Συνέδριο σταθμός από Καθολικούς επιστήμονες: «Εξωγήινη και Τεχνητή Νοημοσύνη πέρα από την Ανθρώπινη»- Για τι μας προετοιμάζουν;

Ένα συνέδριο που διοργανώνεται από έναν ισχυρό οργανισμό της Καθολικής πίστης και ασχολείται με θέματα όπως η νοημοσύνη των εξωγήινων σίγουρα θα προβληματίσει και θα βάλει σε σκέψεις ακόμα και τους “άπιστους”.

Ένα Συνέδριο με τίτλο “Extraterrestrials, AI, and Minds Beyond the Human” (Εξωγήινη, Τεχνητή και Νοημοσύνη πέρα από την Ανθρώπινη) θα πραγματοποιηθεί από την Κοινωνία των Καθολικών Επιστημόνων, στο Hilton Hotel της Ουάσινγκτον, από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου.

Η εκδήλωση θα γίνει επίσης σε ζωντανή μετάδοση. Οι συζητήσεις στο συνέδριο θα παρέχουν επιστημονικές και θεολογικές ιδέες, σχετικά με τα θέματα της πραγματικής και υποθετικής νοημοσύνης, ιδίως εξωγήινης και τεχνητής νοημοσύνης.
«Θα γίνουν 13 ομιλίες. Οι μισές από τις ομιλίες θα αφορούν την εξωγήινη ζωή και θα υπάρξουν ομιλίες από μερικούς μεγάλους εμπειρογνώμονες, σχετικά με αυτό το θέμα », δήλωσε ο Δρ Stephen Barr, πρόεδρος της Εταιρείας Καθολικών Επιστημόνων. Τέσσερις από τους προσκεκλημένους ομιλητές θα συζητήσουν τη δυνατότητα εξωγήινης ζωής από τους αντίστοιχους τομείς σπουδών τους – αστροφυσική, αστροχημεία, εξελικτική βιολογία και καθολική θεολογία.

Η Κοινωνία των Καθολικών Επιστημόνων (SCS) θα πραγματοποιήσει το συνέδριό της για το έτος 2021 και φέτος το θέμα θα αφορά τη μη ανθρώπινη νοημοσύνη.


Ο Πάπας Φραγκίσκος μάλιστα είχε μιλήσει για εξωγήινες επισκέψεις από το 2014. Τότε είχε πει, σχετικά με την επίσκεψη εξωγήινων: «Αν – για παράδειγμα – αύριο έρθει μια αποστολή Αρειανών, και μερικοί από αυτούς έρθουν σε εμάς, εδώ… Αρειανοί, έτσι; Πράσινοι, με μακριά μύτη και μεγάλα αυτιά, όπως αυτοί που ζωγραφίζουν τα παιδιά … Και κάποιος πει: “Αλλά θέλω να βαπτιστώ!” Τι θα συνέβαινε; “
Ο Πάπας Φραγκίσκος τότε παρατήρησε, μιλώντας στο κοινό, ότι το βάπτισμα είναι ανοιχτό σε όλους.


Τώρα βέβαια, ήρθαμε σε σημείο που σε δύο μήνες, η Εταιρεία Καθολικών Επιστημόνων θα πραγματοποιήσει σεμινάριο μη ανθρώπινης νοημοσύνης. Πως αλλάζουν οι καιροί!

Στους ομιλητές θα περιλαμβάνονται οι Jonathan Lunine, διευθυντής του Κέντρου Αστροφυσικής και Πλανητικής Επιστήμης του Cornell, η Karin Öberg, καθηγήτρια Αστρονομίας και διευθύντρια Προπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Simon Conway Morris, πρόεδρος της Εξελικτικής Παλαιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και ο Christopher Baglow, διευθυντής της Πρωτοβουλίας Επιστήμης και Θρησκείας του Ινστιτούτου McGrath για την Εκκλησιαστική Ζωή του Πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ.

