Πρόσφατα η Ελλάδα προχώρησε στην αγορά 18 συνολικά μαχητικών Rafale F-3R και έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εντάσσει στην πολεμική της αεροπορία, μετά την κατασκευάστρια Γαλλία, το μαχητικό αυτό, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο.
Γράφει ο Χρήστος Καρδαμπίκης
Παράλληλα, οι Γάλλοι εξελίσσουν το μαχητικό με την επόμενη έκδοση F-4, η οποία θα αυξήσει, ακόμα περισσότερο, τις ικανότητές του.
Η εξέλιξη του Rafale, ξεκίνησε το Μάρτιο του 2017, ενώ όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση ανάπτυξης της έκδοσης F-4, υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2019, συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας – επένδυση ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η νέα έκδοση υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2022.
Τα F-4, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα διαθέτουν σύγχρονες τεχνολογίες για τη συνδεσιμότητα των μαχητικών, μέσω προηγμένου λογισμικού και δορυφορικών επικοινωνιών, και χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν την ενσωμάτωση μελλοντικών οπλικών και λειτουργικών συστημάτων.
Αρχικά το νέο Rafale, θα διαθέτει αυξημένες ικανότητες εκτέλεσης αποστολών σε με έμφαση σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον, σε σχέση με το F-3, ενώ αναβαθμίζονται και οι διαδικασίες συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης δεδομένων και η ασφάλεια αυτών, κατά τη διαβίβαση τους από και προς άλλες φίλιες πλατφόρμες.
Επίσης, θα διαθέτει το ενεργό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης RBE2, pod στόχευσης της Talios και σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της Thales, το οποίο αποτρέπει αναδυόμενες απειλές και νέους σύγχρονους αισθητήρες.
Ενδεικτικά, μέσω του υπέρυθρου αισθητήρα έρευνας και ανίχνευσης μέγιστου βεληνεκούς 100 χιλιομέτρων, αεροσκάφος και πύραυλος (MICA NG) μπορούν να εκτελέσουν παθητική υπέρυθρη στόχευση.
Το Rafale F-4, εκτός των MICA NG και Meteor θα πιστοποιηθεί και με τις κατευθυνόμενες βόμβες AASM ( JDAM με με προωθητικό κινητήρα) των 2.200 λιβρών, ενώ θα μπορεί να φέρει υποηχητικούς πυραύλους cruise SCALP-EG, τον πύραυλο ASMP-A με δυνατότητα πυρηνικής κεφαλής μέχρι και Excoset.
Σύμφωνα με τη Dassault τα F-4 θα ολοκληρωθούν σε δύο φάσεις: η πρώτη θα περιλαμβάνει 28 Rafale στην έκδοση F4.1 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και η δεύτερη θα περιλαμβάνει 30 αεροσκάφη στην έκδοση F-4.2 και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2025
Παράλληλα τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν, υπάρχει ένα σχέδιο για την αναβάθμιση όλων των παλαιότερων μαχητικών Rafale στην έκδοση F-4.