυτές αναφέρονται σε μικρές και πολύ μικρές παραγγελίες.
Επίσης, υπάρχει ειδική ενότητα τροφοδοσίας καταστημάτων, όπου καταστηματάρχες εστιατορίων, μίνι μάρκετ και ξενοδοχείων από την Αττική (σε αυτήν τη φάση) μπορούν να παραγγέλνουν φρούτα, λαχανικά, ψάρια, λάδι, μέλι, τυριά και πολλά άλλα προϊόντα και να τα παραλαμβάνουν αυθημερόν ή την επόμενη μέρα, με δωρεάν μεταφορικά ανεξαρτήτως ποσότητας.
Αντίστοιχα, υπάρχει μία λίστα και στη λιανική, όπου και πάλι υπάρχουν προμηθευτές με άμεση παράδοση και ελεγμένη ποιότητα για να εξυπηρετούνται άμεσα οι ιδιώτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Μέσω αυτής της ενότητας εξυπηρετήθηκαν επιτυχημένα χιλιάδες παραγγελίες κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, όπου υπήρχαν προβλήματα διανομής και παράδοσης ακόμα και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Αυτήν τη στιγμή το marketplace του Wikifarmer είναι πλήρως λειτουργικό στην Ελλάδα και στην Τουρκία, με έντονο ενδιαφέρον και από άλλες χώρες με αγροτική παραγωγή, ενώ παρουσιάστηκε πρόσφατα και το Wikifarmer Global Market, το οποίο έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, με πολύ μεγάλη ανταπόκριση κυρίως για ελληνικά προϊόντα.