Η Karin Öberg είναι ανερχόμενο αστέρι του Χάρβαρντ, που έχει μεταστραφεί στον Καθολικισμό. Είναι ειδήμων στη βιοχημεία που εξελίσσεται σε άλλους πλανήτες, σύμφωνα με τον Barr. « Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός, γιατί στα πρόσφατα χρόνια οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μεγάλους αριθμούς πλανητών, σε τροχιά άλλων κοντινών αστέρων. Μπορούσαν να μάθουν πολλά για αυτούς τους πλανήτες, πόσο απέχουν από το άστρο, πόσο μεγάλοι ήταν, ακόμα και πράγματα για την χημεία του πλανήτη σε κάποιες περιπτώσεις».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η διάλεξη του St. Albert Award θα εκδοθεί από τον Lawrence Principe, καθηγητή των Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Το συνέδριο θα περιλαμβάνει επίσης δύο συνεδρίες- μία για παρουσιάσεις σχετικά με το θέμα του συνεδρίου και μια άλλη για παρουσιάσεις θεμάτων, όπως η συσχέτιση μεταξύ επιστήμης και πίστης.

Ο Barr ανέφερε ότι το συνέδριο SCS παρέχει ένα ανοιχτό φόρουμ για προβληματισμούς σχετικά με σημεία τομής μεταξύ της επιστήμης και των θεμάτων της θεολογίας και της φιλοσοφίας. Είπε ότι ο στόχος του συνεδρίου είναι ο ίδιος με τον στόχο της Κοινωνίας Καθολικών Επιστημόνων γενικότερα – να ενθαρρύνει τους δεσμούς μεταξύ των Καθολικών επιστημόνων και να γίνει μάρτυρας στον κόσμο. Τόνισε τη σημασία της προώθησης μιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ επιστήμης και πίστης.

«Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που πιστεύουν ότι η επιστήμη και η πίστη είναι ασυμβίβαστες», είπε.
«Αν οι άνθρωποι δουν ότι υπάρχει μια μεγάλη οργάνωση μεγάλου αριθμού επιστημόνων, [που] είναι ευσεβείς, ασκούμενοι Καθολικοί, νομίζω ότι έχει αξία η μαρτυρία τους και είναι η ισχυρότερη απόδειξη για τους ανθρώπους στο επιστημονικό τμήμα».
Η κοινωνία Καθολικών επιστημόνων ιδρύθηκε το 2016 και ξεκίνησε μόνο με έξι μέλη και τώρα έχει περισσότερους από 1400 επιστήμονες, μαθητές και άλλους διανοούμενους σε περισσότερες από 50 χώρες. Ο οργανισμός παρέχει μέντορες και πρότυπα για νέους Καθολικούς που σπουδάζουν επιστήμη ή μαθηματικά. Παρέχει επίσης πόρους σε ποιμένες, λαϊκούς, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και στο ευρύ κοινό.

Η προετοιμασία των ανθρώπων για να δεχθεί μια πιθανή εμφάνιση εξωγήινων είναι πολύ έντονη στην εποχή μας και μάλιστα δεν περνά καθόλου απαρατήρητη πλέον, αφού εκτός από την προβολή του θέματος όλο και περισσότερο στα ΜΜΕ, επιστρατεύεται ακόμα και η Καθολική Εκκλησία, ώστε να κάνει το μεγαλύτερο μέρος των πιστών χριστιανών στον πλανήτη, να αρχίσει να βλέπει με άλλο μάτι, τα προχωρημένα θέματα που αφορούν τους εξωγήινους και την τεχνητή νοημοσύνη -και που για τους συντηρητικούς πιστούς αποτελούν, ακόμα και σήμερα, ταμπού, αφού έρχονται σε αντίθεση με την παγιωμένη αντίληψη που έχουν για την πίστη, τη δημιουργία του κόσμου και τον Θεό μέσα από τη χριστιανική διδασκαλία- στοχεύοντας έτσι στην αλλαγή της νοοτροπίας των ανθρώπων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria