Όταν ο «γερμανικός λαγός» Σημίτης, «έκανε ταύρο» τον Κώστα Καραμανλή…

Αρχική » Ελλάδα » Όταν ο «γερμανικός λαγός» Σημίτης, «έκανε ταύρο» τον Κώστα Καραμανλή…

Αίσθηση προκάλεσε αναμφίβολα η «λεκτική σύγκρουση» των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή με όσα είπε ο Κώστας Σημίτης για τα «ελληνοτουρκικά» (είχε προηγηθεί ηχηρή παρέμβαση και του τέως Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το ίδιο θέμα). Το ενδιαφέρον είναι ότι Σημίτης και Μητσοτάκης φέρονται να εντρυφούν στην ίδια «γερμανική σχολή σκέψης και ενεργειών» με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται σκέψεις για «πολιτικές διεργασίες» για το τι μπορεί να συμβεί «εάν και εφόσον» Μητσοτάκης και Ερντογάν (που αναμένεται να συναντηθούν) συμφωνήσουν (τελικά) «να πάνε στη Χάγη».

Γράφει ο *Νίκος Καραμπάσης

Η «απάντηση Καραμανλή» στον Σημίτη, δεν έσπασε μόνο μια «οργανωμένη σιωπή του» που κρατάει για 12 χρόνια – υπο τις ασφυκτικές πιέσεις «βουλευτών και φίλων του» – αλλά φαίνεται να αναθεωρεί και τις απόψεις τους ότι εάν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσιζε την προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση των ελληνοτουρκικών «θεμάτων», τότε εκείνος θα παραιτούνταν από βουλευτής της ΝΔ. Οι τελευταίες εξελίξεις με την παρέμβαση Σημίτη, φαίνεται να άλλαξαν αυτούς τους σχεδιασμούς ( με ό,τι και να σημαίνει αυτό). Επίσης έχει διαμηνύσει – όπως και ο Αντώνης Σαμαράς – την σημερινή ηγεσία της ΝΔ ότι δεν θα ψηφίσει τα πρωτόκολλα της συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια (όταν έρθουν προς κύρωση στη βουλή – εάν έρθουν…γιατί είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να υποστεί τεράστια κοινοβουλευτική ήττα…που θα σηματοδοτήσει «την αρχή του τέλους» της σημερινής πλειοψηφίας της στη βουλή) .

Ας μείνουμε στην απάντηση Καραμανλή στις «απόψεις Σημίτη» σε ο,τι αφορά τις συζητήσεις / διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Όπως γράφει «για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους: Η δήθεν «επιτυχημένη» στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης! Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από τις ΗΠΑ και ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες». Φρόντιζε να συμπεριληφθούν αντίστοιχες προβλέψεις στα επίσημα ευρωπαϊκά κείμενα.

Δεν έχει ξανασυμβεί κράτος – συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ – και μάλιστα ευρωπαϊκό, να ζητά από όλο τον κόσμο να θέσει τρίτο κράτος σε δικαστική αμφισβήτηση, την εδαφική του ακεραιότητα! Με τη Συμφωνία της Μαδρίτης -τον Ιούλιο του 1997 – έγινε και ένα ακόμα σοβαρό ολίσθημα. Αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ασκήσει μονομερώς κανένα δικαίωμα της! Προφανώς, ούτε το μονομερές δικαίωμα της, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο για όλες τις χώρες. Το 1999, με το Ελσίνκι, η ΕΕ ως Πόντιος Πιλάτος, θα προωθούσε την προσφυγή τη Τουρκίας στη Χάγη εναντίον μας για «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα» μέχρι τα τέλη του 2004…».

Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεστε καθαρά – ειδικά οι φίλοι μας στη ΝΔ – τι ακριβώς λέει ο Κώστας Καραμανλής εναντίον του Κώστα Σημίτη (και των συνεργατών του κάποιοι από τους οποίους χρησιμοποιούνται και σήμερα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ευαίσθητα για τον ελληνισμό θέματα). Με δυο λόγια τον εγκαλεί (περίπου) «για εθνική μειοδοσία» και σίγουρα για εσκεμμένη πολιτική σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων…Σοβαρότατες κατηγορίες (που στην ουσία απευθύνονται στον νυν Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που δείχνει διάθεση να περπατήσει «επάνω στα χνάρια Σημίτη»…).

Δοθείσης της ευκαιρίας να πω ότι τον Ιούλιο του 1997 καλύπτοντας την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη ήμουν εκείνος ο δημοσιογράφος που πληροφορήθηκε πρώτος τις μυστικές ελληνοτουρκικές συζητήσεις που διεξάγονταν κρυφά όλη την νύχτα στην Ισπανική Πρωτεύουσα (από Τούρκους συναδέλφους) και ήμουν στη συνέχεια ο δημοσιογράφος που διατύπωσε την πρώτη ερώτηση στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην Μαδρίτη (επιμείναμε μαζί με τον αείμνηστο συνάδελφο του ΑΠΕ Αχιλλέα Χατζόπουλο). Για το εάν δηλαδή ευσταθούσαν οι πληροφορίες μας ότι ξαφνικά η Ελλάδα συμφώνησε ότι η Τουρκία έχει «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο και ότι υπάρχουν και «γκρίζες ζώνες». Και φυσικά είχα πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με όλο αυτό το απίστευτο παρασκήνιο την επομένη ημέρα στην εφημερίδα που εργαζόμουν, όταν ο υπόλοιπος τύπος με εντολή της τότε κυβέρνησης Σημίτη, προσπάθησε «να θάψει το θέμα».

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Κώστας Καραμανλής ως πρώην Πρωθυπουργοί, έχουν χειριστεί τα ελληνοτουρκικά θέματα και γνωρίζουν «όλες τις λεπτομέρειες τους». Είναι φανερό ότι «ανάβουν κόκκινο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη στα εθνικά μας θέματα (ορισμένοι φαίνεται να χρησιμοποίησαν ως…λαγό τον Κώστα Σημίτη). Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι δεν απειλεί κανέναν και επιθυμεί να έχει καλούς γείτονες για συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των λαών μας. Άλλο αυτό όμως, και άλλο η λογική «των δούρειων ίππων με ελληνική ταυτότητα», προς βλάβη των ελληνικών συμφερόντων, πίσω από πολιτικά ευφυολογήματα με βαρύγδουπες λέξεις ή (μια ακατανόητη) φρασεολογία. Θα συνεχίσουμε…

Ο Νίκος Καραμπάσης είναι Δημοσιογράφος -Πολιτικός Επιστήμονας

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια