Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας οργανώνει την Τετάρτη 21 Απριλίου, στις 3 το μεσημέρι, διαδικτυακή ημερίδα για τους Δημάρχους όλης της Ελλάδας, με στόχο την ενημέρωσή τους αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και την αξιοποίηση των πόρων του, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών της χώρας.
Στην ημερίδα θα πάρουν μέρος οι Υπουργοί: Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Κωνσταντίνος Σκρέκας, οι Αναπληρωτές Υπουργοί: Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης «Ελλάδα 2.0» είναι ένα Εθνικό Πρόγραμμα υλοποίησης συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με πόρους που ξεπερνούν τα 57 δις ευρώ, η υλοποίηση των οποίων θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλη την Ελλάδα.
Η ημερίδα της ΚΕΔΕ θα μεταδοθεί απευθείας από τη σελίδα της Ένωσης στο Facebook, καθώς και το κανάλι της ΚΕΔΕ στο Youtube,απ΄όπου ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει.
Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:
«Το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που στηρίζεται σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά και στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων κι αποτελεί μέρος ενός τολμηρού σχεδίου κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, βασισμένου στην αλληλεγγύη, τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλυδωνισμοί που προκάλεσε η πανδημία του covid-19.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με το νέο ΕΣΠΑ, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας. Για να πετύχουμε όμως το στόχο αυτό, πρέπει να κινηθούμε άμεσα κι αποτελεσματικά, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση. Αυτό προϋποθέτει ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών κι εμπλοκή όλων των επιπέδων διακυβέρνησης του Κράτους μας, με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των Δήμων.
Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη δίκαιη κατανομή των πόρων και στην καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων. Να προωθήσει την ουσιαστική ενίσχυση των τοπικών αρχών, προκειμένου να προχωρήσουν στον επανασχεδιασμό των δημόσιων υπηρεσιών, ώστε να τις καταστήσουν ψηφιακές, βιώσιμες και ανθεκτικές. Να εξασφαλίσει κονδύλια και απλουστευμένες διαδικασίες για κατασκευή αναγκαίων βιώσιμων τοπικών υποδομών. Να αποτελεί μια ενισχυμένη πολιτική συνοχής, εστιασμένη στη μείωση των ανισοτήτων και στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των πόλεων και των χωριών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ελλάδος περνά μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».