ΔΝΤ: Χαμηλά πλεονάσματα και υψηλό χρέος για την Ελλάδα για άλλα πέντε έτη - OlaDeka

ΔΝΤ: Χαμηλά πλεονάσματα και υψηλό χρέος για την Ελλάδα για άλλα πέντε έτη

H Eλλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2026, ενώ και το χρέος δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2025 όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις σημερινές προβλέψεις του. Και εάν για φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι ελλειμματικό λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε η επέλαση της πανδημίας και το 2022 οριακά θετικό, δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς θα είναι σε ισχύ η ρήτρα διαφυγής. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τόσο το 2021 όσο και το 2022 και τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να διαφαίνεται το τέλος της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, ώστε τα 19 κράτη – μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουν την απασχόληση και να μειώσουν τους κινδύνους αύξησης των πτωχεύσεων.

Το πρόβλημα θα αρχίσει να δημιουργείται από το 2023 έως και το 2026 καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πετυχαίνει η χώρα μας πρόκειται να διαμορφωθούν ως εξής: 1%,1,2%,1,3% και 1,5% αντιστοίχως.

Για το 2021 ,το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7% ενώ το 2022 θα μειωθεί κατά μία μονάδα στο 6% από 7% το 2020.

Σημειώνεται ότι η πανδημία «πάγωσε» το ελληνικό σχέδιο για διεκδίκηση χαμηλότερων πλεονασμάτων.  Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει ότι εντός του 2020 η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε  να διεκδικήσει «με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», κάτω του 3,5% του ΑΕΠ όπως ήταν υποχρεωμένη.

«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους», είχε υποστηρίξει ο Χρ. Σταικούρας.

Πλέον το οικονομικό επιτελείο επενδύει στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά το β΄ εξάμηνο του 2021 για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος σταθερότητας. Στο σύμφωνο υπήρχε μία πρόβλεψη που δεν εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της Ελλάδος, που αφορούσε το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα .Αν μια χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, η ύφεση δεν πρέπει να προσμετράται ουσιαστικά στους δημοσιονομικούς κανόνες γιατί ουσιαστικά σε οδηγεί στη λήψη δημοσιονομικών αποφάσεων που επιβαρύνουν την ύφεση σε σχέση με την προσπάθεια που έχει κάνει μία χώρα. Πάνω σε αυτό το επιχείρημα θα «πατήσει» η ελληνική πλευρά για να διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα, που θα επιτρέψουν να εφαρμόσει μία αναπτυξιακή πολιτική.

Οσο για το χρέος, θα υποχωρήσει το τρέχον έτος στο 210,1% από 213,1% το 2020. Στα προ της πανδημίας επίπεδα αναμένεται να επιστρέψει σε τέσσερα έτη, το 2025. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria